Jump to content

Što kaže zakon Hrvatske?


Mirna-

Preporučene objave

U vanbračnoj zajednici poznanica je rodila kčerkicu. Veza koja je trajala više od šest godina " pukla" je u petom mjesecu trudnoče, kada " tata", ( valjda se uplašio) bježi u drugu vezu. Rodjenjem djeteta moja poznanica je upisala očinstvo, ali je djetetu upisala svoje djevojačko prezime. Dogadjaj je u Australiji! Nakon rodjenja djeteta moja poznanica se željela vratiti u Cro, ali problemi su nastali jer " tata" (( koji ne plača nikakvo uzdržavanje, tu i tamo se pojavljuje)stavlja " zabranu izvodjenja djeteta iz AU, bez njegovog odobrenja " ( slobodan prijevod s engleskog). Što bi se dogodilo, da moja poznanica, napusti AU , naravno s djetetom i vrati se za stalno živjeti u CRO? Prijetnja " tate" je da bi joj za stalno oduzeo dijete!!!! :-? . Što kaže Zakon Hrvatske u svezi toga?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Buduci da je otac vec stavio zabranu izlaska - izvodjenja djeteta iz Australije, vasa poznanica dijete ne moze izvesti dok joj to sud (uz djelovanje nadlezne socijalnu ustanovu)

ne odobri.

 

Dok nije otac stavio tu zabranu mogla se praviti "blesava", pa bi otac eventualno pokrenuo postupak skrbnistva za dijete u Australiji a majka bi taj isti postupak mogla pokrenuti u Hrvatskoj.

 

Sada vise nista, jer ce upasti u komplikacije i kazneno odgovarati za ilegalno odvodjenje djeteta, koliko je meni poznato (no ogradjujem se jer ne zivim u Australiji, niti idem na australski legalis ...).

 

Treba vidjeti sto tocno predvidja australski obiteljski zakon.

Majka bi trebala dobijati finacijsku potporu u zamjenu za ocevu alimentaciju, dok sud ne odredi i alimentaciju i kome se dijete povjerava na zivot.

 

Ovo su generalne crte, treba vidjeti poblize kako se tamo rjesavaju problemi zivota djeteta koje ima roditelje koji zele zivjeti u udaljenim zemljama.

 

No, po onome sto ste naveli treba prikupiti dokaze da je otac napustio obitelj kada je majka bila u 5. mjescu trudnoce te da nikada nije finncijski pomagao. Koliko je meni poznato, to da ju je napustio u trudnoci ozbiljan je propust "tate" po australskom zakonu. Zabrana izlaska za maloljetno dijete ima odredjeni rok. Nju izdaje policija i zna se tocno koliko ona traje (i koliko se moze produzavati). Takva zabrana prestat ce cim nadlezni sud odredi privremene mjere povjeravanja djeteta (kod kojeg roditelja ce dijete stalno zivjeti te kako i koliko ce s drugim vremena provoditi), ali i visinu alimentacije. Onda ce vasa prijateljica argumentirati svoj odlazak u HR, eventualno ga zatraziti, pa ce sud donijeti odluku o tome.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da , na žalost, prva i najveća greška je bila što je upisala odmah u rodilištu oca, savjetovala sam da to ne uradi,ako " tata" želi, dokazat će očinstvo.( sigurna sam da ne bi,da je ovo sada s njegovo strane samo tek da joj pravi probleme) Njen argument što ga je upisala je " moja kčerka mora znati tko joj je tata" i eto tu nastaju problemi.Prošli su sve socijalne službe, a s obzirom da on ne radi ( radi nešto u fušu, za što se ne može dokazati prihod) ne plača alimentaciju.Dokaze da je nakon 6 godina napustio u trudnoći,živio u njenoj kući, ima na pretek( primanje pošte na njegovo ime, radne kolegice i njegove ( bivše) i njene potvrdjuju i još dosta toga).Nije ona ni zahtjevala alimentaciju, s obrazloženjem ako neće dragovoljno , nije potrebno na silu,misleci da ce tako ostaviti ih na miru i da ce imati šansu vratiti se u Cro. Nažalost, tako je kako je, ona dolazi u Cro, a kčerkicu mora ostavljati kod svoje rodbine( sestre, tetke)tako da su njeni boravci kratki.Tko je pametan što tu uraditi, ona se želi vratiti, ima šansu za dobar posao ovdje,( završila Maq :-? ouri u Sydneyu medju nekoliko najboljih) a naravno ni po koju cijenu neće ostaviti kčerkicu. Što napraviti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije stvar samo u alimentaciji kao financijskoj potpori, vec je ona argument da bi se majka i otac izjednacili pred sudom kao jednako odgovorni roditelji. Buduci da je otac Australac (a nema dvojno drzavljanstvo), majka ima dvojno, a Australija ima nizak natalitet, sud se moze dvoumiti kome povjeriti dijete. S druge strane, cinjenica da otac finacijski ne pridonosi, moze biti argument da majka trazi posao izvan Australije u skladu sa svojim zvanjem i diplomama. (No,i izvan ovog konteksta - pravo na slobodu kretanja, izbor zivotne i radne sredine su osnovna ljudska prava.)

 

Koliko je dijete staro? Da li provodi vrijeme s ocem, i koliko? (Trebat ce smisliti i nacin ostvarivanja kontakata s ocem koje ce kasnije trebati predloziti sudu.)

 

Na koliko je izdana zabrana izlaska djeteta iz Australije?

Kako to da su bili samo pred socijalnim sluzbama, a nije pokrenula sudski postupak?

Zasto ne zatrazi zastitu suda(pa i djevojcica ima pravo vidjati svoju hrvatsku rodbinu)?

Zasto se baka ili djed ne obrate pismeno nadleznim socijalnim sluzbama i traze mogucnost odrzavanja susreta s unukom? (Ili netko drugi od rodbine...)

Neka vasa prijateljica potrazi udruge koje djeluju u podrucju prevencije i pomoci roditeljima kidnapirane djece (od strane drugog roditelja). Oni su najupuceniji u pravne aspekte mjesovitih brakova (ili vanbracnih zajednica) i jako dobro znaju pravnu praksu pa ce je znati informirati o njenim pravima, i uobicajenim sudskim odlukama u slicnim slucajevima.

 

Treba vidjeti da li u njihovom nadleznom ministarstvu postoji neki odsjek koji prati ovu problematiku (mjesoviti brakovi i prevencija kidnapiranja djece od strane drugog roditelja), i njima se obratiti za savjet.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovako, alimentaciju, ne može dobiti ( objašnjeno otac ne radi,ili radi u fušu, bez izkazane zarade)Zatim neka vrsta prkosa, ponosa,( valjda zbog toga što je napuštena u trudnoći) kaže da SAMA želi , ma koliko teško bilo izdržavati svoje dijete. I baš taj strah što je on australac,a ona ima dvojno državljanstvo , koje je po zakonu dobila i za dijete ( mala je dobila domovnicu,po majci koja je Hrvatica) )je panični strah da dijete POVJERE ocu, iako financijski ne doprinosi,ali njegovi roditelji su financijski " jaki". Malena je navršila godinu dana, s ocem ne provodi vrijeme ( žive u gradu koji ima 4 mil. stanovnika pa i susreti nisu svakodnevica) osim što baka i djed ( s očeve strane) su stalno u kontaktu.( prigodni pokloni za rodj,blagdane, vidjenja kad im se to hoće,ništa zakonom regulirano). O pravu na slobodu kretanja - OK, ali NIKAKO ako je uvjet ostaviti dijete! Zabrana izlaska iz AU , je neograničena, , kako piše " do novog činjeničnog stanja-( prijev. s engl).Zaštita suda, obračanje nadležnim socijalnim službama iziskuje dugotrajnu administrativnu birokraciju,uz gubljenje živaca,i STRAH, čega se moja prijateljica ( kaže) želi poštedjeti.Nona, ( po mami baka) ove godine je otišla,( uz zaduženje ionako male mirovine) vidjeti unuku,ali na žalost samo nona, jer je put preskup, a ovdje je puno rodbine,koja bi željala vidjeti je.Moja prijateljica je bila u posjeti roditeljima,( usput...otac joj je jako bolestan) ali kako sam već napisala, sama, i to kratko, ima namjeru dolaziti i ovog ljeta , a za 14 dana, put, pa vrijeme bez djeteta,koje u to vrijeme boravi kod rodbine, je pretežak.

 

btw. hvala na korisnim savjetima,na koje sam uputila i prijateljicu, da pročita,i razmisli.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moram dodati i ovo što mi je upravo danas ispričala.Sličan slučaj, majka irkinja otac australac, bili u braku, dijete staro 4 godine, majka se jednostavno " pokupila" i otišla svojima u Irsku. Već nakon 5 dana, dolazi spec.policija i vračaju dijete ocu ( kvalifikacija kidnapiranje) . Naravno da se i majka vratila i sad je u još težoj situacji! Eto razloga za strah bilo što pokušati!!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, ovo sto navodite ide u istom smjeru kao i moja prethodna upozorenja o vaznosti poduzimanja mjera u sklau s australskim zakonom.

Najprije prikupiti informacije (kao sto je gore navedeno) u slicnim situacijama, a onda se odluciti za akcije...

Do tada, vasa prijateljica mora imati dokaze u betonu da ce se nakon sto na kratko napusta Australiju tamo i vratiti.

Zbog bolesti oca moze traziti dozvolu da napusti Australiju i ode u posjet rodbini u HR s djetetom. Ali mora dati garancije da ce ce dijete i ona vratiti. I to onda i uciniti. A ne misliti (sasvim krivo!!!) da postoji neki Hrvatski Nadzakon koji ce stititi mamu i njenu djevojcicu zato jer njeno hrvatsko drzavljanstvo ima prednost pred australskim).

Otvoreno zatraziti administrativnu dozvolu za kratko napustanje Australije, i onda se uredno i vratiti.

Pa tek onda dalje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija