Jump to content

Zanesao se na cesti i napravio sudar...


XFocus

Preporučene objave

Sudionik sam nesreće koja se desila ovih dana, naime ulazeći u jedan zavoj, auto mi je proklizio na cesti, iz drugog smjera je naišlo vozilo i pošto je moje vozilo klizalo i prepriječio se posred ceste došlo je do sudara. Nije bilo ozljeđenih. Materijalna šteta je na mom autu srednje kategorije, dok je na drugom autu skoro pa totalka, jer je razbijen prvi kraj cijeli ( stariji je auto). Zvali policiju, napravili uviđaj, nitko nije konzumirao alkohol. Problem koji me mući je sljedeći, vani je bila temperatura -6,5 C, na mjestu na kojem me zanjelo cesta je bila vlažna i skliska, jer baš na tome mjestu na nju se spaja priključni put ( pun snijega ). Na cesti nije bilo kamenčića, već su bili skroz uz rub, cesta je bila skroz glatka, po meni sleđena, mada me je policajac uvjeravao da to nije led ( hmmm..na -6,5 ). Zavoj visi na krivu stranu i tu se već dogodilo dosta izljetanja. Ja nisam ušao velikom brzinom u zavoj i do tog dijela je cesta bila suha. Znam da će se svi sad pozvati na ono famozno "nisi se prilagodio uvjetima na cesti...", ali stvarno mislim da u datim uvjetima ništa nisam mogao napraviti, osim gledati kao mi se auto rotira na cesti. 1. Kako se izvuči iz situacije u kojoj smatram da nisam pretjerano kriv, cesta je županijske važnosti, znaći trebala bi se tretirati redovito na ovim temperaturama. 2. Pošto sam ja "trenutno" glavni krivac, hoće li moje osiguravajuće društvo i meni nadoknaditi štetu? Koja je tu procedura? 3. Na koji se način pobiti riješenje policije koje sigurno neće ići meni na ruku, jer uvijek netko mora biti krivac ( znam da ću morat platit kaznu+troškove očevida i ostala...min 5-6000Kn + bodovi...).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Nikako.

 

2. Ne. Dužni ste u vašem osiguravajućem društvu dati izjavu na okolnosti prometne nesreće, a drugi vozač će svoju štetu naplatiti sa vaše police.

 

3. Nikako

 

Doći će vam prekršajni nalog 500 (brzina) + 1.000 (nesreća) + 200 (skica) + 120 (fotoelaborat) = 1.820 kuna. Bez negativnih prekršajnih bodova. Da ste se na licu mjesta sami dogovorili (na europsko izvješće) ovih 1.820 kuna ne bi platili.

 

Možete sud zamoliti da vam umanji 1.500 kuna kazne na 1.000 kuna, ali za to morate imati opravdane razloge (mala plaća, nezaposlenost i sl.).

 

Za sve ostalo će vam trebati odvjetnik.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hmmm...bilo mi je čudno, jer je policajac prilikom očevida rekao da po "novom zakonu" osiguravajuće društvo isplaćuje obadvojici štetu (što god to značilo). To mi je malo čudno zazvučalo, zato sam i pitao. Usput zavoj definitivno visi i to jako na krivu stranu, a do mjesta proklizavanja, cesta je bila suha, na mjestu gdje sam proklizio spaja se put i tu je cesta bila, skliska i zaleđena. Brzina kojom sam se kretao bila je primjerena sigurno za normalno savladavanje zavoja. U trenutku kad sam uočio skliski kolnik, već sam bio na njemu, ABS je proradio i auto je samo odklizao. "Prilagodit uvjetima na cesti..." to bi značilo, što točno? Da izađem van, guram auto ili da stanem i da provjeravam koliko je klisko? Ne bih ništa rekao da sam se navezao kao luđak, pa da sam kriv, pokrio bih se ušima. Ne znam je li pametno angažirat prometnog vještaka?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija