Jump to content

kako osnovati udrugu suvlasnika


marinab

Preporučene objave

Poštovani!

Već duže vrijeme suvlasnici zgrade u kojoj živim imamo problem sa tvrtkom kojoj plačamo pričuvu za održavanje iste.Jedino što tvrtka uredno radi jest slanje uplatnica, dok se svi prijeko potrebni radovi ( prokišnjava krov već 4 godine, grafiti po hodnicima već 7 godina...itd...da ne nabrajam, odgađaju iz godine u godinu pod izgovorom da nema novaca, mada svi suvlasnici redovito uplačuju sredstva.Problem je najveći u tome što su gotovo svi suvlasnici starije osobe, a dio onih sposobnijih i mlađih u tim stanovima ne živi već ih iznajmljuju, imaju " vlastite biznise" pa ih i nije previše briga za stanje zgrade. Doduše, svi se slažu kako nešto treba mjenjati ali nitko se ne želi "primit posla".

Imam neke informacije da je moguće osnovati udrugu suvlasnika, otvoriti račun na koji bi se uplačivala sredstva koja bi iskoristili tamo gdje je prijeko potrebno.

Naime, interesira me kako raskinuti postojeći ugovor ( svi suvlasnici su za ) te dali i na koji način tražiti od tvrtke da nam vrati barem dio uplačenih sredstava kako bi sami platiti izvođača za sanaciju krova.

Gdje i na koji način možemo osnovati udrugu suvlasnika, jel treba kakvo riješenje, zahtjev i koliko bi otprilike sve to moglo koštati.

Zahvaljujem na Vašoj pomoći !!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Upravljanjem zgradom može se baviti samo pravna osoba registrirana za tu djelatnost. To su u načelu firme (trgovačka društva), ne znam da li mogu biti i udruge.

 

Upravitelj je dužan suvlasnicima svake godine podnijeti godišnji izvještaj s pregledom uplaćenih i utrošenih sredstava, iz kojeg je vidljivo koliko sredstava ima na računu. Za svaku zgradu se vodi poseban račun koji nije račun upravitelja, i ta sredstva pripadaju zgradi, a ne upravitelju.

 

Upravitelj nije Bogom dan i pitanje je zašto se gnjavite s takvim upraviteljem toliko dugo. Ako niste zadovoljni s upraviteljem, možete mu otkazati ugovor i sklopiti ugovor s drugim. Prilikom primopredaje stari upravitelj dužan je sva sredstva s računa predati na upravljanje novom upravitelju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija