Jump to content

podjela bračne stečevine pa razvod braka


bucko

Preporučene objave

Već ranije sam se ovdje javljao ali sada evo konkretnog pitanja. Naime, prije nešto više od godinu dana, nakon dvadest godina braka i dvoje djece (7 i 15 god.)supruga je podigla tužbu za razvod braka zbog «neslaganja naravi» i istovremeno zahtjev za podjelu bračne stečevine.Sud je jako brzo reagirao na njenu težnju za podjelu zajedničke nam kuće, ona je izvela procjenitelja i vrlo brzo mi je na sudu postavljeno pitanje, želim li isplatiti ili primiti polovicu procijenjene vrijednosti.Moram napomenuti da je u tužbi molila da ju se oslobodi plaćanja sudske pristojbe jer nema sredstava, a nakon mjesec dana nudila je isplatu polovice vrijednosti zajedničke nam kuće! Pristao sam da ja isplatim polovicu, što sam nakon nekog vremena i učinio.

Nakon svih testova i razgovora czss je preporučio da se djeca daju meni na skrb, što sam i tražio (ona je tražila samo mlađe dijete) međutim sud nije donio odluku obzirom da je ona zatražila psihijatrijsko vještačenje koji je roditelj podobniji za izvršavanje neposredne skrbi o djeci, tj. skim će djeca živjeti. I njihovo mišljenje je bilo da se djeca povjere meni, ocu na skrb.Od tada je prošlo oko četiri mjeseca, nema poziva za raspravu, nema alimentacije, dječiji doplatak je stizao na njen račun, posuđivao sam od rodbine da joj isplatim polovicu, digao kredit da djeci omogućim normalan život, vozio ih liječniku, u školu, brinuo o njima kako sam najbolje znao, radio...Ona se preselila u unajmljen stan, kupila auto, svako malo nova frizura...I bez sudske presude nisam sprječavao susrete i druženja djece s majkom, što je samo mlađa kćerka koristila, svaki drugi vikend kod majke, poklon mami za rođendan...

PITANJE je koliko treba još čekati na poziv suda na raspravu, ne mogu si priuštiti usluge odvjetnika tipa Požurnice itd. jer bi opet sve se svelo na uštrb djece, šta mi je činiti jer dok smo u «braku» nemam mogućnosti niti ostvariti pravo na dječiji doplatak?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pošaljite požurnicu sudu na broj predmeta pod kojim se postupak vodi i navedite upravo ovo što ste i ovdje napisali,pri tome mislim na dječji doplatak koji ne primate i na taj način iskažite da je egzistencija djece ugrožena, te tražite da sud zakaže ročište.

 

Ako mislite da će postupak još potrajati zatražite podneskom od suda donošenje privremene mjere kojom će se odrediti iznos uzdržavanja djece,a snosit će ga roditelj s kojim djeca ne žive i trajat će do okončanja postupka i donošenje sudske presude.Za to imate zakonsku osnovu i nema razloga da sud to ne uvaži,jer se radi o djeci i nihovim svkodnevnim potrebama koje ne mogu biti na čekanju dok se ne donese presuda...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Požurnicu pište u slobodnoj formi i nema straha da ćete nešto pogriješiti.

Navedete vaše ime i prezime i adresu,naziv i sjedište suda te broj sudskog predmeta pod kojim se postupak vodi,te u istoj zamolite sud da zakaže ročište iz razloga koje ste ovdje prije naveli.

Kada sud zakaže ročište onda na istom usmeno na zapisnik tražite donošenje privremene mjere radi uzdržavanja djece uz obrazloženje da je egzistencija djece ugrožena i da drugi roditelj ne pridonosi njihovom uzdržavanju.

Sud bi tada trebao postupiti po vašem zahtjevu jer isti ima zakonsku obvezu paziti na interes djece u što spada i osiguranje dovoljno materijalnih sredstava za njihovu egzistenciju i dok postupak pred sudom traje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Nešto se ipak pokrenulo, taman sam našao vremena napisati požurnicu kad je konačno stigao poštar, ročište je zakazano.No, svakako ću iskoristiti Vaš savjet obzirom da očekujem žalbe i odugovlačenje.Barem mogu ostvariti pravo na dječiji doplatak, o alimentaciji niti ne razmišljam...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

canis je napisao:

Kada sud zakaže ročište onda na istom usmeno na zapisnik tražite donošenje privremene mjere radi uzdržavanja djece uz obrazloženje da je egzistencija djece ugrožena i da drugi roditelj ne pridonosi njihovom uzdržavanju.

Sud bi tada trebao postupiti po vašem zahtjevu jer isti ima zakonsku obvezu paziti na interes djece u što spada i osiguranje dovoljno materijalnih sredstava za njihovu egzistenciju i dok postupak pred sudom traje.

 

Hvala još jednom Canis, danas je bila glavna rasprava, u zadnji tren me nazvao odvjetnik da mi kaže da neće stići na vrijeme! Majka je pristala da djeca budu samnom izrazivši spremnost da im daje po 250,00 kn mjesečno, ne propustivši tražiti troškove prema troškovniku, u šta svakako upada i psihijatrijsko vještačenje(ca 6000 kn)koje je (opet) ona tražila,a odluka donešena meni u korist. Na pitanje suca imam li šta reći iskoristio sam vaš savjet i zatražio da se donese privremeno rješenje do pravomoćnosti konačnog, što ga je prilično iznenadilo pa sam pojasnio po vašem prijedlogu. Nije ga donio, ali je ušlo u zapisnik. Presuda je zakazana za 8.6. nadam se da će ovo uvažiti.

:misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobro je da ste predložili sudu donošenje privremene mjere,ali mislim da sud to nije prihvatio u ovom času, jer sud smatra da će se postupak brzo okončati,a to je svakako utjecalo na brzo zakazivanje ročišta,već 08.06.

Ako ponovo na zakazanom ročištu osjetite da bi se postupak mogao produžiti,svakako neka odvjetnik iznese/podnese ponovo zahtjev za privremenom mjerom uz obrazloženje da je egzistencija djece ugrožena.

 

Ponuđeno uzdržavanje od 250,00 kuna/mjesec po djetetu je više nego smiješno i sud ga neće prihvatiti,sigurno.

 

Vi priložite sudu dokaze da je majka kupila auto,da ista živi visokim standardom,da joj je isplaćen veći novčani iznos na ime bračne stečevine itd.,Ako bude trebalo tražite od suda da pribavi dokaze od porezne uprave,MUP-a itd.

Tu ne trebate popuštati,jer je mišljanjem CZSS,mišljenjem sudskog vještaka,kao i slaganjem protivne strane da djeca žive s vama,stvar je rješena i sud će sigurno donijeti konačnu odluku vama u prilog.

U presudi će sud navesti da je majka djece dužna isplatiti sve zaostatke uzdržavanja,za svaki mjesec s zakonskim zateznim kamatama od dana dospjeća pa do dana uplate,a sve od dana podizanja tužbe,a kasnije plaćati mjesečno uzdržavanje na način i u iznosu koji će sud odrediti.

Ako ona to ne učini, vi ćete pokrenuti ovršni postupak gdje će te tražiti da se naplate dospjela potraživanja na ime uzdržavanja,a predmt ovrhe može biti i novokupljeni automobil i sva imovina u vlsništvu ovršenika,kao i plaća ako je prima!!

Na forumu smo često pisali o tzv minimalnim iznosima uzdržavanja koje je dužan snositi roditelj s kojim djete/djeca ne žive,uz napomenu da se radno sposoban roditelj ne može osloboditi obaveze uzdržavanja.

 

Čl.232.st.4.ObZ-a

4) Ministarstvo nadležno za poslove socijalne skrbi odredit će jednom godišnje, a najkasnije do 1. travnja tekuće godine objaviti minimalne novčane iznose potrebne za mjesečno uzdržavanje djeteta, koje je dužan platiti roditelj koji ne živi s djetetom.

Minimalni iznos određuje se u postotku od prosječne mjesečne isplaćene neto plaće po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za proteklu godinu, i to:

– za dijete do 6 godina 17% prosječne plaće, (919,70 kuna)

– za dijete od 7 do 12 godina 20% prosječne plaće,( 1.082,00 kuna)

– za dijete od 13 do 18 godina 22% prosječne plaće.( 1.190,20 kuna)

 

Što se tiče troškova postupka o njima odlučuje sud i nakon održanog zadnjeg ročišta popis istih dostavljaju odvjetnici.

Ako je protivna strana tražila vještačenje,a očito je da u svom cilju nije uspjela,onda je logično očekivati da ista snosi troškove za obavljeno vještačenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Evo i rješenja kojim sudac dodjeljuje djecu meni, majka treba plaćati 1000 kn mjesecno za obadvoje djece! Jeli to u redu ili se to gospodine Canis stvarno kosi s nekim pravilima? Ne mora, i nece mi nista dati za uzdrzavanje djece, pitam samo da li se to slaze sa od vas navedenim iznosima? Moram napomenuti da sam bio jedini na citanju presude, i da me sudac dobrano izgrdio kad sam u «minuti šutnje» zbunjeno pitao jel dobijem jedan primjerak presude!! Sad vjerovatno postoji neko vrijeme za pravo na žalbu, na rjesenju pise da su stranke poucene o pravu na zalbu, meni nitko nije nista rekao ali vjerovatno postoji neki zakonski rok, pretpostavljam 15 dana, a o privremenom rjesenju ni rijeci. Mogu li s ovim rjesenjem zatraziti djeciji doplatak? :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čl.232.st.5.Obiteljskoh zakona dopušta da se uzdržavanje odredi i u manjem iznosu od onog što sam naveo u prethodnom postu (čl.232.st.4.)

 

Čl.232.st.5 ObZ-a

 

(5) Ako je obveznik uzdržavanja dužan uzdržavati više djece u skladu s ovim

Zakonom, obveza uzdržavanja može biti određena i u manjem iznosu od onoga u

stavku 4. ovoga članka, ali tako da ne bude manja od jedne polovice iznosa iz toga

stavka.

 

''Više djece'' je neprecizana formulacija i daje slobodu tumačenja sudu,ali sam mišljenja da se pod taj pojam ne može podvesti slučaj kada se uzdržavanje određuje za dvoje djece.

Kako je isto uvedeno u najnovijim izmjenama i dopunama Obiteljskog zakona nije mi poznato da li je stvorena određena sudska praksa po tom pitanju.

 

Svakako ćete uložiti žalbu na iznos uzdržavanja (1000 kn za dvoje djece),pod uvijetom da ne postoje drugi razlozi za takvu sudsku odluku,što ćete saznati kada pročitate obrazloženje.

 

Čitajući vaš post osobno sam razumio da ste vi bili na objavi presude,pa ako je tako (ispravite me ako nisam u pravu) onda sud sada ima rok od 30 dana da istu napiše i obrazloži, te je pošalje strankama (ili njihovim odvjetnicima) u postupku.Taj rok se može produžiti i za narednih 30 dana.

Rok za žalbu je 15 dana i teče od dana kada primite presudu.

 

Dakle,za sada je moguće reći samo ovo što sam i napisao ,a kad dobijete obrazloženu presudu onda ćete vidjeti postoji li razlog za žalbu (naravno da se nećete žaliti na dio presude kojim se djece dodjeljuju vama :-) )

 

Sud je mogao donijeti i sada privremeno rješenje posebno kada je postupak dugo trajao i kada se očekuje da stranke ulože žalbu na odluku o iznosu uzdržavanja,a sve kako bi zaštitio pravo djece.

Zašto to nije učinio ne bi mogao kazati,jer ne znam dovoljno podataka iz postupka.Takvo privremeno rješenje bi bilo na snazi do pravomoćnosti presude.

Za dječji doplatak trebate pričekati pravomoćnost sudske odluke

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

canis je napisao:

 

Sud je mogao donijeti i sada privremeno rješenje posebno kada je postupak dugo trajao i kada se očekuje da stranke ulože žalbu na odluku o iznosu uzdržavanja,a sve kako bi zaštitio pravo djece.

Takvo privremeno rješenje bi bilo na snazi do pravomoćnosti presude.

Za dječji doplatak trebate pričekati pravomoćnost sudske odluke

 

Upravo to sam po vašem savjetu i tražio na glavnoj raspravi, gdje me moj "odvjetnik" prepustio samom sebi.

Zanima me kakav uticaj ima to što bivša nije bila, a ja jesam na čitanju presude? I da li mi eventualno Državni pravobranitelj za djecu može pomoći da ostvarim pravo na dječiji doplatak jer ne očekujem brzi završetak, a trenutno njihove potrebe financiram potrošačkim kreditom koji se topi,a vraćati ga moram.

Mislim da žalbu na visinu alimentacije neću podići, jer bi to opet vodilo u procese koji mi oduzimaju i vrijeme i novac potrebne djeci,a mrtvo slovo na papiru ne znači ništa.

 

newbie je napisao:

Koliko se sjećam, imali smo kod naših forumaša primjera nakon stupanja na snagu izmjena a tijekom prošle godine. Riječ je bila o izrazito niskim primanjima uz dvoje-troje djece, nikakve imovine, niti neke mogućnosti za povećanim prihodom, pa i nerelano očekivati drugačiji iznos...

 

I ovdje je riječ o izrazito niskim primanjima bivše supruge,jer veći dio radi na crno, a novac koji sam isplatio na ime polovice vrijednosti bračne stečevine jednostavno će reći da je potrošila! A možda i je...

:misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

canis je napisao:

 

Sud je mogao donijeti i sada privremeno rješenje posebno kada je postupak dugo trajao i kada se očekuje da stranke ulože žalbu na odluku o iznosu uzdržavanja,a sve kako bi zaštitio pravo djece.

Zašto to nije učinio ne bi mogao kazati,jer ne znam dovoljno podataka iz postupka.Takvo privremeno rješenje bi bilo na snazi do pravomoćnosti presude.

Za dječji doplatak trebate pričekati pravomoćnost sudske odluke

 

Danas je prošlo točno mjesec i deset dana od čitanja presude! Još uvijek mi nije dostavljena, dakle, hvala na priči da je sudu interes djece najvažniji. U najmanju ruku u mom se slučaju to nije pokazalo...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo i presude... Sud smatra da je za uzdržavanje svakog djeteta potrebno 1600 kn, da je majka obzirom na niska primanja dužna plaćati mjesečno 500 kn po djetetu, a da je ostalo na teret ocu s kojim će djeca živjeti, jer, eto, on će primati i dječiji doplatak u iznosu od 600 kn!Dakle, od procijenjenih potrebnih 3200 kn za obadvoje djece, država 600, mama 1000 i tata 1600! Ako se požalim na presudu i dalje ću snositi troškove parničenja i biti bez dječijeg doplatka! No coment...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iskorištena je mogućnost smanjenog iznosa radi uzdržavanja više djece, taman na donjoj granici od 50%.

Čim se izmijene okolnosti, tražite izmjenu.

Čim se iznos minimalnog poveća... zatražite izmjenu.

A glede već odlučenog, moguće da neće biti naplaćeno odmah, pa pozornost usmjerite u tom pravcu, jer osim tekuće obaveze postoje i prilična dugovanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 mjeseci kasnije...

Hvala Newbi, hvala Canis, Gringo, hvala svima...najbolje što mi se desilo u cijeloj toj jadnoj priči sjaj je u očima moje djece. Vremena je prošlo, curice su odlične u školi, idemo kroz život i bez alimentacije, jer mama, eto, u stalnoj želji za više, u Njemačku ode. A svima koji su na putu rastave opomena: razmislite još jednom................

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija