Jump to content

Dosmrtno, doživotno, oporuka...


Tomcat

Preporučene objave

Izvinjavam se unaprijed ako ću biti malo duži. Prije nekoliko dana preminuo je moj ujak u svome stanu. Moja bi majka sada htjela prije ostavinske rasprave nešto znati. Pošto majčin brat (moj ujak) nema ženu ni djecu pravni nasljednici bi trebale biti njegove dvije sestre. U međuvremenu smo doznali da otprilike prije 3 tjedna on je svoj stan prepisao na svoju nečakinju (moji sestričnu). Ona ne živi u Hrvatskoj, nego u dalekoj zemlji i ove godine je došla u posjet svojoj majci i kasnije ujaku. Tada je navodno potpisan taj dokument. Drugi dan otputovala je natrag u tu zemlju gdje živi već oko 20 godina. Inaće majku posjećuje svake 2-3 godine na 3 tjedna. Isto tako ona je prijavljena sa mjestom boravka kod sada već pokojnog ujaka, mada nikad nije živjela u tom stanu. Također i nezin sin, koji trenutno studira u Zagebu je prijavljen kod njega, mada ne živi tamo, već je podstanar. Sada bi molio neku dobru dušu ako može napisati da li postoji neka mogućnost razvrgnuti taj ugovor u vidu dosmrtnog, doživotnog, oporuke, darovnice. Kako i na koji način majka može doznat o kakvom se ugovoru radi? Da li na ostavinskoj, ili može i prije to zatražiti na uvid. Mislim da će biti lako dokazati da se moja sestrična nije o njemu mogla brinuti, jer jednostavno nije mogla biti na dva mjesta istodobno. Da li je taj ugovor stupio na snagu odmah poslije potpisivanja, ili je potrebno neko vrijeme da on počne važiti. Zahvaljujem unaprije na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kad bi znali o kojoj se vrsti ugovora radi, bilo bi lakše dati uputu.

Vaša majka ima pravo kao nasljednica na ostavinskoj raspravi biti upoznata sa ugovorom.

Ako smatra da ima argumente, ugovor može pobijati,ali ne na ostavini, već u posebnoj parnici.

Npr. može dokazivati da ujak nije bio poslovno sposoban u trenutku potpisivanja ugovora, da je naveden na to silom, prijetnjom, prijavarom, zabludom, da se o njemu nije brinulo, tj. da druga strana nije ispunila ugovor....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo da nastavim. Jučer je kod moje sestre bila naša sestrična kojoj je ujak ostavio stan. Danas sam ustvari doznao o kakvom se ugovoru radi. Radi se o Darovnom ugovoru koji je napisan 1998. godine. U njemu se nigdje ne spominje da se ona o njemu mora brinuti, ali također piše da poslije njegove smrti ona može stan prepisati na sebe i da to neće biti na ostavinskoj. Znači po meni vjerojatno neka vrsta doživotnog. Sada me zanima sama težina tog ugovora, odnosno da li se to može pobijati i kolike su ustvari šanse da se njega ospori. Zahvaljujem unaprijed na odgovorima koji su mi jako bitni. :misli: pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako piše tako kako ste napisali, onda ti nije jedna vrsta doživotnog ugovora (tj. ugovora o doživotnom uzdržavanju) nego tako kako piše - darovni ugovor. Po posljedicama za zakonske nasljednike je to svejedno.

 

Budući da sestre ostavitelja nisu nasljednici prvog nasljednog reda, nemaju pravo na nužni dio. Da jesu, mogle bi tražiti umanjenje darovanja za iznos nužnog dijela.

 

Ako se u ugovoru spominje samo stan, a pokojnik je imao i neku drugu pokretnu ili nepokretnu imovinu, ta se imovina nasljeđuje po zakonu, dakle pripast će sestrama.

 

No, vidim jedan mali detalj zbog kojeg bi ugovor trebalo točno i detaljno proučiti.

 

Taj detalj je da se nećakinja može upisati nakon smrti darovatelja, a izvan ostavinskog postupka.

 

Takav ugovor bi se mogao, bez obzira na svoj naziv, tumačiti i kao oporuka. U tom slučaju nikakve bitne razlike za zakonske nasljednike u odnosu na darovanje ne bi bilo.

 

Međutim, mogao bi se tumačiti i kao ugovor o nasljeđivanju tj. da se njime ne daruje faktično nego se tek ugovara što će nećakinja ostavitelja naslijediti. Takav bi ugovor bio ništav, jer nije dopušten po Zakonu o nasljeđivanju.

 

Sve to ovisi o točnim formulacijama u ugovoru.

 

Po mojem mišljenju ovo zadnje biste vrlo teško dokazali, ali neka mala vjerojatnost postoji.

 

Dakle, trebate nabaviti ugovor, izvorni i potpuni tekst, i potražiti savjet odvjetnika s iskustvom u nasljednom pravu. Zapravo bi bilo dobro potražiti mišljenje barem dvaju odvjetnika, jer je to jako dobra prilika za jedno dugotrajno, pa zato i unosno - za odvjetnika - natezanje na sudu, što bi također moglo utjecati na procjenu odvjetnika :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da samo se spominje stan. Zemlja i ostalo ne. Ovo nisam znao da jedino sinovi i kčeri imaju pravo na nužni dio. E sad mi nije jasno na koji način moja majka može zatražiti taj ugovor. Da li na ostavinskoj mora dobiti ako traži kopiju, ili mora najprije uzeti odvjetnika? Mislim... malo bi mi bilo čudno da ne može vidjeti i imati kopiju tog ugovora bez odvjetnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čl 69 ZN:

 

Nužni nasljednici su ostaviteljevi potomci, njegova posvojčad i njihovi potomci te njegov bračni drug.

 

Ako je stan u trenutku smrti glasio u z.k. na oca, onda je ta imovina dio ostavine i kao takva predmet ostavinske rasprave, i svatko tko raspolaže bilo kakvim dokumentom koji se odnosi na takvu imovinu dužan ju je predočiti sudu.

 

Dakle, sestrična odnosno pokojnikova nećakinja će morati dostaviti dokument ako se hoće upisati kao vlasnik, i to bez obzira na to što u ugovoru eventualno piše da to nije predmet ostavinske rasprave. Naime, to što ulazi u ostavinu propisano je zakonom. U protivnom će zakonski nasljednici naslijediti taj stan i biti upisani u z.k., a nećakinja će morati pokrenuti spor.

 

Vi onda možete na prvom ročištu kad bude predočen taj ugovor tražiti odgodu da ga proučite. Možete se izjasniti i na samoj raspravi, npr. da ga priznajete ili ne priznajete, ali mislim da je najbolje da tražite odgodu odluke i temeljito proučite problem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Evo me nakon malo dužeg vremena ponovo. Bit ću što kraći. Ukratko. Majka je dobila poziv na ostavinsku raspravu od svojeg pokojnog brata. Njezina je želja da i ja budem prisutan na toj raspravi, ali sada nastaje problem. Kontaktirao sam sud, odnosno glasnogovornicu tog suda, gdje sam pitao na koji način mogu i ja, mada nisam nasljednik biti na ostavinskoj raspravi. Odgovor je stigao brzo u vidu da kod bilježnika ovjerimo "specijalnu punomoć". Drugi dan bili smo kod bilježnika, ali nažalost on nije znao što napisati u toj punomoći. Kaže da još "nikad" nije imao ovakav slučaj. Malo čudno. Zato Vas molim da mi pomognete i ukratko objasnite što treba pisati u toj punomoći da majka i ja možemo ZAJEDNO biti na toj raspravi. Majka se jednostavno boji da neće moći sve zapamtiti i zato želi da budem ja na njoj. Hvala na odgovoru. Može i na PM.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možete u punomoći napisati da vas majka ovlašćuje da umjesto nje ili zajedno s njom sudjelujete na ostavinskoj raspravi iza pokojnog tog i tog, da dajete sve potrebne podatke o imovini i rodoslovlju, te da za nju prihvatitire nasljedni dio po zakonu.

Ako mama želi nešto drugačije raspolagati nasljednim dijelom (npr. ustupiti ga ili se odreći) tada to mora biti precizno napisano u punomoći.

Naravano da punomoći se mora ovjeriti potpis mame.

Drugi način je da na ostavinu dođete zajedno s mamom, pa da mama zatraži na zapisnik bvaše sudjelovanje zbog tih i tih razloga. Ako se nitko drugi od nasljednika tome ne protivi, nema zapreke da budete prisutni.

Osim toga da budete sigurni jeste li sve zapamtili, jednostavano zatražite od bilježnika ispis zapisnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija