Jump to content

roku u rujnu


pravnicaSB

Preporučene objave

Znam da sam malo uranila sa otvaranjem, ali pošto se mi koji bi trebali na pravosudni u rujnu susrećemo sa novinama, mislim da bi što prije trebali početi sa savjetima i mišljenjima za ovaj rok!

 

Molim sve one koji su bili ili koji su čuli informacije o seminaru na kojem su govorili o novinama, da i nas koji smo malo dalje od ZG izvijeste.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hi!

drago mi je da je netko načeo ovu "goruću" temu, budući da nam je svaka informacija o temi Novi zakon dragocjena.

Ono što ja zasada znam jest (tako su mi barem rekli u Ministarstvu) da su provedbeni Pravilnici u proceduri, da će se na pismeni dio ispita moći nositi samo zakonski tekstovi, da će treća radnja biti pisanje nekog rješenja, ugovora i sl., a da će tim famoznim pravilnikom sve to biti regulirano, pa tako i literatura za dio ispita o pravu EU.

Javljam se čim saznam nešto novo. :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

lukANA je napisao:

da će se na pismeni dio ispita moći nositi samo zakonski tekstovi, da će treća radnja biti pisanje nekog rješenja, ugovora i sl., Javljam se čim saznam nešto novo. :kavica:

 

Znači, nema više nošenja primjeraka presuda na pismeni?

 

A jel netko zna hoće li se još u rujnu ili možda listopadu omogućiti polaganje po skraćenom programu? :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

lukANA je sve lijepo rekla...svi koji su se nadali odgodi (kao i ja) ostat će razočarani..novi pravosudni se sigurno primjenjuje..tako da ćemo mi sad kao idioti učiti pisanje presuda na pamet... :palacdolje:

šta da se kaže osim katastrofaaaaaa....a literaturu za europsko javno će objaviti kad odrede ispitivača...nadam se što prije... i naravno ne zaboravite sve se mora proćiiiiii!!! :-o

sretno svima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

micika je napisao:

lukANA je sve lijepo rekla...svi koji su se nadali odgodi (kao i ja) ostat će razočarani..novi pravosudni se sigurno primjenjuje..tako da ćemo mi sad kao idioti učiti pisanje presuda na pamet... :palacdolje:

šta da se kaže osim katastrofaaaaaa....a literaturu za europsko javno će objaviti kad odrede ispitivača...nadam se što prije... i naravno ne zaboravite sve se mora proćiiiiii!!! :-o

sretno svima

 

Ne znam micika odakle tebi te informacije da si tako sigurna?!

Ja sam čula da bi moglo doći do odgode primjene novog načina ispitivanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da nam je najveći problem zakonska odredba prema kojoj me pozivaju na usmeni u roku od 2 mjeseca nakon pisanog dijela. Kako onda da si rasporedim ucenje? Da li da idem cca mjesec dana prije pisanog dijela na ucenje, pa onda to obavim pa nazad na ucenje? A sta ak me pozovu u roku od 2 tjedna, onda ce mi biti premalo....Ocito oni misle temeljito pregledavati pisane radove ubuduce, pa zato treba vremena, ali ovako formulirano to ostavlja previse neizvjesnosti. Ja sam odv. vjezbenik i sada se namece pitanje sto ciniti s tih 9 tjedana, a famoznih provedbenih propisa i dalje nema. Najbolje da ih donesu 31.8.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možete li mi pomoći razumjeti ovaj članak:

čl. 21. st. 2.,3.i 4. Zakona o vježbenicima...

"Prijavu za polaganje pravosudnog ispita DUŽAN je podnijeti čelnik pravosudnog tijela u roku od 15 dana od dana kad vježbenik ispuni uvjete za polaganje pravosudnog ispita.

Ako čelnik u navedenom roku ne podnese prijavu, kandidat je ovlašten sam podnijeti prijavu...

Prijava se podnosi NAJKASNIJE po isteku 30 dana od dana stjecanja uvjeta za polaganje..."

 

Ne kužim zašto su naveli strogo ove rokove, jer iz ovoga bi onda proizlazilo da, ako se ne prijaviš u tome roku, gubiš pravo na prijavu za polaganje pravosudnog?!!

 

A što ako netko želi kasnije polagati ispit jer nije stigao sve pripremiti, ili npr. ne može u tome razdoblju izaći na pravosudni zbog operacije, oćekivanog poroda i sl.?!! :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Člankom 34. ZAKONA O VJEŽBENICIMA U PRAVOSUDNIM TIJELIMA I PRAVOSUDNOM ISPITU propisuje se kako će Ministar nadležan za poslove pravosuđa u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu navedenoga Zakona donijeti provedbene pravilnike.

 

Zakon je stupio na snagu 1. siječnja 2009., a navedeni rokovi su odavno prekoračeni. Što je to zakonodavac naredio resornom tijelu uprave, a što je to resorna uprava propustila uraditi te koje su posljedice svega toga izgleda da bi mogli gledati u trakavici koja nam slijedi.

 

Naime, navedeni Zakon uvodi rigidne izmjene u načinu polaganja pravosudnih ispita (ovdje ne bih ulazio u način stjecanja uvjeta za polaganje pravosudnog ispita jer to predstavlja samostalno pitanje, po meni, s jednako širokim implikacijama).

 

Stavivši člankom 33. stavkom 3. citiranog Zakona, datum 1. rujna 2009. kao „milestone“ uvođenja novog sustava od kojeg se pravosudni ispiti polažu prema odredbama citiranog Zakona, bez obzira po kojem su zakonu kandidati stekli uvjete za polaganje pravosudnog ispita, zakonodavac se poigrava s osnovnim nomotehničkim pravilima, pri tome ozbiljno izazivajući sam Ustav.

 

Ono što je svakako sporno, jest postojanje skupina kandidata kojima su na ovaj način povrijeđena prava. Uzmimo za primjer revnog pravnika u Ministarstvu pravosuđa koji se prije tri godine zaposlio na poslovima koji obuhvaćaju izradu nacrta pravilnika (možda čak i Zakona) koji trebaju provedbeno urediti provođenje pravosudnih ispita. Navedeni gospodin, nazovimo ga Gustav (bez loših misli, samo da ga lakše vizualiziramo), u međuvremenu je položio državni stručni ispit te je u lipnju 2008. godine započeo s volontiranjem na Općinskim sudovima. Nakon godinu dana i uredno ispunjenih volonterskih obveza, negdje u srpnju 2009. godine g. Gustav po Zakonu o pripravnicima u pravosudnim organima i pravosudnom ispitu (»Narodne novine«, br. 54/74., 29/78. i 13/90.) stekao je uvjete za polaganje pravosudnog ispita. On prijavljuje pravosudni ispit te krivo pomišlja kako ima pravo na polaganje skraćenog ispita (oslobođen je ustavnog, radnog i upravnog prava, što je i razumljivo s obzirom na njegovo znanje verificirano prije spomenutim stručnim ispitom i oživotvoreno u sjajnim uradcima poput ovoga o kojemu upravo pišem) i polaganje po utvrđenim, znanim pravilima. Sasvim je razumljivo da su prema „starom“ Zakonu uvjeti za pisani dio liberalniji, a da samom kandidatu konvenira i način ocjenjivanja usmenog dijela ispita. No, unatoč vlastitom interesu i ponekim temeljnim vrednotama Ustava, koje kao interpretativne odredbe govore o jednakosti, ravnopravnosti i sličnomu g. Gustav drži da je istoj skupini ljudi, koja ispunjava iste uvjete potrebno nametnuti različite obveze te se iznenada pasionirano zalaže za navedeni Zakon, a usput radi i na provedbenim pravilnicima.

 

No tomu nije kraj, on navedenoj skupini, kojoj i sam pripada, nameće dodatnu neizvjesnost. Ako se te skupine usude polagati na jesenskim rokovima, one ne znaju kako će to polagati niti što spada u dio propisane literature. U to ime, evo im i jedno novo poglavlje, pravo Europske unije (zar ne bi trebali govoriti o zajednicama?). I eto, kad je prema sebi tako strog, možemo li mi zamjeriti g. Gustavu - flagelantu, pa čak i da je sve to suspektno naspram Ustavu, nomotehnički neprecizno (nema prijelaznih razdoblja, nije ovo pravo Europske unije, kolege kandidati).

 

Usput pretpostavljam kako će se odredbe o teorijskoj nastavi za koju po mojim saznanjima još uvijek nema materijalnih uvjeta (a.a.c., dobro da ima drugih uvjeta), određenoj člankom 17. navedenoga Zakona, suspendirati pravilnikom, jer što je Ustav naspram zakona i što je zakon naspram pravilnika.

 

Izbjegnimo komplikacije, odgodimo primjenu, provedbeno regulirajmo, utvrdimo pravila, provjerimo dobre običaje, ne igrajmo se s ljudima, ne igrajmo se s ispitivačima, ne podcjenjujmo struku, priznajmo da je procjena g. Sučevića o potrebnoj odgodi Zakona bila ispravna!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ja krećem od ponedjeljka na učenje i ne mislim se zamarati previše s izmjenama. učit ću sve predmete, a valjda će se do 8 mjeseca znati idemo ki po starom ili po novom. najbolje je ne paničariti, a ako bude trebalo štrebat europsko, što čisto sumnjam jer je pre malo vremena da oni sve to organiziraju preko ljeta, nać ću valjda koji dan i za to.

 

idem sutra slušati, pa ako što saznam, javit ću!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vlada je prosli tjedan poslala u saborsku proceduru prijedlog izmjena i dopuna Zakona o vježbenicima u pravosudnim tijelima i pravosudnom ispitu, po hitnom postupku.

Neke se stvari mijenjaju na bolje, ali nema odgode primjene zakona!

Tekst mozete naci na tax-fin-lexu (vjezbenici imaju besplatan probni pristup do 15.8.)

 

Poanta je da nam sada preostaje samo lobirati kod saborskih zastupnika da stave amandman i da se odgodi primjena barem na par mjeseci dok se ne donesu provedbeni propisi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najvažnija je izmjena da bi ministarstvo rasporedom odredjivalo vrijeme polaganja pisanog i usmenog ispita (a u Zakonu je pisalo da će to biti između 60-og i 90-og dana od prijave na pismeni, pa te onda u roku od 60 dana pozovu na usmeni).

 

Takodjer, skraćeno je vrijeme u kojemu se može ponovno izaći na ispit.

 

Međutim i dalje nema provedbenih propisa, a nema odgode primjene zakona. Preostaje jedino da od saborskih zastupnika tražimo izmjenu članka 33. Zakona ( u smislu da se novi pravosudni počne primjenjivati kasnije, a ne od 1.9.), i to radi kršenja članka 34. od strane ministra (koji je pravilnike trebao donijeti do 15. siječnja, a još uvijek nije).

 

potpredsjednik_vs@sabor.hr

 

Ovo je Šeksov mejl, on je i sam polagao pravosudni pa mislim da najbolje razumije o čemu se radi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

ja sam poslala prijavu za 9 mj.,tj. predjednik suda me prijavio odmah nakon stjecanja uvjeta sukladno čl. 21 novog Zakona.

 

Zvala sam Ministarstvo prije te prijave i rekli su isto što su Luana i micika rekle, da nema više presuda (ali meni se čini da ni prije nisu bile dopuštene, ali su ih svi nosili).

 

Pitala sam da li baš moram ići na ispit u 9 mj ako sam uvjet stekla krajem 5 mj, il mogu u 10 (kako sam htjela), 11 ili 12 mj. - rekli su da moram u 9 mj po novom zakonu zbog one odredbe koja propisuje da je obvezan izlazak na ispit protekom 60-90 dana od prijave.

Pitala sam kako onda da kombiniramo učenje sa svim tim i rekli su da svi koji prijave za 9 mj. u 9 mj idu na pismeni dio ispita, a u 10 mj na usmeni. Naglasili su da neće biti mogućnoszi da se u istom ispitnom roku izlazi na pismeni i usmeni pa da tako organiziramo učenje jer da će razmak između pismenog i usmenog otprilike biti mjesec dana.

 

Za sudske vježbenike su rekli da će tolerirati prijave za 9 mj i nakon proteka roka iz čl. 21 jer je prijelazno razdoblje ali još samo u 7 mj, a nakon toga strogo prema zakonu. Samo mi nije jasno šta oni misle napravit ako se netko ne prijavi u roku od 30 dana (15 dana čelnik tijela i 15 dana sam kandidat) od stjecanja uvjeta? pa nemogu zabranit izlazak na ispit!!!

 

Rekli su da će literaturu za Europsko stavit za 10-ak dana, a od mog poziva je prošlo 3 tjedna!!!

Za "utjehu" su rekli da nam se ispitivači neće mjenjati.

 

Ako netko sazna nešto novo nek javi. :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija