Jump to content

Likvidacija i otpremnina


abiba

Preporučene objave

Molim pomoć, naime pitanje glasi. Ako poduzeće proglasi likvidaciju, da li je dužnost poslodavca (direktora) da djelatnicima isplati otpremnine?

Molim ako može da se citira Zakon na koji se odluka odnosi (mislim da li mora ili ne mora po Zakonu izvršiti isplatu)???

Unaprijed hvala puno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iz odredaba čl.368. i 374.Zakona o trgovačkim društvima proizlazi da upis odluke o prestanku društva ima značenje nastanka razloga za postupak likvidacije.Odredbom čl.374.istog zakona, u okviru dužnosti likvidatora glede okončanja poslova koji su u tijeku,postoji mogućnost ulaženja u nove poslove,što ukazuje na činjenicu poslovanja društva u opsegu uvjetovanom okolnostima i razlozima otvaranja likvidacije.

Na pitanja radno-pravnog statusa zaposlenika u društvu tijekom likvidacije primjenjuju se odredbe Zakona o radu,kolektivnih ugovora i pravilnika.Znači, ukoliko Vam je navedenim aktima utvrđena isplata otpremnine,prestankom radnog odnosa kod poslodavca (Zakon o radu koji uređuje prestanak ugovora o radu-čl.103.do 122.), Vi potraživanja po osnovu otpremnine potražujete kao vjerovnik dužnika-poslodavca,što se podmiruje sukladno posebnim propisima društva u likvidaciji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...
Vi potraživanja po osnovu otpremnine potražujete kao vjerovnik dužnika-poslodavca,što se podmiruje sukladno posebnim propisima društva u likvidaciji.

 

Pitanje: Da li to znaci da bi trebalo prijaviti potrazivanja u sklopu poziva za prijavu istih (ona 3 poziva s rokom 6 mjeseci)? Naime, tvrtka je u likvidaciji, ja sam u otkaznom roku koji tece i na kraju trebam dobiti otpremninu. Ono sto me "muci" je da tvrtka ne dovrsi likvidacijski postupak, isplati prijavljene vjerovnike i da na kraju nema novaca za moju otpremninu. Da li se mogu osigurati na nacin da preostale place i otpremninu i sluzbeno prijavim tvrtki kao moje potrazivanje? Pretpostavljam da se onda na neki nacin mora u likvidacijskoj masi rezervirati sredstva za moju otpremninu i placu. Ovo je dodatno problem jer mislim da razlicito gledamo na to koliku bi mi otpremninu trebali isplatiti, pa bih da se negdje sluzbeno evidentira moj zahtjev/ocekivanja, kao eventualna podloga za kasniju tuzbu ako bi do toga doslo.

 

Takodjer, da li se tvrtka moze likvidirati (tj. prestati postojati) dok meni ne istekne otkazni rok i podmire se sva moja potrazivanja?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija