Jump to content

koje su mi mogucnosti?


babalujka

Preporučene objave

Dobar dan svima!

Molila bi za pomoc!

Naime interesira me dali imam pravo traziti isplatu svog dijela nasljedstva?

Naime nas tri sestre smo nasljedile kucu poslije smrti roditelja,moj dio konkretno je nedovoljno velik za moju obitelj ,znaci ja od svog nasljedstva nemam nista tj. kao da ga nisam niti dobila!!!

cak i u varijanti da ga iznajmljujem prije toga bi morala uloziti hrpu novca a to nisam u mogucnosti.

Etaziranje,odvajanje plina,vode ,srtuje itd!!!

Sestre naime ne zele prodati kucu jer su nasljedile odvojene stanove koje mogu koristiti a ja samo dio gornjeg kata?

 

Hvala unaprijed na odgovoru,ako treba jos neki podatak samo pitajte!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ukoliko se radi o ostavinskoj svi nasljeđujete idealne dijelove.

bez etažiranja nemože se odrediti čije je šta .

tako ti imaš dio u stanu svake sestre

i svaka sestra ima dio na katu .

 

prijedlogom za razvrgnuće suvlasništva u općinskom sudu tražiti isplatu.

ukoliko sud prodaje imovinu cijena joj je znatno umanjena.

 

www.osvz.hr

parnični i izvanparnični-prijedlog za razvrgnuće suvlasništva

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nekako mi je cudno , tri sestre dvije dobile stanove a vi samo dio gornjeg kata .Cudno !

To mi ne izgleda kao neka istovrijedna podjela jerustvari Vi imate pravo na 1/3 totalne vrijednosti te nekretnine. Ukoliko ste to sta ste dobili nasljedili testamentom i tocno je odredjeno koji dio neko dobiva to je nesto drugo.

Pitanje je takodjer dali ste vi dobili nesto drugo( neku zemlju ili slicno ) od roditelja tako da ste ipak dobili jednako vrijedan dio kao i vase sestre.

Ukoliko su one dobile kompletan stan a vi samo dio gornjega kata onda to nije sve u redu jer u pricipu imate pravo na istvrijedni dio kao i vase sestre.

 

Kao drugo vase pitanje dali mozete prodati ono sta se nasljedili.Za to nema nikakvog problema samo mora postojati mogucnost da dokazete da je to vase.Znaci taj vas dio mora biti upisan u katastar tj. zemljisnu knjige. Naime i vi a i kupac mora imati dokument iz kojeg se vidi sta je on kupio tj sta vi prodajete.

I nemora se prodati cijela kuca da bi se prodao i vas dio .

Mnogima ne smeta sto ce morati uloziti za plin , vodu i struju jer cijena za takvu stanbenu povrsinu je manja nego kada je stan kompletan.

Ovo bi ujedno i znacilo ako vi od roditelja niste nista drugo nasljedili nego dio gornjeg kata onda je povrsina tog prostora morala biti veca nego pojedinog stana koje su dobile vase sestre.

Ukoliko detaljnije objasnite tu vasu diobu mozda bi vas se moglo ukazati na sta jos morate pripaziti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Viktor,u pravu ste,tako je odredjeno testamentom i nisam nista dobila sa strane!

Slazem se sa tim i jedina moja zalja je da to prodam ili da me sestre isplate sto mi se cini da nece ici!!!

 

Kuca ima prizemlje,desno garaza,lijevo kuhinja,boravak i wc,na prvom katu desno dvije prostorije,lijevo tri prostorije ,hodnik i kupaonica i na najvisoj etazi tavanski stan!

 

Dakle,jedna sestra je dobila tavanski stan sa posebnim ulazom i garazu druga stan na prvom katu sa desne strane kuce(ona je od prije vlasnica tog stana tj. te dvije prostorije na katu) i jednu prostoriju na "mojoj"strani kata koja je spojena sa njenim djelom plus stancic u prizemlju

 

Znaci meni je ostal dio kata,sa posebnim ulazom naravno

dvije prostorije,hodnik i kupaonica!

 

Je jasno mi je da treba napraviti etaziranje i da se moram upisati prije prodaje ali interesira me jos jedna stvar ,naime sestra koja je od prije vlasnica dijela nije etazirala svoje dali sada mozemo to zajednicki napraviti ili ona posebno mora prvo etaz.svoje pa tek onda opet posebno nas tri zajedno?

 

nadam se da sam to koliko toliko susvislo objasnila

:-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ono sto mene zabrinjava u vasem slucaju je :jeste li Vi tom raspodjelom dobili dio koji bi Vam po vrijednosti trebao pripasti.

U tom smislu bi sebi trebali postaviti sljedeca pitanja:

- dali je po Vama imovina raspredjena pravedno ili se Vi osjecate osteceni ?

- dali ste Vi sudski prihvatili testament ?

- dali je sprovedena Ostavinska Rasprava i imate njezino Rijesenje ?

Ako ste vi u Ostavinskoj Raspravi prihvatili testament i slozili se sa onim sto su vam roditelji dodjelili onda nema problema. Vi ste dobili rijesenje i sa time se mozete uknjiziti i zna se tocno sta posjedujete.

Ipak po vasim pitanjima ja imam "lagani osjecaj" da to nije islo bas sasvim glatko i da ste vi na neki naci osjecate osteceni ( kao nekakav nesretni pridjev trpni !!)

Ukoliko niste sudski prihvatili testament (i nista niste potpisali )i ne slazete se sa onim sto vam je dodjeljeno jer smatrate da ste dobili manje od svojih sestara i da je to nepravedno onda postoji mogucnost da izborite svoj idealan dio.To je 1/3 vrijednosti onoga sta su vam roditelji ostavili. Recimo da kuca vrijedi 150.000 eura vama bi trebalo pripasti 50.000 eura vrijednosti kuce.

( znaci dio koji bi ga za taj iznos mogli prodati, nekome drugome ili svojim sestrama !!!! )

U vezi etaziranja vam nemogu dati siguran odgovor. Izgleda logicno da se ti troskovi dijele.Ako Vi zelite etazirati iako to vase sestre ne zele ( ovdje bi ja razmislio jeli pravi njihov razlog troskovi etaziranja ili nesto drugo ) ja bi se prije dobro informirao kako sve to ide .Mislim da ukoliko vi zahtjevate etaziranje da automatski uvlacite i ostale suvlasnike objekta u to zelili oni to ili ne.U tom slucaju morate unaprijed znati tko to sve placa.Probajte se obratiti "bovu" koji je takodjer dgovorio na vasa pitanja (od bovu dana 3.1.2009. 0:26) jer on ima puno vise iskustva i moze vam dati tocniji savjet. Mozete mu poslati direktno pitanje ako u Imeniku korisnika potrazite njegovo ime i onda mu napisete ( kopirate ) vase pitanje.

Ili postavite novo pitanje na legalisu u vezi etaziranja .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pretpostavit ću da je stanje konačno, tj. da je ostavinska rasprava završena i da nema sporova između nasljednika s tim u vezi, niti sa stvarno provedenom fizičkom podjelom.

 

Ako je Vaš dio fizički izdvojiv kao cjelina (recimo, može se jedna prostorija preurediti u kuhinju pa se dobije 1-sobni stan), i ako ste upisani u z.k. temeljem nasljeđivanja kao suvlasnik u idealnom dijelu, onda etažiranje i nije nužno da biste prodali svoj dio.

 

Naime, ako ste suvlasnik u odgovarajućem idealnom dijelu, i ako koristite fizički dio koji je približan ili manji po veličini Vašem idealnom dijelu, možete to prodati i tako. U tom slučaju prodajete suvlasnički dio, tj. vlasništvo u idealnom dijelu, a kupcu predajete u posjed odgovarajući fizički dio, što se u ugovoru i navede.

 

Naime, svaki suvlasnik idealnog dijela može koristiti odgovarajući fizički dio nekretnine, i ako drugi suvlasnici nisu time oštećeni, to korištenje mu praktički ne mogu osporiti.

 

Ima puno nekretnina, prvenstveno obiteljskih kuća s 2 ili 3 stana, u kojima je vlasništvo tako provedeno.

 

Etažiranje sasvim sigurno ima svoje prednosti, posebno kad se pojave problemi održavanja nekretnine ili dodatnih zahvata, ali nije nužni preduvjet prodaje.

 

Naravno, mislim da će svaki kupac dati prednost jasno podijeljenoj nekretnini, pa će biti malo teže, ali ne i nemoguće, naći kupca za ovakvu situaciju.

 

Osim toga, mislim da bi Vaše sestre suočene s mogućnošču da dobiju nepoznatog susjeda mogle doći do zaključka da im je bolje da Vas isplate.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Viktor,hvala vam na trudu kao prvo!

Drugo,ostavina je 15 o.m. i ja cu ju prihvatiti tj. slazem se sa ovom raspodjelom!

Da ,cinjenica je da su sestre dobile vise a dobile su zato jer su bile u mogucnosti vise pomagati roditelje!

Jedna novcano a druga je zivjela u roditeljskoj kuci i brinula o njima u bolesti,ja sam takodjer bila prisutna ali u manjoj mjeri jer imam svoju obitelj i malo djete!

 

Mene muci jedino to sto me one ne zele isplatiti a niti prodati kucu!!

 

 

KronicnaStanka,hvala na odgovoru u svezi etaziranja!

 

 

Imam jos par pitanja,nadam se da necu stvoriti zavrzlamu ali 2005g je bila ostavina iza pokojne mame.

Vlasnistvo u kuci u tom trenutku su imali otac 2/3 i sestra 1/3.

Prilikom ostavinske smo nas tri trazile da tata prizna da je polovica njegovog dijela mamina(na ime bracne stecevine) i da ju podjelimo na nas cetero ,sto je i ucinjeno.

 

Znaci svatko je dobio 1/4 maminog djela.

 

E sad sto me interesira,isla sam na net pogledati zk izvadak i u njemu se kao suvlasnici navode samo otac i sestra iako u rjesenju pise da ce se nakon pravomocnosti rjesenja upisati pravo suvlasnistva ostaviteljice(moje majke) na 1/2 dijela nekretnine itd a nakon toga i upis prava nasljednika na toj nekretnini!!!

 

Zasto to onda nije upisano i sto poduzeti sada?

Kako ce se opce sada sprovesti ova ostavina,dali ce vrijediti taj "stari"z.k. izvadak ili moramo prvo upisati sve iza mame pa tek onda djeliti tatino???

 

Ajme koja zavrzlama,nadam se da ce te mi pomoci savjetom!

 

Hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija