Jump to content

razvod-detalji


MARE015

Preporučene objave

Članak 42.st.1.Obiteljskog zakona

 

(1)Razvod braka može tužbom zahtijevati bračni drug, a oba bračna druga sporazumnim zahtjevom.

 

Članak 43.

 

Sud će razvesti brak:

 

1. ako utvrdi da su bračni odnosi teško i trajno poremećeni, ili

2. ako je od prestanka bračne zajednice protekla godina dana, ili

3. ako oba bračna druga sporazumno zahtijevaju razvod braka.

 

Ako nemate zajedničku maloljetnu ili posvojenu djecu nad kojom ostvarujete roditeljsku skrb onda sam postupak pred sudom može biti okončan na prvom ročištu,kad se podnese sporazumni zahtjev za razvod braka.

U protivnom kada se razvod traži tužbom, koju podnosi jedan od supružnika,onda unatoč tome što nemate malodobnu djecu trebate proći postupak posredovanja pri CZSS.

 

Ukoliko imate malodobnu zajedničku ili posvojenu djecu,bez obzira da li se razvod trži sporazumnim zahtjevom ili tužbom,biti ćete upućeni na prvom sudskom ročištu na posredovanje pri CZSS,a nakon obavljenog posredovanja i dostavljenog mišljenja CZSS strankama u postupku,postupak se nastavlja na sudu.

 

U tom slučaju duljina postupka ovisi o tome koliko je moguće postići sporazum među supružnicima/strankama u postupku oko toga s kojim će roditeljem djete/djeca nastviti živjeti po razvodu uz zajedničku roditeljsku skrb,o novčanom iznosu udržavanja koji će mjesečno plaćati roditelj s kojim djete /djeca neće živjeti i o susretima i druženjima djeteta/djece s roditeljem s kojim po razvodu neće živjeti.

 

Sud u navedenom nije obvezan prihvatiti dogovor ili sporazum stranaka,jer se radi o djetetu/djeci, te sud mora procjeniti koji je njihov najbolji interes,zaštiti njihovo pravo i dobrobit.

 

U Obiteljskom zakonu naći ćete zakonske odrednice koje vas zanimaju a odnose se na razvod braka i postupak pred sudom i eventualno pred CZSS.

 

http://www.pravokutnik.net/zakon

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala puno!

Sa svoje dvoje djece prije 2,5 g. vratila sam se "materi".Iza sebe sam ostavila ovisnika, prilično nasilnu osobu(naravno, sve je uvijek ostajalo u obitelji!)Zbog straha od njegove reakcije nisam podnijela t.z.r.b.sve do sad, jer prijetnje su postojale, mislim da se sad malo manje bavi sa mnom...

 

Sina (6) viđa svaki ili svaki drugi vikend i do toga mu je jako stalo, međutim sa kćerkom(13)ne komunicira.Vikende sa sinom inicira on, s tim da burno reagira(=prijeti) kad ja imam planove za isti. Sin se s vikenda vrača prljav, neopranih ruku, smrdljiv i često bolestan. Dijete voli oca ali mislim da od tih susreta ima više štete nego koristi.

On "voli" svoju djecu ali se ta ljubav ne dotiče trivijalnih stvari čisto egzistencijalne prirode(=niti daje, niti ja pitam).By the way, za drogu sam saznala od djece!

-Zanima me da li je činjenica da je netko ovisnik dovoljna da mu se oduzme skrbništvo?

-Koje je u sudskoj praksi najmanje dodijeljeno vrijeme za susrete, izuzev onih uz nadzor treće osobe?

Oprostite na opširnosti, možda sam trebala otići na nekakav psiholis.com.

unaprijed hvala na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sama činjenica da je faktička bračna zajednica prestala prije 2,5 godina,unatoč ostalom što navodite,a što bi se moglo okarakterizirati kao teško poremećeni odnosi u braku (nasilje i prijetnje) dovoljna je da prema čl. 43 Obiteljskog zakona sud takav brak razvede.

 

U sudskoj presudi biti će točno naveden mjesto,vrijeme i način susreta djeteta/djece s roditeljem s kojim ne živi.Toga se treba držati prvenstveno zbog interesa i dobrobiti djece,a i vama će na taj način biti dat okvir u kojem ćete moći uskladiti svoje druge životne obveze što sada nije slučaj.

Teško je reći koliko je najmanje trajanje susreta i druženja djeteta s roditeljem s kojim ne živi,jer to nije regulurano zakonom (a nije ni moguće da bude) već sud odlučuje prema konkretnom slučaju,a nakon što pribavi potrebne podatke od CZSS,a isto tako ako postoji potreba izvede i druge dokaze prevenstveno po sudskim vještacima.

 

Roditeljska skrb predstavlja niz prava i obveza koje imaju roditelji prema svojoj djeci i isto su dužni ispunjavati.

Ukoliko roditelji ne obavljaju roditeljske dužnosti,zanamaruju djecu (u što ulazi i briga o higijeni i razvijanje higijenskih navika) ili u najtežim slučajevima zlostavljaju djecu,emocionalno i/ili tjelesno, postoji niz mjera koje se izriču od nadležnih ustanova prema takvom roditelju ili roditeljima.

Te mjere imaju raspon od opomne do nadzora nad izvršenjem roditeljske skrbi,a izriče ih CZSS temeljem čl.109 i čl.110 Obiteljskog zakona.

Najteža mjera a koju izriče isključivo sud je oduzimanje prava na roditeljsku skrb (čl.114.ObZ-a), kada su propusti u izvršenju skrbi učestali i/ili viševrsni.Takva mjera nije trajnog karaktera,te ju je moguće ukinuti u sudskom postupku kada prestanu razlozi zbog kojih je izrečena.

 

Što se tiče ovisnosti o opojnim sredstvima (drogama) svakako je to ozbiljan problem koji se treba iznijeti u sudskom postupku (a i dokazati),međutim sam po sebi ne znači da će se samo na osnovu te činjenice nekome uskratiti kontakt s djetetom ili oduzeti roditeljska skrb.Obično se takvim osobama u početku ostavlja mogućnost da lječenjem promjenje svoje stanje,a često isto bude povod uvođenje nadzora nad izvršenjem roditeljske skrbi, jer takve osobe zanemaruju i vlastiti djecu.

Praksa je takva da se uvijek počima s blažim mjerama,a oduzimanje roditeljske skrbi je ''rezervirano'' samo za najteže slučajeve gdje prethodne mjere nisu dale rezultata.

Sve ovisi o konkretnom slučaju.

 

U tužbi za razvod vi možete zahtjevati da drugi roditelj koji nije uzdržavao svoju djecu a bio je dužan to prema zakonu činiti,isplati djeci naknadu za uzdržavanje od dana kada isto nije ispunjavao pa do dana podizanja tužbe za razvod braka.Za takvo traženje imate zakonsku mogućnost sadržanu u čl. 209 st.2. Obiteljskog zakona.

 

Također,odmah na početku sudskog postupka trebate tražiti od suda uvođenje privremene mjere koje će obvezati drugog roditelja na uzdržavanje djece i za vrijeme trajanja sudskog postupka pa do dana donošenje konačne sudske odluke- presude.

 

U sudskoj presudi biti će točno naznačen novčani iznos uzdržavanja koji je dužan mjesečno doprinosti roditelj s kojim djeca ne žive,a namjenjen je zadovoljavanju životnih potreba djece.

 

Ukolko se izloženi prijetnjama,iste prijavite policiji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija