Jump to content

Prekluzija utuženja u radnom sporu! Hitno


magiur

Preporučene objave

Sud odbacuje tužbu jer prihvaća prigovor tuženika da je nastupila prekluzija utuženja. Sud računa rok za utuženje 15 dana + 15 dana od trenutka kada je tužitelj podnio preporučenom pošiljkom pošte zahtjev za zaštitu prava. Mislim da je ispravno od trenutka primitka zahtjeva od strane poslodavca, jer što ako je poslodavac obrtnik, otkaz radniku uruči za Novu godinu, te otiđe na godišnji odmor i nema ga 3 tjedna. Tada bi radnik morao ustati tužbom i takva tužba bila bi odbačena kao preuranjena, a poslodavac bi mogao prigovoriti da nije niti zaprimio zahtjev za zaštitu prava, a isto tako i poslodavac se mora moći očitovati na zahtjev i premda to gotovo nikad ne čine možda bi neki poslodavac stavio van snage svoju odluku. Molim hitno Vaš stav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U pravu ste a i čl.126 ZOR je tu sasvim jasan:"Ako poslodavac u roku od 15 dana od DANA DOSTAVE zahtjeva radnika ne udovolji zahtjevu,radnik može u daljnjem roku od 15 dana zahtijevati zaštitu pred nadležnim sudom"

Prema tome poslodavac je o zahtjevu za zaštitu prava dužan odgovoriti/ne odgovoriti u roku od 15 dana od dostave zahtjeva(ako je zahtjev poslan preporukom dan dostave nije teško utvrditi jer se preporuka i tako prilikom dostave potpisuje)a nikako ne u roku od 15 dana od dana predaje preporučenog pisma pošti(dan predaje pošti nije dan dostave poslodavcu).

Prema tome u pravu ste,krivo je prvostupanj.sud računao rokove te ako ste u okviru pravilnog računanja rokova podnijeli tužbu,sud je nije imao razloga odbaciti te se u tom slučaju svakako žalite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

magiur je napisao:

Kolegice hvala. Problem je u činjenici što sudac koji sudi ovaj predmet ima 40 godina staža i sudi samo radne sporove.

 

???Ako je tako, onda je taj sudac očito primio nekakav mito!

Sorry što se miješam, ali nemogu nekomentirati kad čujem ovakve stvari!On koji 40 godina sudi u radnim sporovima nezna kako se računaju rokovi u radnom sporu, možeš misliti!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kolege sada više nisam u ništa siguran pazite ovo: komentar ZR-a kaže, ako pak poslodavac povodom zahtjeva ne donese nikakvu odluku, presumira se da zahtjevu nije udovoljeno, te radniku rok za sudsku zaštitu počinje teći istekom 15tog dana u kojem je poslodavac mogao udovoljiti traženju radnika. Zakon o radu kaže Članak 126.(133.)(1) Radnik koji smatra da mu je poslodavac povrijedio neko pravo iz radnog odnosa može u roku petnaest dana od dostave odluke kojom je povrijeđeno njegovo pravo, odnosno od dana saznanja za povredu prava, zahtijevati od poslodavca ostvarenje toga prava.(2) Ako poslodavac u roku petnaest dana od dostave zahtjeva radnika iz stavka 1. ovoga članka ne udovolji tom zahtjevu, radnik može u daljnjem roku od petnaest dana zahtijevati zaštitu povrijeđenog prava pred nadležnim sudom. Vrhovni sud Revr 482/08 kaže Pogrešno je pravno shvaćanje revidentice da bi rok od 15 dana iz čl. 126. st. 2. ZR za odlučivanje tuženika o njezinom zahtjevu za zaštitu prava počeo teći tek nakon što bi tuženiku bio uručen zahtjev za zaštitu prava.Naime, kada je nesporno da je zahtjev za zaštitu povrijeđenog prava tužiteljica podnijela preporučenom pošiljkom onda se dan predaje pošti preporučene pošiljke smatra i

danom dostave poslodavcu. Znamo pravila dostave, kada se pošiljka smatra uručenom, znamo načela raspravljanja u parnici. Što i kako dalje?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija