Jump to content

zahtjev za smanjenje alimentacije


BIGGY031

Preporučene objave

Pozdrav, imam jedan problem. Rastao sam se sporazumno sa suprugom, dogovorili smo se da djeca idu kod nje radi naravi moga posla, vozim kamion, i dogovorili smo se da joj plačam 2000kn alimentacije. Međutim kada je došao dan glavne rasprave, ona se pojavila sa odvijetnikom i zatražila alimentaciju fiksnu od 3000kn, sud je imao isplatne liste moje 3 plače koje su bile največe za to razdoblje i bez obzira na moje protivljenje i dokaz da moja plača zavisi od realizacije posla (znaći može biti od 3300kn do 6000kn)dosudio da joj ja moram plačat 3000kn. I još na to, kada sam se žalio na presudu tada sam doznao čak i da sam potpisao da se odrićem prava na žalbu a u presudi ljepo piše da imam se pravo žaliti u roku od 15 dana. Ja ne biježim od plaćanja alimentacije, samo nekada mi ode 95% plače na nju a moja bivša gospođa nema ni najmanju namjeru pridonosit uzdržavanju jer se čak nije niti prijavila na zavod za zapošljavanje, sve španjolske serije zna na pamet,... Zanima me šta ja sada mogu radit?

Zahvalan sam na bilo kakvome savijetu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Visina mjesečnog uzdržavanja (alimentacije) se određuje prvenstveno prema potrebama djeteta,a uzimaju se u obzir mogućnosti davatelja uzdržavanja,njegova plaća i ostala primanja,mogućnost stjecanja povećane zarade,ukupno imovno stanje,druge obveze uzdržavanja koje može imati davatelj itd.

Sud može zatražiti npr.od porezne uprave sva vaša primanja kroz određeno razdoblje.

 

Dob djece također utječe na odluku suda,a također i njihov broj,što niste naveli u svom pitanju.

 

Ako su se promjenile bitno okolnosti u odnosu na vrijeme kada vam je određen sudskom presudom iznos uzdržavanja koji ste dužni mjesečno plaćati,a tu se prvenstveno misli na vaša primanja koja su bitno manja nego u vrijeme donošenja presude ,onda to može biti razlog zbog kojeg možete podići tužbu pred općinskim sudom i tražiti smanjenje mjesečnog iznosa uzdržavanja koji ćete dalje trebati snositi.

Sud će i u tom slučaju procjenjivati ponovo potrebe djece,tako da nije moguće prognozirati ishod parnice,jer je svaki slučaj po pitanju uzdržavanja specifičan.

 

Zakon jedino propisuje minimalni iznos uzdržavanja obzirom na dob djeteta i vezan je za prosječnu neto plaću isplaćenu po zaposlenome kod pravnih osoba u Republici Hrvatskoj u protekloj kalendarskoj godini i objavljuje ga svake godine Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, te prema najnovijim podacima za ovu godinu objavljenim u NN br. 37/09 iznosi:

 

- za dijete od 0- 6 godina 17% od prosječne neto plaće isplaćene kod pravnih osoba u RH za proteklu godinu ili 919,70 kuna,

- za dijete od 7 do 12 godina 20% od prosječne neto plaće isplaćene kod pravnih osoba u RH za proteklu godinu ili 1.082,00 kuna,

– za dijete od 13 do 18 godina 22% od prosječne neto plaće isplaćene kod pravnih osoba u RH za proteklu godinu ili 1.190,20 kuna.

 

Međutim, ako je obveznik uzdržavanja dužan uzdržavati više djece , obveza uzdržavanja može biti određena i u manjem iznosu od ovog što je navedeno, ali tako da ne bude manja od jedne polovice tih iznosa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vi se svakako možete žaliti na Rješenje Općinskog Suda u roku od 15 dana od donošenja Sudskog Rješenja. Nisam siguran da bilo kakva izjava, potpis ili nešto treće može priječiti Vaše pravo da se žalite u zadanom roku do pravomoćnosti presude. Svakako se u žalbi morate osvrnuti na činjenično stanje ne uzimanja u obzir godišnja prosječna primanja od Vašeg poslodavca, koja se opet može dobiti samo sudskim putem. Isto tako bih tražio eksplicite, da se Županijski Sud očituje zbog izostave dokumenta porezne kartice za prošlu i tekuću godinu, što bi u konačnici trebalo podnijeti zahtjev u podnesku za poništenje Rješenja Općinskog Suda i povratka predmeta na Općinski Sud radi predočenja ovakvih dokumenata i sukladno s time smanjenje doprinosa za uzdržavanje djeteta, sukladno Vašim mjesečnim primanjima, odnosno ustezanja od mjesečne plače u postotku sukladno Obiteljskom Zakonu o uzdržavanju malodobnog djeteta od strane roditelja koji ne živi sa djetetom u zavisnosti od njegovog uzrasta. Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Fikus,

čovjek se veće žalio i presuda je postala pravomoćna i kako izgleda po pitanju koji je postavio on ispunjava već određeno vrijeme obvezu uzdržavanja na način kako je u istoj i navedeno.Stoga,jedino preostaje mogućnost tužbe za smanjenje iznosa uzdržavanja zbog novih okolnosti (smanjenja prihoda).

Naravno da bi tada trebalo priložiti sve dokaze,pa tako i podatke od poslodavaca o ukupnim primanjima kroz duži vremenski period i tražiti od suda da pribavi podatke i od porezne uprave,uz sve ostalo što sam prije napisao a vezano za potrebe djece.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

BIGGY031 je napisao:

I još na to, kada sam se žalio na presudu tada sam doznao čak i da sam potpisao da se odrićem prava na žalbu a u presudi ljepo piše da imam se pravo žaliti u roku od 15 dana. Ja ne biježim od plaćanja alimentacije, samo nekada mi ode 95% plače na nju a moja bivša gospođa nema ni najmanju namjeru pridonosit uzdržavanju jer se čak nije niti prijavila na zavod za zapošljavanje, sve španjolske serije zna na pamet,... Zanima me šta ja sada mogu radit?

Zahvalan sam na bilo kakvome savijetu.

 

Moram priznati da me je zbunila ova rečenica i stvarno sam mislio da je Riješenje donijeto od Suda u periodu vremena do pravomoćnosti Rješenja Okružnog Suda. Ovdje se opet postavlja pitanje postavljaču upita, zašto nije angažirao odvjetnika u cjelom postupku brakorazvodne parnice i kako je moguće da su samo tako dosudili enormni iznos za uzdržavanje djeteta, bez uvida u dokumentaciju godišnjih prosječnih primanja i uvida u porezne kartice od porezne uprave? Kako je reagirao Županijski Sud, i kakva je bila Vaša formulacija Žalbe?

 

Da me razno-razne birokratske kokodakalice ne bi uzele na nišan, želio bih objasniti pojam "enormno"! Bez obzira što bih JA za svoje dijete dao i svoje srce, pojam "enormno" za mene znači iznos novca koji pokriva mnogo više od uzdržavanja djeteta propisanog OZ-a, na uštrb svoje vlastite egzistencije i svojih životnih troškova.

 

Ako je dobiveno Pravomoćno Rješenje Suda sa ovakvom presudom, onda se stvari generalno mjenjaju, te se mora u Vašoj Tužbi, koju morate ponovno podnijeti, formalno-pravno formulirati Zahtjev za smanjenje iznosa novca za uzdržavanja djeteta u postojećim okolnostima Vaših primanja uz predočenje dokaza o prosječnim godišnjim primanjima i Vaše porezne kartice od porezne uprave.

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 13 godina kasnije...

Pozdrav, mene zanima zahtjev za smanjenje alimentacije zbog jos djece. Naime moj suprug i ja imamo jos dvoje malodobne djece. Voljeli bih da svako dijete ima jednaka prava. S obzirom da je sudski donjeta odluka o visini alimentacije ( prije njihova rodenja) sto je sada ciniti? Moramo naci odvjetnika? Privatna tuzba? Mi zaista ne zelimo konflikt s bivsom suprugom jer konflikt znaci automatski problem vidanja s djetetom ..al nema smisla da jedno dijete ima veca "prava" nego druga dva. Zanima me dali to treba ici na sud ili se samo salje zahtjev?  Zeljeli bi to rijesiti na sto bezbolniji nacin. Koje su opcije. Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , Moon.b. je napisao:

mene zanima zahtjev za smanjenje alimentacije zbog jos djece. Naime moj suprug i ja imamo jos dvoje malodobne djece.

Ovo Vam neće biti dovoljno za uspjeh u sporu.

prije 2 sati , Moon.b. je napisao:

Mi zaista ne zelimo konflikt s bivsom suprugom jer konflikt znaci automatski problem vidanja s djetetom

Nepridržavanje obveze uzdržavanja ne daje za pravo da se djetetu uskraćuju susreti i viđanja s ocem, te se to rješava prijavom nadležnom CZSS.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nitko nije rekao da se ne pridržavavamo obveze uzdržavanja,dapace.. ali svaki nas potez izaziva revolt kod majke koji se prebacuje na dijete pa bas slucajno onda dijete ne zeli doci.. u tom slucaju nitko dijete ne moze natjerati na silu da odlazi kod oca. Obracanjem CZSS je u tom slučaju samo rekla/kazala. Vise puta smo u saznanju da je dijetetu nametnuto misljenje da otac ne zeli da dolazi kod njega. Misljenje smo da ce dijete kroz koju godinu samo postati svjesno situacije.

Naša primanja i nisu nesto prevelika,samo suprug radi i to za malo veci minimalac,primamo DD i ja sam na porodiljnom jos dva mjeseca pitanje je dali cu naci odmah posao. Ne znam zasto uzdrzavanje nase djece nebi bilo jednako bitno kao i uzdrzavanje njegova djeteta iz tog braka. Kada je presuda donesena moj suprug je bio samac s normalnim prihodom. Ako je tako svaka cast drzavi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat , Moon.b. je napisao:

Misljenje smo da ce dijete kroz koju godinu samo postati svjesno situacije

Manipuliranje s djetetom je na njegovu štetu i to već sada, tako da nema smisla da se ovakvo ponašanje odobrava i da se teret prebacuje na dijete.

prije 1 sat , Moon.b. je napisao:

Naša primanja i nisu nesto prevelika

Sud smatra da se u tom slučaju može naći dodatni ili honorarni posao.

prije 1 sat , Moon.b. je napisao:

Ne znam zasto uzdrzavanje nase djece nebi bilo jednako bitno kao i uzdrzavanje njegova djeteta iz tog braka.

Zakon štiti djecu, a na roditeljima je da uzdržavaju svoju djecu. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija