Jump to content

sto reci na sudu?


Anci7

Preporučene objave

U 1. mjesecu vozim se iz Siska prema Zagrebu, pretjecem kamion na prijelazu iz nenaseljenog u naseljeno nakon cega postupno smanjujem brzinu. Na polovici sela s lijeve strane ceste parkiran je policijski auto. 200 m kasnije taj isti auto je iza mene, pali rotaciju i blica mi, sklanjam se u kraj, zaustavljaju se na koliniku kraj mene i kazu mi nek stanem nesto nize kraj ceste. Nakon sto predajem vozacku i prometnu, kazu mi da sam vozila prebrzo i pokazuju mi ugasen radar. Na moju podignutu obrvu, policajac ga pali i pise 90. Kazem da to nije moja brzina, da jesam isla brze od 50 ali zato sto sam pretjecala kamion. Dobijem odgovor da neznaju oni sto sam pretjecala, al da idem 40 vise od dozvoljenog, a da je brzina izmjerena u odlasku. Na to utvrdjuju da mi je istekla registracija <8 dana ranije>. Tu sam se izgubila jer mi se tako nesto nije dogodilo, to sam i rekla, no rekli su mi da ce mi skinuti tablice, uzeti vozacku i maknuti me iz prometa. Objasnjavam da nikada nisam imala nikakvih prekrsaja, da je problem s prometnom taj sto sam ranije imala kasko pa su mi se datumi izmjesali i da nema sanse da sam toliko vozila. Policajac me samo pita tko mi je otac i zapisuje. Pitala sam mogu li otici u auto po jaknu jer je uzasno hladno a ja stojim vani i na cesti, a oni su u autu. Policajac mi kaze neka samo odem sjesti u auto. Nakon minute dolazi, vraca mi papire i stavlja mi neki papir da potpisem. Pitam sto je to, kaze zapisnik da smo vas zaustavili. Potpisujem i pitam sto je sa registracijom i brzinom, odgovara neka polako vozim i cim prije registriram auto. Pozdravismo se i ja nastavih kuci. Kad sam stigla pogledah to sto sam potpisala a ono zapisnik o prekoracenju brzine.

 

Nakon 2 mjeseca dobivam optuzni prijedlog u kojem pise da da sam se kretala brzinom za 30 vecom od dozvoljene, da su mi oduzete tablice te da sam bila iskljucena iz prometa i da me se kazni sa 6700kn.

 

pitanje: idem na sud iznjeti obranu pa me zanima sto reci a da ne ostanem bez vozacke i ako je ikako moguce smanjim tu novcanu kaznu? Student sam, nemam primanja osim dzeparca i nisam kaznjavana.

 

p.s. sorry znam da je nadugo i nasiroko, al nisam uspjela krace :-(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sto se mene tice - moglo je i duze :-)

 

prvo je vazno utvrditi da li "prijelaz naseljenog mjesta" odgovara sljedecem opisu

"24) »naselje« je prostor na kojem se redovi ili skupine zgrada nalaze s jedne ili s obiju strana ceste, dajući mu izgled ulice i čije su granice označene prometnim znakovima za obilježavanje naseljenih mjesta,"

 

drugo, jednako vazno, da li postoji na toj dionici znak ogranicenja brzine, da li ima koje krizanje ...

 

sto se tice upaljenog ili ugasenog radara:

problem je sto sudac u 99% slucajeva vjeruje policajcu i sanse su vam male da uvjerite suca u tako nesto

ALI!!!!!!

90kmh na radaru je 80kmh u prek nalogu a 80kmh nije za "za više od 30 do 50 km na sat veća od dopuštene" vec tocno 30, odnosno spadate u skupinu

"(5) Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji se vozilom u naselju kreće brzinom koja je za više od 20 do 30 km na sat veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine."

 

nije mi jasno da li je doslo do oduzimanja vozacke, ali ako jeste i to bi bilo nezakonito..

 

dalje 5 dana u kasnjenju registracije nije prekrsaj nego VIŠE od 15 dana

 

zaracunati troskovi prekrsajnog postupka nisu odobreni od strane ministra pravosudja, odnosno policija ih NE SMIJE ZARACUNAVATI

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hmm ako je tocno 30 zar to ne spada u skupinu od 30 do 50?

 

Ma je naseljeno je mjesto, bez znaka ogranicenja brzine <barem koliko se sjecam jer inace tuda ne prolazim>. U biti je samo ta cesta sa jednim odvajanjem za lijevo.

 

Nisu mi nista uzeli samo rekli da nastavim polako kuci i registriram auto, zato me i iznenadilo to sto u optuznom prijedlogu pise da su mi oduzete tablice i da sam izdvojena iz prometa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

(4) Novčanom kaznom u iznosu od 2.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji se vozilom u naselju kreće brzinom koja je za više od 30 do 50 km na sat veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine.

(5) Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji se vozilom u naselju kreće brzinom koja je za više od 20 do 30 km na sat veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine.

 

zakon je jasan i onako je kako sam rekao.

obratite JOS jednom paznju na

1. brzinom koja je za više od 20 do 30 km na sat veća od dopuštene

i na

2. brzinom koja je za više od 30 do 50 km na sat veća od dopuštene

 

matematicki

1. 20<x<=30

2. 30<y<=50

 

valjda nije tesko zakljuciti da 30 km/h ne moze biti y :vrti:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pretpostavljam da se "radar" odnosio na laser, jer se radari odavno ne koriste, u tom slučaju laser se može namjestiti da se displej gasi na vrijeme od 15 do 180 sekundi, ako se dobro sjećam, no nije ni bitno koliko, a zbog uštede energije, nakon čega se pritiskom dugmeta pokaže zadnja brzina. "To nije moja brzina" je toliko istrošena fraza da više nitko ne vjeruje vozaču, pa je prigovor u tom smjeru trošenje vremena.

 

Istek registracije od 5 dana nije prekršaj???? Ljutko, dajete ljudima pogrešne informacije i nadanja. Što se tiče brzine "za više od 30...", tu ste u pravu i tu ima osnove za prigovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

DeniD je napisao:

...

Istek registracije od 5 dana nije prekršaj???? Ljutko, dajete ljudima pogrešne informacije i nadanja. ..

vs

Novčanom kaznom u iznosu od 2.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji upravlja motornim ili priključnim vozilom, osim traktora i radnog stroja, koje nije registrirano ili mu je isteklo važenje prometne dozvole za više od 15 dana.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ljutko je napisao:

DeniD je napisao:

...

Istek registracije od 5 dana nije prekršaj???? Ljutko, dajete ljudima pogrešne informacije i nadanja. ..

vs

Novčanom kaznom u iznosu od 2.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji upravlja motornim ili priključnim vozilom, osim traktora i radnog stroja, koje nije registrirano ili mu je isteklo važenje prometne dozvole za više od 15 dana.

vs

Novčanom kaznom u iznosu od 700,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji upravlja traktorom i radnim strojem koji nije registriran ili mu je isteklo važenje prometne dozvole, vozači drugih motornih ili priključnih vozila kojima je isteklo važenje prometne dozvole DO 15 DANA. :ceka::ceka:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

radar, laser, kako god to zvali, uglavnom ono sto ti pokazu da ti ukazu na tvoju brzinu :-)

 

Pretpostavljam da fraza "to nije moja brzina je istrosena, no meni je ovo sve novo i nepoznato pa zato i pitam sto i kako. Dakle dodjem sa stavom kriva al 6700kn mi je puno jer spadam u skupinu za više od 20 do 30 km a ne za više od 30 do 50 km i bla bla tako to ili idem s tim da nisam kriva i nadam se najboljem?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gledajte, vrlo je nezahvalno nekome savjetovati što da učini jer se ne može predvidjeti što će sud odlučiti. Ja ne vidim motiva policajca da tuđu brzinu pokazuje nekome drugom, zato što ima i više nego dovoljno onih koji doista prekorače brzinu. Vjerujte, ovakav stav ima i sud a uz to imate i protek registracije, pa mislim da ne bi bilo dobro da nastupite sa "nisam kriva". Iz ovoga što ste naveli, kako je Ljutko već obrazložio, jedini argument je taj da vaše prekoračenje brzine zaista spada u "za više od 20 do 30 km/h", ali na to skrenite pozornost sudu na uljudan način i vrlo je izgledno da se to uvaži. I još nešto, sudac će vam pročitati opis prekršaja i pitat će vas da li se to tako dogodilo, tada rečenica kao " nisam gledala na svoj kilometarsat ali nemam razloga ne vjerovati policiji", ponekad čini čuda, ali samo ponekad.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@Anci7 - mislim da nam dugujete pojasnjenje koliko je bilo STVARNO kasnjenje registracije vozila....

 

@DeniD - ako je Anci7 osudjena u prvom stupnju da je vozila od 30-50 u mjestu, jedini pravi i ispravni nacin pisanja prigovora je NISAM KRIV.

prigovor se moze pisati na svega par nacina jer nazalost prigovor nije ZALBA.

ako se u prigovor napise "ja bih blazu kaznu", a vec je kaznjena najblazom kaznom, prigovor ce biti odbijen bez da se Anci7 pojavi na sudu....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jasno da nije kriva po stavku za brzinu "30 do 50", zato mislim da bi prigovor trebao ići u smjeru da nije kriva za navedeno prekoračenje nego po stavku niže ali da ne poriče prekršaj u potpunosti jer prekršaj postoji. Iz iskustva znam da sud zbog krivog "izračuna" brzine neće obustaviti predmet nego će utvrditi stvarno prekoračenje i na temelju toga donijeti odluku.

Ja bih se odlučio za ovakav pristup, no to nije garancija i da će uroditi plodom pa poštujem i drugo mišljenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hmm

 

ako se pise prigovor treba napisati "nisam kriv" i ne fitiljiti previse jer se prekrsaj u prigovoru moze samo poricati (napola poricati preksaj u prigovoru nije dopusteno),

nakon takvog prigovora ide se osobno pred suca (i tek tada se moze kazati da se priznaje 10-30),

sudac ce se najvjerojatnije prihvatiti da 30 nije vece od 30 (ali i ne mora).

99% da ce vjerovati iskazu policajca da je prekoracenja bilo i 99% da ne gine presuda za prekoracenje 10-30.

 

pristup prema sucu varira, a temelji se na vlastitoj procjeni osobe koju imate pred sobom.

u ovom slucaju vjerujem da ce sudac donijeti jednaku presudu kakav god se pristup izabrao (pa je to divna prilika da se proba ici na maksimum jer se od 10-30 nemre pobjec :-D )

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stvarno kasnjenje registracije vozila je bilo tocno 8 dana bas kao sto napisah na pocetku :-)

 

Ne pisem ni prigovor ni zalbu vec u ponedjeljak idem na sud na saslusanje. A ako ide na osnovi procjene osobe koju sudac ima ispred sebe znaci da izgledam milo i tvrdim da sam polovicno kriva, al da cu se popraviti?! :-)

 

Upravo se sjetih pitati, da li mi uzimaju vozacku za to sve?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija