Jump to content

Mogu li poništit svoju darovnicu


Bjanki

Preporučene objave

Živim vec dugi niz godina u inozemstvu, a bratu, koji se odrekao, očevog dijela dao sam darovnicu na moj naslijeđeni dio. Sada je moj brat sastavio diobeni ugovor, kojim dobiva svoj dio, ukoliko se ostala braca potpišu. Sada me zanima vrijedi li tada moja darovnica ? Jel mi brat tvrdi da po sastavljanju diobenog ugovora to prestaje važiti ? naslućujem da me brat prevario pa pitam mogu li kako poništiti moju darovnicu ? Darovnicu je ovjerena u našem konzulatu !

pozdrav od emigranta

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Poštovani !

 

Prije nego potpišete ugovor o diobi nekretnina i dr. morate dobro paziti na svoje interese .

Vi možete tražiti da diobeni ugovor ima odredbu kojom potpisivanjem diobenog ugovora prestaje važiti ugovor o darovanju , tj. brat se obvezuje vratiti darovatelju vrijednost dara iz ugovora o darovanju .Takav ugovor mora biti ovjeren kod Javnog bilježnika .

 

Pozdrav ! :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bjanki, naravno da darovni ugovor vrijedi.Vaš je brat temeljem tog ugovora kojem ste mu vi darovali svoj dio poslije očeve smrti postao suvlasnik očeve imovine zajedno s ostalim nasljednicima i on bi sad(ako sam sve dobro shvatila)razvrgnuo suvlasničku zajednicu ugovorom o diobi i to je sasvim uredu.

Ako slučajno želite raskinuti taj darovni ugovor raskid ne možete ukombinirati u diobeni ugovor jer to nema veze jedno s drugim,a i nemaju šta potpisivati raskid ugovora ostali suvlasnici koji bi trebali potpisati diobeni ugovor s vašim bratom.Prema tome vi morate prvo riješiti sami odnos s vašim bratom.Naravno najbolje bi bilo sporazumno raskinuti taj ugovor,al brat na to,pretpostavljam,najvjerovatnije neće pristati.

Ako ne pristane ostaje vam mogućnost opoziva darovanja i to iz dva razloga:1.zbog vašeg osiromašenja 2. zbog bratove grube nezahvalnosti-pogledajte malo zakon o obveznim odnosima čl.493/494.

Ne može se darovni ugovor raskinuti tako lako(eto ja pogriješio što sam mu darovao,nisam dobro promislio) što je i logično jer čovjek kad primi nešto temeljem darovanja,to je njegovo i može s tim što hoće,a ne da se trese hoće li mu se darovatelj predomisliti jer je pogriješio.

Vi još možete,kao i svaki ugovor, pokušati ga poništiti zbog mana volje npr.prijetnja,zabluda ali to naravno morate i dokazati.

Prema tome vaš brat može s ostalim suvlasnicima potpisati diobeni ugovor(svi ga moraju potpisati i vi naravno ako ste suvlasnik)o razvrgnuću suvl.zajednice i nema što vas pitati za dio koji ste mu darovali,a u slučaju da i samo jedan suvlasnik ne želi potpisati,može se obratiti sudu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija