Jump to content

utvrdjivanje ocinstva


tana

Preporučene objave

Obraćam vam se sa molbom u nadi da ste u prilici da razmotrite moj slučaj.Zanima me koliko je pravno održiv .Imam 33 godina i državljanka sam Republike Srbije . Ukratko želela bih pokrenuti parnicu radi utvrdjivanja očinstva ,spremna sam na sve moguće posledice ,jedino bih iz celog postupka želela da izvučem sudsko priznanje i mogućnost dvojnog državljanstva. Potragu za svojim biološkim ocem pokrenula sam zbog lične želje da upoznam sopstveno poreklo . Moja majka je preminula kada sam imala 9 godina ,oca nikad nisam upoznala ,jedino što posedujem je rodni list (krštenica) potencijalnog oca i par usmenih izjava. Njih dvoje su se upoznali 1974 god. prilikom njenog stažiranja u Virovitici. Koliko je romansa trajala nemam podataka ,osoba je bila u braku tako da se majka vratila kući trudna. Pokušaj da me on tada prizna moja majka je odbila .Razlog za takav postupak meni nije poznat.

Zbog sveopšte političke situacije tokom '90 tih smatrala sam da sam nespremna za ovakav korak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost vam se ne može pomoći, obzirom da imate 33 godine, nemate više zakonsku mogućnost za pokretanje parnice za utvrđivanje očinstva.

Takvu mogućnost ste po Obiteljskom zakonu imali do navršene 25-ete godine života.

 

Jedino je moguće da vas za vlastito dijete prizna osoba za koju smatrate da je vaš biološki otac,jer takvo priznanje nije vremenski ograničeno.

Očinstva se može priznati pred matičarem ili Centrom za socijalnu skrb,a također i u oporuci (testamentu).

Priznanje očinstva je jednostrani pravni akt kojim izjavu volje daje osoba koja sebe smatra ocem djetea.

Dakle,bilo bi poželjno da razgovarate s vašim biološkim ocem i da s njim postignete dogovor oko priznanja.

Ako postoje neke sumnje s vaše i/ili njegove strane da li je osoba koju smatrate ocem stvarno vaš biološki otac, možete dogovorno napraviti testiranje,obično DNA analizu, u nekom o privatnih laboratorija, koja će vam dati potvrdu vaših sadašnjih saznanja i otkloniti eventualne sumnje,te biti dobra osnova za njegovom odluku o priznanju očinstva,uz najvažniji motiv koji oboje trebate imati – stvaranje i uspostavu odnosa između roditelja i dijeteta,a što će na kraju vama dati mogućnost da ostvarite pravo na državljanstvo i ostalo,a što je ipak sekundarno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija