Jump to content

dugovi od suprugovog obrta


giustisia

Preporučene objave

Dobar dan!

 

Imam nekoliko pitanja.

Moj suprug vodi obrt koji ide jako loše i na koji je već nagomilao jako puno dugova ( najviše mirovinskog i zdravstvenog ,druge obaveze nekako podmiri )

Ja sam stalno zaposlena i čak 6 mjeseci radim još i honorarno

što je regularno prijavljeno i na šta su isto plaćene obaveze.

Znači imam dva primanja.

Imamo stan koji sam ja dobila od firme a poslije i otkupila na kredit , tako da još i danas plaćam kredit. Kad sam dobila stan bili smo tek 2 ili 3 godine u braku.

Muž bi i odjevio obrt ali navodno se ne može odjaviti obrt dok ne podmiriš dug.Dug raste zbog kamata ,on nešto sitno radi i status quo.

Pitanja;

1.Da li meni mogu sjesti na plaću sa njegovim dugovima (isključivo govorimo o dugovima mirovinskog i zdravstvenog).zato sam napomenula da radim dva posla znači mogu dokazati da sam ja prehranjivala obitelj.

2.Rekli su mi da po novom ,to još nisam provjerila ali me jako zabrinulo,da ako i djeca žive u istom domaćinstvu a zarađuju ( sin se nedavno zaposlio) moraju plaćati dug roditelja.)Iskreno to mi baš ne izgleda ispravno ,jer dug nije korišten za obitelj (kredit i sl. za kuću ) nego je dug stvoren isključivo lošim poslovanjem.

3,Ako ja umrem suprug bi naslijedio 1/3 stana ( imamo još i kćer) da li bi zbog duga njemu sjeli na tu 1/3 stana ,vjerojatno da ,što znači da bi već sada trebala napraviti oporuku da ostavljam stan djeci , a da on ima pravo do svoje smrtiboraviti u njemu.(ipak se nadam da ću još dugo živjeti).

Tako razmišljam,jer novaca nemamo da suprug započne neki drugi posao ,a ovaj dug bi mogao jako porasti zbog kamata.

4,Recite da li obrt može prijaviti bankrot totalni ,ne ono da on dalje radi a da oni time upravljaju ,jer to ne bi rješilo problem.

 

Ja se izvinjavam ako sam bila duga ,ali htjela sam da me što bolje razumijete.

Unaprijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko sam ja upućen Vi ne možete odgovarati za mužev dug. Niti se, sukladno odluci i stavu Ustavnog suda može pokrenuti ovrha na bračnoj stečevini.

Teoretski bi se moglo da ste i vi i vaš muž upisani u zk kao suvlasnici ali i onda bi imali pravo prigovora i s(po mom mišljnju) lako se obranili od takve ovrhe.

U slučaju smrti djeca nasljeđuju prava i OBVEZE roditelja ali samo do visine nasljeđene imovine...

Obrt nema pravnu osobnost (bez obzira na tumačenja nekih banaka) i sva prava, OBVEZE i ovlasti ima VLASNIK OBRTA, tj. osoba upisana kao vlasnik obrta u službeni registar.

Provjerite da li su neke stvari iz zajedničkog kućanstva možda negdje zavedene kao "imovina obrta" i da li je neko član kućanstva možda jamac, sudužnik ili nešto treće za obveze obrta (vašeg muža).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala travolta!

ne nitko nije niti jamac niti bilo šta na obrt osim supruga.

A što se tiče nasljedstva ,obrt nije zanimljiv za naslijeđivanje .jer osim duga obrt ima samo pokretnu imovinu koja i nije tako vrijedna ,pa se može i ne prihvatiti naslijeđivanje obrta ( to su biljari , stolni nogometi i fliperi).????????Mene je uglavnom zanimalo da li smo sada dužni mi drugi ukućani plaćati njegov dug,iz tvoga sam odgovora shvatila da nismo..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija