Jump to content

Izdvajanje dijela ostavine


Poduzetnica

Preporučene objave

Procitala sam u jednoj od tema dobar savjet da iza ostavitelja treba traziti da se iz ostavine izdvoji dio koji predstavlja (su)nasljednikov doprinos u povećanju vrijednosti ostaviteljeve imovine.

Pa me zanima kako se to radi tj u kojem trenutku: pri sastavu ostavine tj prije prvog rocista ili na prvom rocistu?

Takodjer, na koji nacin i tko "racuna" navedeno povecanje vrijednosti ostaviteljeve imovine?

Naime, ako sam, u ostaviteljevo ime, platila prakticki cijeli otkup stana (po tadasnjem Kupoprodajnom ugovoru, 45 % tadasnje vrijednosti stana) kao i 100% vrijednosti garaze uz pripadajuci porez, ako vec 20 godina placam rezije (zadnjih sest, trajnim nalogom) i sve popravke i zamjene dotrajalih kucanskih aparata, tko ce izracunati - u ostavinskom postupku - koji to dio povecanja vrijednosti ostaviteljeve imovine predstavlja?

Najljepse vam zahvaljujem na pojasnjenju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Takav se zahtjev postavlja tijekom trajanja ostavinskog postupka, na ročištu ili izvan ročišta, usmeno na zapisnik ili pismenim podneskom.

Naravno, bitno je da znate imovinu na koju se zahtjev odnosi.

Ako se radi o nekretnini, može se zatražiti jedan idealni suvlasnički dio nekretnine, npr. 1/10, 1/5, 1/2 ... ovisno o doprinosu u povećanju vrijednosti nekretnine.

Koliki je vaš doprinos vi najbolje znate, pa prema tome uskladite svoj zahtjev.

Međutim, ako vam nasljednici ospore veličninu idealnog dijela (jer je preveliki ili premali za njih), tada ćete tu veličninu s njima morati dokazivati u parnici.

Kao dokaz u parnici vam mogu poslužiti računi (za npr. građevinski materijal, za režije, za kupnju kućanskih aparata...), ugovori o kreditu, svjedoci. Najvjerojatnije će se provesti i vještačenje vrijednosti prije i poslije vaših ulaganja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na pojasnjenju u nadi da ce se to uspjeti dogovoriti bez parnice. U protivnom, tj. ukoliko parnica bude trajala npr. tri godine - i za to se vrijeme, placanjem rezija i otkupa, i dalje kontinuirano nastavlja povecavati ulaganje samo jednog (su)nasljednika - da li to sud ima u vidu?

Smatram naime nerazumnim prekinuti placanja (iako racuni glase na ostavitelja) zbog zateznih kamata i svih drugih problema koje neplacanje moze izazvati, zar ne?

 

Koristim prigodu da pozelim svako dobro svim forumasima prvog dana ove Nove, koja nam se smijesi obiljem novih izazova - iz kojih cemo, nemam nikakve sumnje, upornim radom i zalaganjem, sasvim sigurno izaci zreliji, pametniji i cvrsci, te biti ponosni na sve prepreke koje smo, kroz stjecanje novih znanja i sposobnosti, zajedno preskocili!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija