Jump to content

Pitanje oko dužnosti na poslu


stingray4

Preporučene objave

Za početak pozdrav svima. Novi sam na forumu i nadam se pomoći oko nekih pitanja.

 

Temu sam postavio na ovaj pdf, ako nadležni smatraju da je treba preseliti, slobodno.

 

Molit ću za pomoć oko jedne stvari. Dakle ovako:

 

Radim u jednoj zdravstvenoj ustanovi. Stacioniran sam na odjelu i član sam tima zdravstvene njege, dakle to je moj status. Nedavno smo dobili uredbu (sad... koliko je to uredba... uglavnom nisam vidio nikakav dokument, možda i postoji ne znam, ja sam vidio samo rukom ispisan raspored glavne sestre) kojom se određuje raspored po kojem će svaki put netko drugi od nas voditi pacijente na misu u bolničku kapelicu.

Mene zanima iduće: ja nisam vjernik i ni pod koju cijenu ne želim prisustvovati misi. To je moje pravo i ne želim se nikome pravdati zašto ne želim ići. Mogu li oni mene natjerati na to, dakle što zakon kaže oko toga?

 

Hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Riječ je o psihijatrijskim pacijentima. Dio njih ima slobodan izlaz (znači mogu cijeli dan izlaziti vani s odjela), dok jedan dio nema izlaz, te smije van odjela jedino uz pratnju.

Dosadašnja praksa je bila takva da bi tehničar s pojedinog odjela vodio te pacijente koji nemaju izlaz na misu i kasnije ih vratio na odjel. Bilo je nebitno dal je tehničar unutar kapelice ili ispred nje. Sad je međutim došlo do nekakvog pokazivanja sile (ne znam kako da se drukčije izrazim) prema zaposlenicima, te je došao na odjele raspored (ponavljam, rukom napisan, nikakav službeni dopis) kad svaki tehničar mora prisustvovati misi kao pratnja.

Na jednom forumu sam dobio odgovor da mene poslodavac ne prisiljava da odem na misu, već da me šalje u pratnju, te da su to dvije različite stvari.

Mene zanima imaju li oni pravnu osnovu da me utjeraju u kapelicu tijekom mise?

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

Ako liječnik utvdi da je pacijentu potrebna pratnja , a Vaš je zadatak čuvanje pacijenta izvan ustanove onda to znači da na svim mjestima izvan kruga ustanove morate čuvati tog pacijenta , a ne da čekate ispred crkve , jer Vi morate intervenirati i u crkvi.

 

Vi odgovarate za sve posljedice ponašanja pacijenta od kada ga preuzmete dok ga ne vratite u ustanovu .

Pored poslova iz ugovora o radu poslodavac može narediti i druge poslove ako se ukaže potreba , jer ustvari ugovorom o radu se i nemogu predvidjeti svi radni zadaci .

 

:kavica:

Pozdrav! Ude

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru

 

Kapelica je zapravo u krugu bolnice, tako da to nije ni tzv. transport bolesnika ili pratnja van ustanove.

Meni je jasno da zakonom nije jasno uređeno moje pravo da ne idem u kapelicu na poslu, zato sam se i regao na ovaj forum da dobijem nekakvu jasniju sliku. Što se tiče konkretne situacije banalno mi je to da ne smijem stajati ispred vrata od kapelice koja su staklena, nego unutra, ionako sve vidim i čujem jednako.

 

@ude: ja i kad idem u pratnju pacijenata van bolnice, bilo to hitnim slučajem ili pak prijevozom bolesnika idem bez pratnje doktora što je nezakonito (zanima me država u kojoj pacijenta u septičnom stanju i krvarećim varikozitetima jednjaka prati samo sestra u sanitetskom autu :misli: ), tako da... Uostalom nisam ja odgovoran za ponašanje pacijenta nego onaj tko mu je prepisao terapiju i dozvolio izlaz na misu. Ako pacijent zadavi popa onda ćemo se na sudu ganjati tko je kriv, ali moj posao nije posao interventnog policajca. Karikiram malo, ali kad smo već kod odgovornosti...

Nemojte kolega shvatiti ovaj post kao neku svađu ili prepucavanje, samo iznosim što mi je na duši :palac:

Još jednom hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija