Jump to content

koliko imam pravo na viđanje dijeteta


dreja

Preporučene objave

Ja i moja sada bivša supruga možemo se dogovorit oko viđanja dijeteta (starog 15mj) na način da ona priča a ja samo mogu reč da,i na taj način se dogovorit. Mi smo iz dva različita grada udaljenost između nas je oko 70km. Ona mi je rekla da ja mogu viđat dijete svaki drugi vikend od subote u 9h ujutro do nedelje 18h, po tome ispada da ja mogu vijet dijete 68h/mjesec a ona 652h/mjesec, kako sada objasnit ravnopravnost između spolova, i prava na dijete, prema tome ispada da ona ima veča prava na dijetetom nego ja, ok i da dijete bude kod majke više nego kod mene, ali ovo je 10X manje, ne želim se zadovoljit sa mrvicama, alimentaciju želim uredno plačat, i ne mislim stvarat probeme di ih nema. Zanima me ako smo ravnopravni o svemu sa ženama zašto nebi bili i o tome?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U presudi o razvodu braka treba biti navedeno vrijeme i način susterta s djetetom,tako da ni jedan roditelj ne može isto mjenjati osim u novom sudskom izvanpraničnom postupku kada se promjene okolnosti na osnovi kojih je donesena sadašnja sudska odluka..

 

Svako nepridržavanje sudske odluke i samovoljno mjenjanje iste,te na taj način uskraćivanje djetetu njegovih prava, trebate u pisanom obliku prijaviti nadležnom CZSS i zahtjevati da poduzme zakonske mjere prema roditelju koji se tako ponaša.

 

Ako jedan roditelj postupa na način suprotan sudskoj odluci o susretima i druženjima djeteta s roditeljem s kojim ne živi, na taj način krši pravo djeteta koje je istaknuto u čl.87.st.3. Obiteljskog zakona i čl.9.st.3.Konvencije o pravima djeteta UN-a.

 

Daljnja zakonska mjera koja se može poduzeti je ovršni postupka pred sudom na osnovi pravomoćne sudske presude koja regulira vrijeme i način susreta i druženja djeteta i roditelja sa kojim djete po razvodu braka ne živi.

 

Ukoliko dolazi do grubog kršenja prava djeteta na susrete i druženje moguće je podnijeti kaznenu prijavu nadležnom općinskom državnom odvjetništvu protiv roditelja koji krši pravo djeteta temeljem čl.215 Kaznenog zakona.

 

Dakle,po pravomoćnoj sudskoj presudi imate određeno vrijeme kada vaše djete ima pravo na susrete s vama.Ako s pravom djeteta manipulira drugi roditelj možete, a i dužni ste kao roditelj postupiti kako je prije navedeno, a sve kako bi zaštitili dobrobit djeteta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obzirom da se radi o već razvedenom braku i djetetu od 15 mjeseci, moglo bi se i tražiti izmjenu predviđene dinamike susreta i druženja obzirom da djetešce raste i sve ono što je predviđeno ranije se odnosilo na neki mlađi uzrast djeteta.

 

Imate li kakvo pravomoćno rješenje, odluku... i što je predviđeno njime?

Jer, kada se dvoje ne može dogovoriti, o tome odlučuje sud upravo zato da bi se izbjeglo da jedno odlučuje za svih vas troje.

 

Možete inzistirati na češćim druženjima s djetetom i to upravo radi njegove kronološke dobi, kako bi mu se osigurao kontinuitet u kontaktima s vama.

Dva puta mjesečno baš i nije neka dinamika kojom bi se osiguralo vaš intenzivan međusobni odnos.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odmah da ti kažem da nema tu pravde.Ja sam imao sličan problem.Dijete je imalo 7 mjeseci kad su određeni susreti svake subote u zajedničkom stanu a udaljenom 30km od mjesta roditelja kojima se bivša supruga vratila i tako je trebalo biti preko ljeta tj.do 15.08 kada bih ja dijete vodio i svojoj kući samostalno.U stanu sam vidio dijete samo 2x na početku u 5.mjesecu jer je bivša odbila da dijete dovozim (ili da ga ona doveze) jer je to smatrala maltretiranjem djeteta a u međuvremenu je i žalbu uložila pa nisam imaopravomoćno ništa.Obavijestio sam i CZSS odmah pa i pismeno za hitnom intervencijom međutim to su neradnici bez razumijevanja i rekli su da tu nemogu ništa.Kada je u studenom ove godine ponovno odlučivano o susretima gospodin iz CZSS Županja je neuzimajući u obzir samovolju takve majke i moje obraćanje centru zaključio da ja nisam 4 mjeseca gradio emocionalni odnos s djetetom pa da trebam još pola godine pristati na to da viđam dijete u sukućanstvu majke i njenih roditelja kako bi se dijete naviklo na mene.Umalo nisam poludio i pristao sam i na to tako da već 2 mjeseca odlazim tamo sve zbog djeteta i još me očekuje maltretiranje da nakon toga od suda i preko CZSS tražim izmjenu dinamike kad se ono navikne na mene a dijete sad ima gotovo 14 mjeseci.Nerad CZSS,naklonjenost drugoj strani itd.sve je to daleko od ravnopravnosti jer vjerujte da ima očeva puno boljih od tzv.majki koje zakon štiti kao medvjede.Nadajmo se da će se nešto promijeniti jer nikad nećemo u Europu sa ovakvim centrima i pravosuđem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Standardan odgovor na koji ćete naletjeti, a prema onome što ljudi prenose, u spomenutim institucijama jest- mi ne možemo ništa.

 

Ono što možete odmah jest- biti uporni, uredno se dopisivati i ostavljati pismeni trag svojih nastojanja, kontinuirano i dosljedno, a istovremeno nastojati iskorisiti svaku priliku družiti se s djetetom pod svakom od okolnosti jer vam tada aspolutno nitko neće moći ni u snu reći kako ne gradite emocionalni odnos s njim.

 

Time ćete postaviti vrlo čvrst temelj za odluku da se dijete niske kronološke dobi s vama druži bez prisustva svoje majke (iako će dok se to riješi djetetova kronološka dob biti značajno veća, vidite i sami).

 

Ujedno, ukoliko je potrebno prisustvo majke radi neizgrađenog emocionalnog odnosa vašeg i djetetovog, nije neophodno da to bude - baš u njenom stanu. Jednako tako bi kvalitetnije proveli zajedničko vrijeme u parkiću ili na nekom drugom ili trećem mjestu. Ili čak pod nadzorom czss-a čisto zato da tijekom tog vremena majka nema utjecaja na vaše zajedničke aktivnosti što priliku u svom domu ima.

 

Smisao nije da se dijete "posjeti" već da se s njime kvalitetno provede zajedničko vrijeme. S publikom ili bez, nebitno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija