Jump to content

dajem otkaz-molimo pomoc-jako hitno!


nula

Preporučene objave

Postovani,

pronasao sam drugi posao i trebam dati otkaz.

Ovdje u firmi gdje cu dati otkaz radim 7,5godina. Pretpostavljam da je moj otkazni rok mjesec dana, tako mi je napisano i u ugovoru u radu te mislim kako tu onda i ne moze biti nista drugacije. Medjutim, imam 10 dana godisnjeg iz 2008.

1.) Zanima me da li za vrijeme otkaznog roka mogu koristiti taj godisnji?

2.) Ako ne mogu, da li je novi poslodavac duzan po zakonu prihvatiti prijenos tog mojeg starog godisnjeg?

3.) Buduci da necu imati prekid radnog odnosa, da li imam odmah pravo i na godisnji iz 2009. kod novog poslodavca?

4.) da li za vrijeme otkaznog roka imam pravo na koristenje barem kojeg dana godisnjeg (ako slucajno ne mogu cijeli stari iz 2008), buduci da cu morati na put i trebati cu 2 dana slobodno?

5.) buduci da u novoj firmi gdje cu poceti raditi kroz mjesec dana potpisujem ugovor na neodredjeno uz probni rok od 6 mjeseci, zanima me da li u slucaju bolesti imam pravo na bolovanje od koji dan (ovo je info samo da znam, zlu netrebalo)?

6.) da li mi je poslodavac duzan isplacivati trosak prijevoza (pokaz) ili je to slobodna volja svakog poslodavca?

7.) da li je zakonom propisano da ugovor o radu koji se treba potpisati mora biti iskljucivo na hrvatskom jeziku?

8.) da li za vrijeme probnog roka od 6 mjeseci imam pravo na godisnji odmor (ukoliko nije bilo prekida radnog odnosa)?

9.) da li bih inace imao mogucnost kraceg otkaznog roka (koliko sam uspio prouciti po Vasem forumu, tzv. izvanredni otkazni rok-ili sam nesto krivo shvatio) te da ne bude mjesec dana, nego 2 tjedna (npr) jer bi novom poslodavcu cak i pasalo da dodjem sto prije raditi? Koji su to izvanredni uvjeti da bih takvo sto mogao zahtjevati i moze li to poslodavac osporavati na bilo koji nacin ili od mene traziti da ostanem duze?

 

Hvala punno na odgovorima, cijenim Vas trud i ukoliko je moguce da mi hitno netko odgovori, bio bih jako zahvalan jer uskoro mi doalzi sef i moram dati otkaz. Sve se brzo odigralo i nisam se stigao unaprijed pripremiti.

Hvala puno, puno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako dajete izvanredni otkaz - u tom slučaju ne postoji obveza poštivanja ugovorenog otkaznog roka.

 

1) mislim da je to stvar dogovora - odete na godišnji i pred kraj godišnjeg možete dati otkaz ako imate uvjete za izvanredni otkaz kazem niste dužni poštovati otkazni rok kod izvanrednog otkaza

 

2) u slučaju da niste iskoristili godišnji poslodavac vam je dužan izdati potvrdu o preostalom neiskorištenom godišnjem iz prošle godine i imate ga pravo koristiti kod novog poslodavca

 

3) da

 

4) Jedan dan godišnjeg odmora radnik ima pravo koristiti kada on to želi, uz obvezu da o tome obavijesti poslodavca najmanje tri dana prije, ako kolektivnim ugovorom nije određen drukčiji rok.

 

5) da

 

6) slobodna volja osim ako nije drukčije određeno ugovorom, pravilnikom o radu ili kolektivnim ugovorom

 

7) nema takve odredbe u Zakonu o radu ali logično mi je da bi ugovor o radu treba biti na hrvatskom jeziku a eventualno ga mozete prevesti na strani jezik...hrvatski je službeni jezik za sva tijela u RH i gdje god se obratili s Ugovorom da ostvarite neko svoje pravo trazit ce Vas ugovor na hrvatskom

 

8) stvar ugovaranja mada bi po Zakonu o radu po meni imali pravo na razmjerni dio godišnjeg ili koristiti stari godišnji koji morate iskoristiti do 6mj tekuće godine

 

9) ako se koristite izvanrednim otkaznim rokom ne morate poštovati ugovoreni otkazni rok

 

To je to najkraće moguće....Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

whatever je napisao:

.

.

.

2) u slučaju da niste iskoristili godišnji poslodavac vam je dužan izdati potvrdu o preostalom neiskorištenom godišnjem iz prošle godine i imate ga pravo koristiti kod novog poslodavca

.

.

 

Ovo je vezano i uz slijedeće pitanje ovog forumaša o prenošenju godišnjeg odmora - jeste li sigurni da novi poslodavac mora priznati pravo na preostali godišnji odmor iz 2008.g.?

Moje je mišljenje da ne, jer radnik u 2008. uopće nije radio kod njega i kako bi mu on morao dati godišnji za tu godinu?

2009. je jasna, tu svakako mora priznati. No kao što rekoh, za 2008. se ne slažem.

Jesam li propustila neku odredbu zakona :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija