Jump to content

neplaćanje alimentacije


sabry

Preporučene objave

Pozdrav! Moja mama je u postupku rastave braka. Na sudu je njen bivši muž izjavio da će davati alimentaciju za mog mlađeg brata 1000 kn. Do sad je to redovito radio,ali prošli mjesec i ovaj nije joj htio dati novce. Zanima me dali je on dužan plaćati alimentaciju sad dok još nisu službeno rastavljeni ili tek kad sud donese rješenje? Moram napomenuti da ne živi s nama već 7 mjeseci. Ako je dužan plaćati i sada, može li mama tražiti od suda zaostatke? Unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nisam siguran da sam u potpunosti shvatio situaciju ali nadam se da ću vam bar malo pomoći...situacija je sljedeća u postupku razvoda braka sud po službenoj dužnosti odlučuje o uzdržavanju maloljetnog djeteta.Dakle, sud uz odluku o tužbenom zahtjevu (razvod braka), donosi odluku i o uzdržavanju djeteta bez obzira traže li to stranke u postupku ili ne. Uzdržavanje se u pravilu dosuđuje samo za buduće vrijeme, što znači da se kao početni dan za davanje uzdržavanja uzima dan kad je parnica počela teći, odnosno od kad je podnesen zahtjev za uzdržavanje u slučaju ako je postavljen nakon podnošenja tužbe (primjerice u bračnom sporu). Bez obzira šta je otac djeteta ''obećao'' na sudu, njegova je dužnost uzdržavati maloljetno dijete i bez odluke suda.Neuzdržavanjem djeteta roditelj zlorabi i grubo krši svoju roditeljsku dužnost i krši izvorna prava djeteta, te takvo kršenje može predstavljati temelj za mjeru lišenja roditeljske skrbi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

čl.209

 

1. Roditelji su dužni uzdržavati svoje maloljetno dijete.

2. Roditelj koji nije uzdržavao svoje dijete koje s njim ne živi u obiteljskoj zajednici, a bio je dužan to učiniti, dužan je djetetu isplatiti naknadu za uskraćeno uzdržavanje i unatrag od nastanka toga prava pa do podnošenja tužbe.

3. Tražbina djeteta iz stavka 2. ovoga članka prema roditelju koji ga nije uzdržavao, zastaruje za vrijeme od 5 godina od dana nastanka obveze.

4. Smatra se da je obveza uzdržavanja za pojedini mjesec nastala koncem mjeseca za koji je uzdržavanje trebalo dati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija