Jump to content

famozna pričuva


cynara

Preporučene objave

Dragi moji,

 

Stanujem u zgradi s pet stanara, od čega jedan stanar ima u vlasništvu dva stana, dvije garaže i prostor predviđen kao zajedničke prostorije. Dotični ne plaća pričuvu od početka useljenja, kao ni čišćenje stubišta, rasvjetu. S druge strane ne dozvoljava pristup u prostor kroz koji prolaze odvodne cijevi (koje je potrebno očistiti radi začepljenja), te time uzrokuje poplavljenje stanova.

Probali smo kontaktirati upravitelja koji šalje nekakve pritužbe, ali se ništa ne pomiče već godinama. Čovjek je šerif i nitko mu ništa ne može.

Da li netko ima kakav savjet ?

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Izvodi iz Zakona o vlasništvu:

 

Opća ograničenja

Članak 31.

Vlasništvo obvezuje i vlasnik je dužan pridonositi općem dobru, pa je općenito prilikom izvršavanja svoga prava dužan postupati obzirno prema općim i tuđim interesima koji nisu protivni njegovu pravu, a osobito:

- vlasnik se, a ni itko drugi, ne smije služiti svojim pravom s jedinim ciljem da drugome šteti ili da ga smeta,

- vlasnik nije ovlašten zabraniti tuđi zahvat u svoju stvar kad je taj nužan radi otklanjanja štete koja nekome neposredno prijeti, a nerazmjerno je veća od one što iz toga zahvata proizlazi za vlasnika, nego je samo ovlašten potraživati naknadu za pretrpljenu štetu,

- vlasnik nekretnine nije ovlašten braniti tuđe zahvate poduzete na tolikoj visini ili dubini gdje on nema nikakva opravdanoga interesa da ih isključi.

 

Pravo na upravljanje

Članak 39.

(1) Svaki suvlasnik ima pravo sudjelovati u odlučivanju o svemu što se tiče stvari koja je u suvlasništvu (upravljanje stvarju) zajedno s ostalim suvlasnicima.

(2) Kad je neki suvlasnik poduzeo posao glede suvlasničke stvari bez potrebne suglasnosti ostalih, primjenjuju se pravila o poslovodstvu bez naloga.

 

Poslovi redovite uprave

Članak 40.

(1) O poslovima koji se tiču samo redovitoga upravljanja stvarju odlučuju suvlasnici većinom glasova.

(2) Većina glasova računa se po suvlasničkim dijelovima, a ne po broju suvlasnika.

(3) Ne može li se postići većina, a poduzimanje nekoga posla redovite uprave je nužno za održavanje stvari, na zahtjev bilo kojega od suvlasnika odluku će donijeti sud.

(4) Svaki suvlasnik protiv čije je volje većina odlučila da se neki posao poduzme, ili je to učinio sud, ima pravo zahtijevati osiguranje za buduću štetu. Tko bude obvezan dati osiguranje treba tu obvezu ispuniti davanjem zaloga, a jamstvom samo ako sud ocijeni da bi davanje zaloga bilo za njega prevelik teret.

(5) Sud odlučuje u izvanparničnom postupku, ako nema spora tko su suvlasnici niti o veličini njihovih suvlasničkih dijelova.

 

Isključenje na zahtjev većine

Članak 98.

(1) Suvlasnici koji zajedno imaju većinu suvlasničkih dijelova mogu odlučiti da će zahtijevati isključenje iz suvlasničke zajednice određenoga suvlasnika na čijem je odgovarajućem suvlasničkom dijelu uspostavljeno vlasništvo nekoga posebnoga dijela nekretnine, ako za to postoji neki od razloga iz stavka 3., odnosno 4. ovoga članka.

(2) Kad je vlasništvo posebnih dijelova uspostavljeno na više od polovine suvlasničkih dijelova neke nekretnine, suvlasnici koji zajedno imaju većinu suvlasničkih dijelova mogu odlučiti da će se zahtijevati isključenje iz suvlasničke zajednice bilo kojega određenoga suvlasnika, ako za to postoji neki od razloga iz stavka 3., odnosno 4. ovoga članka.

(3) Odluka o isključenju određenoga suvlasnika može se donijeti:

- ako suvlasnik ne udovoljava dužnostima koje proizlaze iz zajednice, osobito ako ne plati dužne iznose ni do završetka rasprave koja prethodi presudi prvostupanjskoga suda, a ako je bilo sporno koliko je dužan platiti pa je sud donio međupresudu, tada do završetka prvostupanjske rasprave koja slijedi nakon međupresude,

- ako dijelove nekretnine koji su u njegovu vlasništvu kao posebni dijelovi ili dijelove koje rabe i drugi suvlasnici rabi na način koji znatno ide na štetu interesa drugih suvlasnika,

- ako svojim bezobzirnim, nepristojnim ili uopće nedoličnim ponašanjem učini tegobnim zajedničko stanovanje ostalim suvlasnicima, ili počini kažnjivo djelo protiv imovine, morala ili tjelesne cjelovitosti kojega od suvlasnika ili druge osobe koja stanuje u kući, a nije riječ o djelima tako maloga značenja da bi ih trebalo zanemariti.

(4) Radnje i ponašanja suvlasnikovoga bračnoga druga i drugih članova obitelji koji s njim stanuju, kao i osoba koje s njegovim pristankom rabe dijelove nekretnine, a koje je on propustio spriječiti koliko je bilo moguće, uzimaju se za radnje toga suvlasnika.

(5) Suvlasnici koji su odlučili da će zahtijevati isključenje određenoga suvlasnika tužbom će zahtijevati da sud utvrdi postojanje razloga za isključenje i odluči da je tuženik dužan otuđiti svoj suvlasnički dio i napustiti posjed, jer će se u protivnom na zahjev tužitelja, koji ne može biti stavljen u roku kraćem od tri mjeseca od pravomoćnosti presude, tuženikov suvlasnički dio prodati na javnoj dražbi.

(6) Time što suvlasnički dio stekne druga osoba, zajednica s isključenim suvlasnikom prestaje.

 

Eto, kao što vidite imate puno mogućnosti. Ako vi ostali suvlasnici imate većinsko vlasništvo u posebnim dijelovima možete odlučiti da se stvari promijene, vi možete ići čak dotle da gospodin koji pravi štetu mora prodati svoj dio vlasništva i napustiti suvlasničku zajednicu. Sve to možete isposlovati putem vašeg predstavnika i upravitelja. Sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mimin je napisao:

sve tu lijepo pise ali me zanima u praksi kako to funkcionira,tko je uopce do danas nekoga iskljucio iz suvlasnistva.nikome se neda prljati ruke i ulaziti u parnice jer sve predugo traje.cak i naplata pricuve je cesto upitna

 

:pljesce: zanimljiva je ova Vaša tvrdnja,a kako mislite riješiti problem,ako malo ne uprljate ruke???

U Vašem slučaju je najbolje da trpite,ako nemate hrabrosti

pokrenuti parnicu. :sklanjaj:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Tražim savjet!kupila sam stan u zgradi u kojoj je investitor prije prodaje stanova postpisao ugovor s jednim upraviteljem. mi smo se uknjižili,preselili i počeli su nam stizati računi.ja nisam plaćala jer se ne slažem s iznosima na računu.branila sam se time da nisam potpisala nikakav ugovor, no upravitelj mi je rekao da je ugovor važeći za sve koji kupe stan (preuzimaju prava i obveze).da li je to točno?da li me može upravitelj ovršiti na temelju ugovora koji je potpisao investitor?

 

 

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija