Jump to content

kuća na mojoj parceli


chupo2

Preporučene objave

Prije dvije godine sam kupio kuću sa svim urednim papirima 1/1 međutim problem je susjedova kuća koja je ispostavlja se pola metra na mom posjedu te u produžetku sagrađena garaža također na mom posjedu te je ukupno 'otuđeno' oko 15m2.Nebi mi to previše smetalo ali problem je šta nemogu u dvorište ući sa svojim autom,da stvar bude gora zid od garaže je visok oko 5m tako da sunca u dvorištu ima svega par sati dnevno.

Dali postoji kakav zakon za takve propuste,jer 'navodno' bivši vlasnik se usmeno složio da mu nesmeta ako se kuća sagradi pola metra na njegovom zemljištu i jel postoji kakva naknada za to.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja imam drukciji problem sa kucom na zajednickom zemljistu ali pokusat cu vam pomoci sa savjetom.Nisam pravnik ali logicno gledajuci mislim da je za vas najvaznija stvar :

- dali postoji pismena saglasnost za gradnju bivseg od strane bivseg vlasnika tog zemljista ?.

Ukoliko postoji pismeni dokument za tu saglasnost sa potpisom i mozda sa ovjerom onda smatram da necete moci puno napraviti

- dali je u Vasem kupoprodajnom ugovoru spomenuto davanje saglasnoti za izgradju tog objekta na vasem terenu i dali ste to vi prihvatili tj. potpisali takav ugovor?

Ako to nije slucaj onda mislim da mozete pokusati od prodavaca traziti nadoknadu jer vi ste umjesto 100 % m2 ( sto bi trebalo pisati u ugovoru , provjerite to ) ustvari dosli u posjed 100% - 15m2 zemljista .

- Ja nemogu ocjeniti koliko "vrijedi" usmeni dogovor ali ako ga se nemoze dokazati ( nema svjedoka, provjerite kod bivseg vlasnika ) onda bi se i tu nesto moglo napraviti. Ja bi pokusao kod bivseg vlasnika "provjerio jeli taj navod tocan i dali se on toga moze sjetiti !!!! " Ako se ima slabu memoriju i nemoze se ""nista sjetiti"" traziti od njega pismenu potvrdu " da on nije dao nikakavu usmenu ni pismenu saglasnost za gradjnu "

Ipak prije toga morate provjerite dali je on eventualno dobio i nekakvu nadoknadu za to zemljiste u bilo kojem smislu ( vrlo vazno je vlasnik garaze moze imati potvdu da je kupio tih 15m2 zemljista i za to mu dao nesto drugo.

Uz to ga upozorio da vam je on "duzan " 15 m2 terena jer to stoji u ugovoru ( to isto morate provjeriti )

Moj savjet je da prvenstveno pokusajte problem rijesiti dogovorom.Ide puno brze i lakse se mozes dogovoriti( ovisi s kim se dogovaras) i doci do kompromisa.Ako sami niste sposbni za to pokusajte naci nekog "prijatelja " koji ce vam pomoci i eventualno za vrijeme dogovora biti uz Vas.Ako to ne ide pokusajte doci do pismenih dokaza sa kojim na sudski mozete istjerati dug.

Smatram da teziste pokusaja morate usmjeriti sa pokusajem dogovora sa proslim vlasnikom jer on je od vas primio pare a " nekorektno" vam je ostavio posjed.

Samo ako je radi te izgradjne na vasem zemljistu cijena koju ste vi platili bila manja od trzistne onda ste vi vec na neki nacin unaprijed bili "obesteceni".I onda morate sami rijesiti moralnu dilemu dali Vam je bivsi vlasnik uopste sta duzan.

Bez pismenih dokaza na sudu necete puno postici i sve moze duze trajati nego sto Vi zelite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Napravuili ste propust kod kupnje imanja/kuće.

Neznam jeli vas prodavalac obmanuo, ili niste bili dovoljno obazrivi prilikom sklapanja Ugovora.

naime, uvidom u ZK, uvidjeli bi odmah situaciju, ako je kuća napravljena u skladu sa Ugovorom od vašeg susjeda i prodavaoca koj vam je prodao kuću.

Ukoliko je u ZK situacija drugačija nego u stvarnosti onda je postupljeno na slijedeći način:

 

1. Gradnja je napravljena bez dokumenata samo sa usmenim dogovorom

 

2. Napravljen je kupoprodajni Ugovor, ali on nije proveden u ZK., odnosno nije izdata za gradnju uporabna dozvola.

 

Ukolik je slučaj kao pod 1., usmeni dogovori ne znače ništa.

Razgovarajte sa susjedom i saznajte situaciju.

Uvidom u kč. na kojoj se njegova kuća nalazi u Gruntovnici, vidjet ćete povijesne promjene odnosu na osnovu kojih dokumenata je kuća sagrađena.

Uvid u ZK je javan, košta vas 20 Kn.

 

Sretno

Mike

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Istina napravljen je propust,nažalost bivši vlsnik kuće je preminuo a djeca su kuću prodala-meni.Bilo bi sve to u redu da se susjed ne ponaša u stilu 'ja ovdje živim vec 30 god' i nemože se s njim na zelenu granu,da stvar bude gora ponaša se koda sam ja njemu nešto oduzeo a ne obratno. Prije nekoliko mjeseci došli su geodeti na mjerenje cijeloga mjesta zbog nove komunalije i cesta,niti njima nije jasno,pazi ovo,produžio je ogradu do ruba cestenekih 6-7 metara,napravio terasu i malo jezerce.Ma katastrofa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mozda nebi bilo lose provjeriti ima li susjed gradjevinsku dozvolu zato sta je gradio na Vasem zemljistu.

Ako ima gradjevinsku dozvolu onda je sigurno nije dobio da izgradi objekat na tudjem zemljistu.

I u prvom i drugom slucaju moze ga se prijaviti gradjevinskoj inspekciji i od njih traziti da objekat inspektira i prema njihovom nalazu postupe.

Hoce li se inspekcija odluciti na rusenje neznam ali sa time stojite puno jace u eventualnom dogovoru sa susjedom i u slucaju sudskoga spora , tuzbe ili slicno jer imate stanoviste drzavne ustanove.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Kuća sagrađena na tuđoj parceli je bespravna gradnja.

2. Pogledajte u katastru kopiju plana i posjedovni list, te u zemljišnim knjigama što je upisano kod vašeg susjeda. Ako njegova kuća nije ucrtana ili je u stvarnosti veća od upisane, bedpravno je sagrađena.

 

Pozovite susjeda da dokumentima dokaže vlasništvo spornog djela.

Zaprijetite mu građevinskom inspekcijom. Na odsjeku za graditeljstvo može se provjeriti ima li građevnu dozvolu.

 

Ako se odlučite prodati mu sporni dio, imate pravo na tržišnu cijenu zemljišta, sukladno Zakonu o vlasništvu i stvarnim pravima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija