Jump to content

Bolovanje pred porodiljni i prestanak obrta


martina75

Preporučene objave

Supruga mi radi u obrtu koji će se zatvoriti za mjesec dana. Ginekolog joj preporučuje bolovanje zbog komlikacija u trudnoći. Zanima me da li ona ima pravo na bolovanje i nakon toga porodiljni dopust bez obzira na zatvaranje obrta u kojem radi. Prijavljena je na neodređeno vrijeme i ima staž u trajanju od 15 godina. Ako ima, ima li i nakon isteka porodiljnog dopusta pravo na naknadu na zavodu za zapošljavanje ili nema

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vaša supruga će imati pravo na nadoknadu plaće za vrijeme bolovanja tako dugo dok traje privremena nesposobnost za rad, bez obzira na to prestao joj u međuvremenu radni odnos ili ne.

 

Ukoliko joj radni odnos prestane za vrijeme korištenja prava na nadoknadu plaće za vrijeme bolovanja tada će pravo na rodiljni i kasnije roditeljski dopust moći koristiti kao nezaposlena osoba.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobro da si Ude spomenuo ovo, naime nisam hito gore komplicirati, ali u biti ništa ona takvog ne mora učiniti. Po prestanku radnog odnosa prijavljuje se kod HZZO na jednu posebnu osnovu osiguranja koja joj traje tako dugo dok je na bolovanju. Nakon toga prelazi u tzv. čiste nezaposlene osobe, isto tako prijavom kod HZZO-a.

 

Razlika između toga da li je prijavljena kod HZZZ ili nije očituje se u tome što prilikom priznatog joj prava na rodiljni i kasnije roditeljski dopust u slučaju da je prijavljena može ostvariti pravo na staž u mirovinskom osiguranju (na vlastiti zahtjev tamo), no u svakom slučaju pravo na rodiljnu naknadu joj pripada bila prijavljena ili ne tamo (HZZZ).

 

No ima jedna druga stvar, što bi obzirom na okolnosti bilo isplativije, rodiljna naknada ili naknada koju prima (bi primala) preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija