Jump to content

Nasljeđivanje parničnog postupka


Marijo2

Preporučene objave

Poštovani,

 

prošli tjedan primio sam Rješenje Općinskog suda u Zagrebu da se prekinuti parnični postupak nastavlja protiv mene tuženika kao nasljednika iza mog pokojnog oca. Tužitelj je HT Hrvatske telekomunikacije d.d. radi isplate.

 

Koliko je meni poznato i po pronađenoj dokumentaciji, pokojni otac je krajem 1999. potpisao ugovore s HT-om za korištenje CRONET-ovog paketa s priključkom, a da zapravo nije znao što potpisuje. Naime, lažno predstavljene osobe svojim izvježbanim postupcima su pridobili očeve potpise i otuđili pakete, zajedno s pripadajućim SIM-karticama i potpisanim ugovorima. Tek primitkom uplatnica s vrtoglavim iznosima otac je shvatio o čemu se radi te je slučaj prijavio policiji.

Nastao je dug od 17.000 kn po ovršnom rješenju iz 2000. godine.

Potrebno je naglasiti da otac nije znao upotrebljavati mobilni telefon, a nije ni imao potrebe za njim. Bio je korisnik socijalne pomoći, bez dovoljnih sredstava za osnovne životne potrebe. U to vrijeme bilo je puno takvih ili sličnih prijevara.

 

Otac je preminuo u kolovozu 2007, a Rješenje o nasljeđivanju dobio sam u siječnju 2008. nakon provedene ostavinske rasprave od strane javnog bilježnika, sudskog povjerenika Općinskog suda u Zagrebu. Utvrđeno je da ostavinsku imovinu čini neki vinograd beznačajne vrijednosti, površine 924 m2 u 1/5 dijela te da sam ja zakonski nasljednik I. reda u cijelosti što sam prihvatio bez previše razmišljanja.

 

Nakon sažetog opisa slučaja ljubazno molim da mi netko odgovori na sljedeća pitanja:

 

1. Ako počinitelj prijevare još uvijek nije pronađen, odgovaram li cijelom svojom imovinom ili samo naslijeđenom imovinom u nastavku parničnog postupka?

 

2. Po Ugovoru o darovanju sklopljenog u srpnju 2003. otac je prepisao na mene podrumski stan Zagrebu površine 27 m2 u kojem je sam živio te je sada derutnom stanju. Može li taj stan biti predmet spomenutog parničnog postupka?

 

90-ih godina moja već rastavljena majka prepustila je ocu svoje stanarsko pravo na taj stan. Nakon toga otac sklapa ugovor s Gradom Zagrebom te postaje vlasnikom tog stana s obvezom plaćanja mjesečnih obroka na rok od 20-ak godina (otplata).

S obzirom da otac nije imao nikakvih prihoda, majka je svojim novcem plaćala te obroke. Ja sam nastavio s otplatom od 2003.

 

Unaprijed se zahvaljujem na utrošenom vremenu na ovaj dopis.

Svaki odgovor je dobrodošao.

 

Lijep pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

članak 213 Zakona o obveznim odnisima

 

Smrću dužnika ili vjerovnika prestaje obveza samo ako je nastala s obzirom na osobna svojstva koje od ugovornih strana ili osobne sposobnosti dužnika.

dug nemojte nikako priznati ili dati neku izjavu u smislu prihvaćanja doga .

ako sud presudom odredi da ste dužni vratiti dug

dug vračate do vrijednosti nasljeđenog dijela.

 

prouči malo Zakon o obveznim odnosima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija