Jump to content

prava obitelji bivšeg političkog zatvorenika


ruppej

Preporučene objave

pravno je utvrđeno da mi je otac politički zatvorenik osuđen u novom sadu ,odležao je 10 godina 8 mjeseci i 25 dana.postupak smo predali da se riješi jer po zakonu imamo pravo na odštetu ali sve stoji i nema pomaka ,koliko se čeka i kakav je proces ako je netko dobio odštetu ili vodi ovaj spor protiv države molim da mi savjetuje što raditi

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pokušat ću Vam pomoći po sjećanju, jer se dokumentacija ne nalazi kod mene:

 

moj muž se početkom 2005. obratio Administrativnoj komisiji Vlade RH sa zamolbom da mu se prizna status političkog zatvorenika, iako je propustio rokove navedene u Zakonu o pravima bivših političkih zatvorenika (nisam sigurna u naziv zakona, samo se sjećam da je imao i dopunu). Priložio je kopiju sve dokumentacije o zatvaranju.

Dugo vremena se nije dešavalo ama baš ništa, a onda je prošle godine dobio pozitivno rješenje i dalje je sve išlo automatizmom: dobio je odštetu za vrijeme provedeno u zatvoru (ne sjećam se iznosa, ali mislim da negdje u tom zakonu piše), a još uvijek je u tijeku provedba na mirovinskom jer ima pravo i na veću mirovinu.

 

Nadam se da sam Vam bar malo pomogla. Sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ja sam sin preminulog bivšeg političkog zatvorenika imam uredno pozitivno rješenje administrativne komisije koje prizna status mome ocu. Međutim o mom zahtjevu nikakvo rješenje nisam dobio niti obavjest . Inače zahtjev i rješenje potiče iz 1999 . Znam da su prioritet bili živi zatvorenici što je i pravedno ali mene niko ništa neobavještava a neznam di i kome da se obratim. Hvala vam na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da je ista ta Administrativna komisija koja je donijela rješenje poslala i poziv da se dostavi kopija štedne knjižice/računa na koju su prilično brzo isplatili novac.

Ne sjećam se je li odluka o odšteti bila već na rješenju o priznavanju prava pol.zat. ili je stigla posebno. Također su oni poslali kopiju rješenja u mirovinsko.

Pokušajte s interneta skinuti zakon (ja sam ga tada našla), pa možda nađete kakvu uputu.

 

Ako ništa ne nađete, ili Vam se ne javi sa savjetom netko tko pouzdano zna proceduru, pokušajte Administrativnoj komisiji poslati dopis i pitati ih što da radite...

 

Sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Najbolje je nazvati Dražena Franolića, tajnika Administrativne komisije Vlade RH na direktan broj (on se javlja-nema sekretarice) 01/4569291

Moja prijateljica koja je 1941 osuđena od strane talijanskog suda kao politički zatvorenik, i odležala nesto više od 2g, primila je isplatu nedavno.

Vjerovatno se dopis upućen vama negdje izgubio pa je najbolje da direktno to riješite s g. Franolićem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija