Jump to content

Prometna što sad!


sunsurfer

Preporučene objave

Postovani, opis situacije i pitanje je slijedeće!

 

Dana 25.10.2008. krećući se zavojitom, neosvijetljenom županijskom cestom, po suhom ali prilično lošem kolniku (cesta je do pred dvije godine bila državna cesta, tj. Dio Jadranske magistrale) brzinom oko 60km/h (ograničenje 50km/h), nakon izlaska iz lijevog zavoja te prilikom ulaska u desni nepregledni zavoj u usponu i usijeku (gledajući u mom pravcu vožnje), zaslijepili su me farovi nekog većeg vozila (pretpostavljam da je bio kombi ili neko slično vozilo). To je vozilo sijeklo svoj lijevi zavoj i doslovno je zauzelo barem polovicu mog kolničkog traka, instinktivno se dajem krajnje desno, te prednjim i stražnjim desnim kotačima penjem na rubnjak (neuređene berme, te bez asfalta).

 

Vozilo sam izbjegla a sigurno i smrt (vozila sam mali Peugeot 207CC), no tek tada počinje moja kalvarija... Mjereno od vanjskog ruba rubnjaka prema usijeku na cca.40cm pojavljuje se tkz. živa stijena visine 45cm na najvišem dijelu, a širine 55cm, te dužine oko 1m. Auto mi nasijda na istu cca. 20cm gledano od prednjeg desnog kotača prema sredini vozila, te kako je strgan ispod ostajem bez upravljača i nastavljam se nekontrolirano kretati idućih 20m, prelazim na suprotnu stranu ceste i zaustavljam se udarajući u odbojnik. Otvaraju se airbag-ovi, te mi jedan opeče čitavu desnu podlakticu, notebook me lupi u glavu a ja od straha da mi se vozilo ne zapali izlazim kroz suvozačeva vrata (kasnije sam doznala da taj neugodan miris paljevine stvore upravo airbag-ovi).

 

Svijedoka nemam, kombi se udaljio nezaustavivši se... Šokirana i u strahu zovem frendicu i policiju... Frendica naravno stiže ranije, te ju molim da mi ode po bilo kakav alkoholni napitak da se smirim, što ona i čini.

 

Policija stiže, sastavlja zapisnik, podvrgava me alkotestu, kojeg ja odbijam potpisati, jer u trenutku nesreće sam bila trijezna (svjedoka o alkotestu nema, bili smo samo ja i dotični policajac). Dotični gospodin mi prijeti poligrafskim ispitivanjem, uvijerava me da mi je vozilo neregistrirano, iako mi kasko i polica obaveznog osiguranja ističu 10.11.2008. a ja mu uporno ponavljam da je očito došlo do greške prilikom prijepisa (auto sam sa leasing kuće prebacila na svoje ime) saobraćajne dozvole, te je stvarno glupost da mi tehnički pregled traje 11 a ne 12 mjeseci.

 

Oduzima mi vozačku dozvolu na 3 dana, šlep služba skida reg. tablice, policajac ih preuzima, te mi uzima i prometnu dozvolu (nemam pojma zašto!!! Odnosno po kojem to zakonu smije) .

Zapisnik o alkotestiranju mi ne uručuje, već samo potvrdu o pločicama i oduzimanju vozačke dozvole!

 

Euroherc procijeni totalnu štetu, ali mi odbija isplatiti zbog alkoholiziranosti!

Od tada čekam poziv sudca za prekršaje, no do danas ništa!

 

Kako dokazati da nisam bila alkoholizirana, odnosno da alkohol nije uzročno povezan s nesrećom?

Dali da tužim Euroherc, odnosno ŽUC čija je prometnica, odnosno kakvi su mi izgledi u svemu tome!

 

Napominjem da mi je to prva nesreća u 18god. koliko vozim, te da nikad do tada nisam pri rutinskim kontrolama prometa bila sankcionirana zbog alkohola!

 

Pozdravljam i zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sam pao sam se ubio.

 

Sami ste krivi za prometnu nesreću.

 

Na osnovu alkoholmetra koji koncetraciju alkohola očitava samo na dah, ne može se dokazati da ste bili trijezni u trenutku prometne nesreće. Jest dokazano da ste bili pod uticajem alkohola. Ne vjerujem da bi okrivljenikova izjava i izjava još jednog svjedoka bila dovoljna da sud povjeruje da ste alkohol konzumirali tek nakon prometne nesreće. I taj čin je prekršajno djelo za što postoji čak i kazna zatvora, ali tada u trenutku očevida vjerojatno nisu postojali dokazi za to.

 

Trebalo je tražiti vađenje krvi i uzimanje uzoraka mokrače, ali sad je kasno za to.

 

Osiguravajuće društvo je sa punim pravom odbilo isplatiti štetu.

 

Niste naveli dovoljno podataka da se izjasnim da li je vozilo bilo registrirano ili ne.

 

Ne vidim grešku u postupanju policije.

 

Ne vidim uvjeta za tužbu prema ŽUC-u.

 

Ukoliko smatrate da ništa od navedenog niste skrivili, preporučam Vam da angažirate odvjetnika koji ima dovoljno vremena za Vaš predmet.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na tužbu prema ŽUC-u sam mislila iz razloga što pod parcelu ceste ne spadaju samo kolnički traci, konkretno za prometnicu računske brzine 50km/h treba biti uređen pokos, odnosno berma, ovisno dali se radi o usjeku ili dijelu ceste u nasipu, minimalno 50cm, mjereno od vanjskog ruba rubnjaka.

 

Što mislitr o tome? U mom slučaju da je berma bila uredna, šteta na vozilu bi bila manja ili gotovo neznatna...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija