Jump to content

opća invalidnost


ivanic

Preporučene objave

Frend je u mirovini po čl. 6a. Nije HRVI, ali ima ozbiljnih zdravstvenih problema koji nemaju veze s ratom. Zanima ga šta treba učiniti da bi se pokrenuo postupak za prebacivanje iz profesionalne u opću invalidsku mirovinu. Ako imate saznanja o takvim slučajevima, molio bi da se javite. Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ne bi želio mutiti vodu, ali mislim da se "kruške" i "jabuke" ne mogu zbrajati, ovi što se prevode iz čl. 6a u čl. 11 je samo zato što su dobili HRVI pa imaju pravo na vojnu invalidsku mirovinu što je isplativo, ali bez HRVI-a i bolesti koja nije vezana uz rat to može biti samo civilna mirovina, a kolika to samo onaj gore zna (i u mirovinskom :-) ) .

znači ne možeš samo dodati 20% na sadašnji iznos 6a mirovine :kavica:

ako griješim ispravite me

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

vinkovci je napisao:

...

ako griješim ispravite me

...

Griješite jer:

za osobu koja je otišla po čl.6a u mirovinu se invalidska mirovina zbog profesionalne nesposobnosti za rad i kako je vi zovete "civilna" mirovina određuju po istom zakonu i po istim pravilima osim razlike 0,8 i 1,0.

Dakle opća nesposobnost za rad u odnosu na 6.a "nosi" 25% veću mirovinu bez obzira na uzrok invalidnosti odnosno je li ili nije u svezi sudjelovanja u obrani suvereniteta RH-a, a ako je u svezi obrane u cijelosti ili u omjeru tada je i veća od tih 25%. Koliko? Zavisi od omjera i drugih podataka koji ulaze u igru za obračun "vojnog" dijela (HRVI, dragovoljac, čin,...).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako se radi o ozbiljnim zdravstvenim problemima a vezani su uz obavljanje mirnodobskih poslova treba razgovarati sa svojim lječnikom kako bi mu se eventualno priznalo tjelesno oštečenje u civilstvu ako za to postoje indikacije da se utvrdi mogučnost invalidnosti rada zatim podnjeti zahtjev za procjenu radne sposobnosti i tek tada se može utvrditi ako povjerenstvo hzmo riješi sve u pozitivi opča nesposobnost za rad i postotak ivalidske opće mirovine znaći treba se krenuti od početka imati dobre nalaze pravilna lječenja bolnička ambulantna i ostalo tek se tada može nečemu nadati ovako reći samo je bolestan ne znaći ništa,to je mukotrpan i naporan put mnogi krenu pa odustanu na pola puta,to hodanje od vrata do vrata traje više od godine i kad osvariš pravo ono ti je privremeno što znači moraš i dalje i dalje i dalje nastojati biti uporan to je jednako mučno kao bolesnom čovjeku biti u radnom odnosu :vrti:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
  • 1 mjesec kasnije...
  • 3 tjedna kasnije...

Pozdrav! Naravno da možeš pokrenuti takav postupak. Kod svog dr opće medicine zatražiš da ti napravi obradu na temelju povijesti bolesti i svih mogućih nalaza, pa da to pošalje na inv. komisiju. Samo, ima jedna "kvaka" koja, po mom mišljenju, dosta ovisi i od dr. opće medicine, a radi se o sljedećem: ja sam bio ( i još sam) u sličnoj situaciji i pokušao sam to pokrenuti, međutim, pošto nisam imao novijih nalaza, dr mi je rekao da moram nanovo napraviti sve specijalističke i ine pretrage da bih obnovio nalaze koje će on tada, poslati na komisiju...e tu ide "kvaka" - dr mi je usput rekao da po nekakvom novom zakonu HZZO-a ili HZMO-a -(nisam siguran) osobe koje su već u mirovini a žele pokrenuti taj postupak MORAJU PLATITI bez obzira što plaćaju dodatno osiguranje itd. svaki taj pregled, pa i doktorovu obradu tih papira...nevjerovatno, ne? Osobno sam se raspitao i - da, istina je...Ja sam od svega digao ruke i odustao, jer nemam toliko love kojom bih platio sve te pretrage, osobito što mi nitko ne garantira da će mi komisija uopće dati neku invalidnost (i bolju mirovinu) na temelju mojih zdravstvenih problema...a da, tek nešto kasnije sam saznao da se taj zakon (ili pravilnik) primjenjuje, ali mahom za one umirovljenike koji već drugi ili čak treći put žele pokrenuti takve postupke, tako da mi se čini da je moj dr meni bez razloga uskratio "pravo" da bar prvi put ne moram sve platiti...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moslavac, u pravu si što se tiče toga, moja bolest nema veze ni sa ptsp, niti s ranjavanjem, ali ipak smatram da je sramotno da ja kao branitelj i dragovoljac DR, u državi kojoj sam i ja pomogao da bude samostalna, moram plačati zdravstvene preglede iz bilo kojeg razloga, a osobito ovako kad tražim svoje pravo...i osobito jer plačam i dop. osiguranje...nevjerojatno i sramotno... :palacdolje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sa 100% sigurnošću vam tvrdim da liječnik opće prakse nije naplatio mom prijatelju niti lipe zbog pokretanja postupka. Uredno je ispunio obrazac, ovjerio dokumentaciju i uputio ga na HZMO. Dokumentacija je sadržavala nalaze i mišljenja liječnika specijalista te je imala svoj tijek, liječenje se provodi već petu godinu i nažalost nema rezultata.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Evo, naišao sam opet malo do ovog foruma, pa da se nadovežem na zadnji post...ja sam nazvao jedan od brojeva u HZZO - ima ih na njihovoj stranici, te postavio to pitanje pravnici HZZO-a (bar se tako predstavila, a rekla je i ime no zaboravio sam ga). Dobio sam potvrdan odgovor, tj. rekla mi je da je točno da se umirovljeniku koji želi pokrenuti reviziju mirovine naplačuje, od dr opće prakse koji radi obradu papira (oko 180kn), pa sve do zadnjeg specijalističkog pregleda koji se radi u ime i u svrhu navedene revizije...Stvar je očito u tome što tu ima dosta mjesta za "izbjegavanje" pravilnika, pa sve ovisi od dr opće prakse, hoće li vam izaći ususret ili će se držati slova zakona - tj. on vam može napisati normalne uputnice za te preglede, kao da idete redovno, a ne radi revizije...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ovako pošto sam to radio prije otprilike 2 godine evo moga iskustva:

 

U mirovini sam od 1999g. zbog profesionalne nesposobnosti za rad bez i jednog postotka invalidnosti,pošto mi je to bilo čudno ,stvar je logike ako mi u riješenju invalidske piše da imam smanjenu radnu sposobnost da moram imati i neki postotak invalidnosti,i kažem ja mojoj doktorici da bi išao na komisiju ispuni ona meni dokumentaciju,dođem ja po tu dokumentaciju medic. sestra kaže to ti je (neznam sada točan iznos) 200 kuna,ja što ću platim ,naravno ne dobijem nikakvu potvrdu za to,jer ona će to uzeti sebi,odnesem na mirovinski i oni traže 300 kuna,a imam ukupnu mirovinu oko 1300 kuna,pomislim super uzeće mi sve što imam a neće mi dati ništa,kažem na mirovinskom platio sam svojoj doktorici ona kaže nemam ja pojma što ste vi platili,nama trebate dati 300 kuna,odem na komisiju kaže doktorica nema ništa na ptsp,nema ništa na prostatu( 3 puta liječen u zd bolnici, i 1 na rebru, znači bolničko liječenje)traži vojnu i daće ti,naravno dali su mi kao i ona ,jedno veliko ništa

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija