Jump to content

Ostavinska rasprava


brainiac

Preporučene objave

U svakom slučaju imate pravo na nužni dio koji iznosi polovinu zakonskog dijela, odnosno onoga što biste naslijedili da nije bilo oporuke.

 

Dakle, pod pretpostavkom da je kuća bila samo očeva, imate pravo na 1/4 kuće. Taj nužni dio morate izrijekom zatražiti na ostavinskoj raspravi. Traženjem nužnog dijela ne pobijate oporuku, tj. priznajete je.

 

Ako oporuku ne priznate, tj. tražite zakonski dio (1/2), bit ćete upućeni u parnicu. Ako Vam brat ospori pravo na nužni dio, također idete u parnicu.

 

Ako je između Vas i brata sporan i sastav ostavine, tj. pretpostavka da je otac bio vlasnik cijele kuće budući da Vi smatrate da je 1/2 bila majčina, također ćete biti upućeni u parnicu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Zahvaljujem na dosadašnjim odgovorima, a sad me zanima, ako je otac u oporuci napisao da kuću ostavlja sinu, a da sin sestri isplati 5000,oo kn. Da li i u ovakvom slučaju kad me otac nije isključio iz oporuke imam pravo tražiti nužni dio.

Inače sud je spojio majčinu i očevu u jednu ostavinsku raspravu. Da li je to uobičajeno, da li tako mora, jer to za mene nije povoljno, jer da se je rješavala prvo majčina ostavinska, majka je umrla bez oporuke bez problema bi dobila dio od njenog dijela koji bi bio otprilike kao i dječji dio iza smrti obaju roditelja.

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što ako je ostavinska provedena 2005. g , izvršena podjela i uknjižba a moj brat 29.05.09. g ustaje tužbom te traži da mu se prizna 1/2 već podijeljene nekretnine, jer tvrdi da je on sa ocem gradio kuću.

Isprika na "ubacivanju" ali je vrlo slićno.brat, sestra,majka,pokojni otac na kome je bila sva imovina, podjela je bila 1/4.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana !

 

Pošto je kuća stečena za vrijeme trajanja bračne zajednice , pola kuće je bilo vlasništvo Vaše majke bez obzira da li je uknjižena ili nije .Kako je majka umrla bez oporuke njezini nasljednici dijele njenu imovinu na jednake djelove .

Od očevog dijela ,koji ima svoju polovicu + dio od majke ,nasljeđuje oporučni nasljednik - nužni dio nasljednika koji nisu uključeni u nasljedstvo .

U svakom slučaju trebali bi tražiti pomoć odvjetnika .

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani zahvaljujem, ali pošto imam vremena do redocvne ostavinske rasaprave na koju ćemo doći bez odvjetnika, a ne bi htjela izgubiti svoj barem nužni dio Vaša pomoć mi je dobrodošla. Dakle, ostavinska rasprava je spojena u jednu,a pošto je otac umro posljednji stalno se raspravlja o kući koja je uknjižena na njega, sada ispada da me nije isključio iz oporuke samim tim što je napisao u oporuci da je kuća građena za sina, a da sin meni isplati odredjenu cifru novca.

Želim ostati u dobrim odnosima sa bratom, on je voljan meni isplatiti nešto veći novac po dogovoru, ali to je dogovor.

Međutim mene zanima kako pravno i na šta imam pravo, odnosno sad je vrijeme dok nikakvo rješenje nije izdato da moj zahtjev pravno bude osnovan, kako bi moj brat bio siguran da i mene po zakonu nešto pripada.Šta je to, da li je to dio od majčine polovine ili je to i koji dio očeve imovine, a da priznamn oporuku u kojom me nije isključio iz nasljedstva ili imam pravo na samo dio koliki je otac naznačio u oporuci.

Kakav moj zahtjev na sudu treba biti, a da ne izgubim dio, jer se radi o dosta velikom objektu u koji se ja ne bi dirala.

Važno mi je da dobijem nešto, a da ostanem u dobrim odnosima.

Neizmjerno zahvalna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija