Jump to content

Zaposlena i tijekom rodiljnog dopusta


zg_antonia

Preporučene objave

Na web stranici www.liderpress.hr sam procitala sljedece:

"To da rodilja ostvaruje naknadu za rodiljni dopust nije zapreka da u istom razdoblju ostvari i neke oblike oporeziva dohotka. Može, primjerice, primati naknadu za autorska djela ili ostvarivati primitke od drugog dohotka. Ako poslodavac isplaćuje radnici primitak od drugog dohotka, on se oporezuje kao plaća iz radnog odnosa. Nema zakonske zapreke da radnica koja od HZZO-a prima naknadu za rodiljni dopust za isto razdoblje kod poslodavca ostvari primitak koji se oporezuje kao plaća. U evidencijama koje prate isplatu plaće za te su slučajeve propisane kombinacije šifara na obrascu R-Sm (podaci o naknadi za rodiljni dopust iskazuju se šifrom osnove obračuna 51 ili 52, a podaci o plaći isplaćenoj za isti mjesec šifrom osnove obračuna 17). Isto tako, nijedan propis nije povrijeđen ako rodilja u razdoblju korištenja prava na rodiljni dopust od nekog drugog isplatitelja ostvari primitak od drugog dohotka ili od autorskih naknada. Dakle, osobe kojima je zakonodavac omogućio korištenje prava na rodiljni dopust moraju to pravo koristiti ispunjavajući svrhu zbog koje im je ono omogućeno. Posljedica zloporabe tog prava može biti gubitak prava i novčane naknade, o čemu odlučuje Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje u upravnom postupku."

Molim Vas pojašnjenje!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kojim načinom, odnosno ugovorom urediti sadašnji odnos posodavca i radnika moraju odlučiti oni koji će ga potpisati uvažavajući pri tome radnopravnu legislativu kao i u svakom slučaju ovo gore navedeno (zaštita materinstva, njege novorođenog djeteta i njegova podizanja te usklađenja obiteljskog i poslovnog života). Teško mi je ovdje bilo što sugerirati obzirom na to da je ovo vrlo osjetljiva problematika oko koje postoje vrlo oprečna mišljenja, a i ne vjerujem da bi se onaj koji je primarno priznao pravo na naknadu izjasnio koji su to gabariti, odnosno minimilani uvjeti jerbo oni nigdje u nikakvom tekstu zakona koliko je meni poznato nisu zapisani (osim ove općenite formulacije).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

cijelu prošlu godinu sam na porođajnom do godine dana djeteta, u kolovozu sam imala kraći ugovor o djelu s plaćom od nekih 1000 kn i za sada nisam imala nikakvih problema.

porođajni dopust je završio u 11 mjesecu, sada sam na drugom porođajnom dopustu.

nadam se da nećeš imati problema, iskreno ja kad sam sklopila ugovor o djelu nisam se ni sjetila možebitnih problema.

pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija