Jump to content

državni ispit 6.2.


mig2

Preporučene objave

Ja sam bila na ispitu 30.01. i položila.

Komisija je bila dobra ako si znao objasnit osnovne stvari nisu išli u širinu, jedino je gđa. iz ZUP-a tražila dosta i naša tajnica koja nas je vodila je rekla da je ona u biti najgora koju smo mogli dobiti.

Pitanja su ona koja se mogu nači na legalisu i nitko ih ne mjenja npr. Lokalna i službenički: izvršna i predstavnička tijela u opčinama, tko bira predsjednika, tko bira poglavarstvo, koji su razlozi za raspuštanje predstavničkog tijela u lokalnoj samoupravi,lake povrede i teške povrede službenedužnosti i kazne, uvjeti za prijam u dražavnu službu, plan prijma, vrste prestanka službe, nabrojati prestanak po sili zakona iz EU nabrojati institucije EU, objasniti parlament EU, izaslanstvo RH, što su pregovori, kako ide postupak za članstvo, iz Ustava i sustava državne uprave: što je sabor kako se bira, tko raspisuje izbore za sabor, ovlasti predsjednika, sabora i vlade, ustavni sud, državno sudbeno viječe, državno izborno povjerenstvo i ostala izborna povjerenstva,ovlasti ministra, nabrojat središnja državna tijela, tko upravlja radom ureda državne uprave u županiji, poslovi središnjih tijela državne uprave, što su to provedbeni propisi i koji su, tko su dužnosnici ministarstva, tko upravlja SDU i državnim upravnim organizacijama iz ZUP-a i uredskog je pitala nadležnost, načelo materijalne istine, ekonomičnosti, dokazni postupak, što je zaključak, što je upravni akt u upravnom sporu, klasifikacijsku oznaku, pristojbe i opća oslobođenja od plaćanja pristojbi.

 

Toliko nije strašno samo smo mi bili na ispitu do 18:30 jer smo morali od 15 do 17 sati čekati ispitivače iz Ustavnog i ZUP-a. :propis:

:majstor::propis: Pazi ako dobijete istu gđu iz ZUP-a kao mi (plave kratke kose s naočalama ima oko 55 godina) NI SLUČAJNO ne smijete listati papire (skripte) kad ona uđe u prostoriju jer je tako naribala kolegu koji je bio s nama zbog toga da nam se svima zaledila krv u žilama a na kraju on nije niti prošao i još ga je dodatno izvrijeđala šta on uopće radi tu i kako ga nije sram oduzimati nekom drugom mjesto u ministarstvu i još dosta toga pa oprez.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo ja sam danas (6.2.2009.)polagala ispit i uspješno položila. Nije bilo strašno uopće, čak i malo prejednostavno. Komisija je bila odlična, u detalje nisu išli.

Pitanja uglavnom ona koja se vrte na legalisu.

EU:

Kako je nastala EU, Europska ekonomska zajednica, Zajednica za ugljen i čelik, kriteriji za ulazak, tijela EU(pojasniti o pojedinom tijelu ponešto)

USTAV I DRŽAVNA UPRAVA:

Suverenitet,temeljne odredbe,ovlasti sabora i predsjednika, grb, zastava, himna, sudbena vlast, tko su potpredsjednici vlade, poslovi državne uprave, upravni nadzor, nabrojati ministarstva, financiranje državne uprave, središnji državni uredi

ZUP I UREDSKO:

načelo materijalne istine, rokovi, kojim akt donosimo kada ispravljamo rješenje, glavne knjige (ovo sam bila sama kod ispitivača, od ostalih ne znam pitanja)

LOKALNA I SLUŽBENIČKI ODNOSI:

lokalna samouprava, finaciranje lokalne samouprave, povrede službene dužnosti i tko odlučuje o njima.

 

Ovo je za SSS.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav svima!

 

Polagala sam u Ministarstvu pravosuđa 14.02. i mogu reći da uopće nije bilo teško!Samo treba malo učiti, iskreno učila sam mjesec dana! Nisu jako strogi, ali osnove morate znati! U mojoj grupi jedan dečko zaista nije bio pretjerao sa znanjem ali eto prošao je, dakle sve se može, knjigica u ruke i sretno!

 

I da položila sam :jupii:

VELIKO HVALA PIROMANU I SANJI NA SKRIPTAMA! :mase1:

 

:cager::pljesce:

 

Pitanja od ispitivača se ponavljaju na ovim stranicama tako da ih ne ponavljam jer, zaista su identična!

Jedino mali savjet, nemojte bezveze govoriti i lupati gluposti koje nemaju veze sa vezom! Na to su POSEBNO alergični tek tada se okome na vas i krenu rešetanja sa pitanjima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Ostavljam vam pitanja koje smo jučer imali na ispitu:

USTAV:

1) kako se dijeli vlast u RH

2)najviše vrijednosti ustavnog poretka

3)sve o predsjedniku RH(ovlasti i kako se bira)

4)kome je odgovorna vlada

5)tko obavlja sudbenu vlast i koji je najviši sud u RH

&) tko bira i razrj. pred. vrh. suda a tko imenuje i razrj. suce

6)na koje vrijeme se biraju suci ustavnog suda

 

SUSTAV DRŽ. UPRAVE

koja su tijela drž uprave; koje su im funkcije; što je insp. nadzor; koje poslove obavljaju tijela drž uprave; što može učiniti vlada rh u provođenju nadzora nad obavljanjem poslova tijela drž. uprave;

 

ZUP

Načela zup-a; stvarna i mjesna nadležnost; pečat, žig i štambilj; procesna sposobnost i nespos. stranke; dokazni postupak; sve o rješenju(dispozitiv, uvod...); dokazno sredstvo(što možemo koristiti); kada se koristimo uviđajem; usmeno rješenje; rokovi za izdavanje rješenja;

 

ZUS

tko je tužitelj, tužena strana a tko stranka u upr. sporu; kada sud može odbaciti tužbu; što čini vrhovni a što upravni sud(koliko sudaca)

 

UREDSKO POSLOVANJE

Što je i što obuhvaća ured. poslovanje; poslovi u pisarnici; glavne i pomoćne knjige; što je klasa a što urudžbeni broj; tko ima ovlasti za izradu pečata žiga i štambilja, tko daje odobrenje, a tko rješenje o ovlaštenju za izradu istih; kako se plaćaju upravne pristojbe i tko je prist. obveznik

 

SLUŽBENIČKI ODNOSI:

rješenje o prijamu u drž službu na određeno vrijeme i neodređeno vrijeme; zapreke za prijem u drž službu; ocjenjivanje službenika; vježbenici; kada se može premjestit drž službenika; stavljanje služ na raspolaganje; stručno usavršavanje; što je promicanje a što napredovanje u karijeri

 

SUSTAV LOKALNE I PODRUČNE...

Europska povelja o lokalnoj i reg samoupravi;zakonsko uređenje o lokalnoj i reg samoupravi; što je jedinica lokalne a što područne samouprave; pojam velikog grada; koja tijela postoje; sve o predst. tijelima, izvršnom tijelu i nositelji izvrš vlasti; mandat pred tijela i njihovo raspuštanje; kada će vlada imenovati svog povjerenika; izbor članova izvrš tijela; što su mjesni odbori(njihov zadatak); zakon o gradu Zagrebu i ustrojstvo Zagreba(obavezno)

 

EU

Scheng. sporazum; institucije EU; (o svakoj ponešto malo); predpristupna strategija i sporazum o stabiliz i pridruživanju; RH na putu u EU( sav proces opisati, kako je krenulo sve)

 

ZAKLJUČAK: Ispitivači su realni i susretljivi, osim žene iz ZUP-a, ta je koma. Postavlja pitanja u kojima traži odgovore odmah, ako se ne odgovori odmah, prelazi na drugog kandidata. :zao:

 

Sretno svima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija