Jump to content

Blokiran povrat poreza - neuplaćene poslodavčeve obveze državi


otkaz

Preporučene objave

Tijekom 2008. radio sam do pola veljače u jednoj firmi a ostatak u drugoj. Dobio sam plaću za taj mjesec i po NO sada je ista u blokadi a i nakon predaje porezne prijave (odnosno sada) dobio sam informaciju da nam je svima po osnovu sveopćeg neplaćanja te firme obveza prema državi - blokiran sav povrat poreza. MOLIM informaciju :

- da li postoji način da se Zahtjevom prema Ministarstvu financija - poreznoj upravi zatraži tj. odobri povrat onog dijela uplaćenog poreza i prireza koji mi je ova druga firma za ostalih 10,5 mjeseci 2008. godine uredno uplatila Državi?

Unaprijed hvala

P.S. Uostalom, apsolutno mi nije jasno kako je takovo nešto moguće da Država tolerira? Naime, taj prijašnji poslodavac je na zadnjoj polovici plaće fiktivno proknjižio dio prije ostvarenih prekovremenih sati i upravo tim "potezom" pred mojim odvjetnikom se opravdavao "da su naši računi izmireni". Ta laž u plaći sastoji se od iznosa skoro 40000 kn i tobože plaćenog poreza!

Možda nije nevažno napomenuti da je isti gospodin u 2008. godini uredno isplaćivao plaće do kraja prošle godine!!! Naravno, ne i prekovremeni rad. Sad ljudima da bon od 1000 kn za svoje trgovine i svakih 3 mjeseca!!!! A ima Odlikovanje Predsjednika M. S. kao "fenomenalan i genijalan poduzetnik" ...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

osaje ti samo da pišeš žalbu

pa i da pokreneš upravni spor.

bivši poslodavac nije uplatio porez a to je bila njegova obveza ako je isti porez odbio od tvoje zarade.

ako si dobio neto plaću (odbit porez)neka porezna isti traži od bivšeg poslodavca .

ali ako si dobio bruto zaradu (nije odbijen porez iz plaće ) tada si obvezan podmiriti porez na zarađenu plaću.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vuče,

no žalbu nemam na temelju čega pisati jer još nisam dobio Rješenje porezne uprave a kako čujem u blokadi je povrat poreza za masu ljudi i to godinama a iz istih razloga i nikome ne šalju Rješenja, vjerovatno upravo zato da nema postupaka.

Mislim da ću poslati zamolbu ili slično Poreznoj upravi da mi se vrati porez po poreznoj prijavi u dijelu po PK obrazcu ovog drugog poslodavca. Ne znam da li bi bilo pametno prijaviti Financijskoj inspekciji samo na kojem nivou? Svi su prekrasno "umreženi" da boli glava.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na veliku žalost mnogih radnika kojima poslodavci ne uplaćuju redovito doprinose niti porez na dohodak a to se otkrije tek prilikom podnošenja godišnje prijave poreza na dohodak, nemoćni ste bilo što uraditi.

 

Ukoliko ste radili kod više poslodavaca u godini i samo jedan nije uplatio doprinose (kao u Vašem slučaju),nemate pravo na povrat niti onoga dijela koji je uplaćen od strane drugog poslodavca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bilo je slučajeva da je porezni obveznik koji ostvaruje pravo na povrat po jednom poslodavcu, a po drugom ne (jer ovaj drugi nije plaćao svoje obveze) podnio poreznoj upravi zahtjev za obračun dužnog poreza. nakon što bi porezna obračunala dio koji je srazmjeran njemu isplaćenoj plaći, porezni obveznik bi platio (onaj dio poreza koji je za njega bio dužan platiti poslodavac), te ostvario pravo na povrat poreza na dohodak po godišnjoj prijavi. naravno u slučaju da se navedeno isplati.. probajte se informirati u vama nadležnoj ispostavi porezne uprave.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija