Jump to content

Nužni dio-težak put do pravde


keti

Preporučene objave

Nakon smrti bake2000.g. pozvan sam na ostavinsku rapravu i na njoj utvrdio da je baka svu svoju imovinu darovala neposredno prije smrti svom sinu i kćeri (moj je otac umro davne 1960 iza kog smo od naslijednika ostali moja sestra i ja i tog časa bili smo zaboravljena priča za nju.). Neosporno je konstatirano da imamo pravo potraživanja nužnog dijela i to u 1/12. (sestra i ja)

Tako je započeo proces 2001. godine. Sve darovne ugovore( odnosi se na nekretnine, građevinska zemljišta) prije smrti bake sud je uvažio i dao dopuštenje na uknjižbe vlasništva (sinu i kćeri) s tim da sud imenuje sudskog vještaka za procjenu vrijednosti te zemlje da bi se valjda izračunala ta 1/12 moja i od sestre 1/12,

Po prvom nalazu sudskog vještaka ostali smo zgranuti njegovoim izračunom i uložili prigovor sudu.

Sud traži da uplatimo novo vještačenje što i činimo i 2007. godine isti vještak pravi novu procjenu gdje priznaje da je u prvom vještačenju došlo do greške i daje novu ajmo reći realniju procjenu.

2. godine je ta procjena stajala u spisu da nas nisu obavijestili. Procjena je nako intervencije u sudu stigla u naše ruke ovih dana.

Pitanje je: Da li je sud imao pravo angažirati istog vještaka po drugi put, i da li je vještak koji je jpriznao svoju grešku ( stoji napismenu u drugom vještačenju) dužan vratiti novac uplaćen za pogrešnu procjenu.

2. problem:

Pošto se kćerka od pok. Bake uknjižila kao vlasnik 2002. godine ( nako 3 ročišta u ostavini) na tzemljište u kom ja potražujem tu svoju 1/12, 2004. godine je to građevinsko zemljište prodala trećoj osobi i ta je izgradila kuću.

Vještak je i na to građevinsko zemljište napravio procjenu, e sad me muči od kog će se potraživati ta 1/12, i da li je ona imala pravo prodati dok sve na sudu nije riješeno. (To je najvredniji dio u procjeni jer je građevinska parcela 200 m. Od mora Fažana), a na sudu je već proknjižena na kupaca.

Kad je to izneseno na sudu sutkinja je rekla: Nije moguće..........., provjerila je izvod i dalje nije ništa komentirala,

Ali rasprave nema punih 2 godine!!!!

Kako dalje?? Molim vaše mišljenje što mi je činiti!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

greška je vaša .

spor ste trebali zabiljež u zk i tada nebi mogla biti prodana ista nekretnina.

od onoga ko je prodao nekretninu možeš tražiti dio isplaćenog za nekretninu uvečano za zakonske zatezne kamate.(1/12 procjenjene vrijednosti)

 

podnesite zahtjev zazaštitu prava na suđenje u razumnom roki višem sudu (predpostavljam Županijskom)

 

pogledaj PM

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija