Jump to content

Kako vratiti odreknuto pravo na imovinu


Xonos

Preporučene objave

Prije nekoliko godina odrekao sam se djela imovine koji mi pripada sa mamine strane u korist oca.To sam ucinio iz razloga jer sam se dogovorio sa tatom da prodamo jednu kucu i njemu kao jedinom vlasniku olaksam prodaju. Kuca do danas nije prodana, a on u meduvremenu upoznaje zensku osobu sa kojom zivi skoro tri godine i jako se "brine" za njega i njegovu imovinu.

Pitanje je mogu li ponistiti moje odreknuto pravo bez suglasnosti moga tate?

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mama je umrla prije gotovo trideset godina i ja se ne sjecam nikakove ostavinske rasprave. Sin sam jedinac i sa tatom nikada nisam ni razgovarao o ostavstini.Kako vec jako dugo zivim u inostranstvu i imam strano drzavljanstvo on me zamolio da mu posaljem pismenu potvrdu o tome da se odricem maminog djela da bi on lakse mogao prodati kucu.

 

 

Koja ustanova je nadlezna za takova pitanja i da li je moguce da cu kao "stranac" imati problema?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ova izjava o odricanju da bi bila pravovaljana za ostavinski postupak akoste ju sastavili u inozemstvu,ona je trebala biti ovjerena u hrvatskom konzularnom predstavništvu ili kod notara zemlje gdje sastavljali tu izjavu , a u Hrvatskoj se strana izjava mora prevesti kod

ovlaštenog sudskog vještaka za strani jezik.

Vi trebate otići u gruntovnicu i tražiti da Vam pokažu na temelju čega tj. kojih isprava je vlasništvo Vaše majke prešlo na oca.

 

Ukoliko nije poštivana forma Vi možete te pravne radnje pobijati ovisno od vremena saznanja .

U općinskom sudu mjesta gdje se nalaze nekretnine provijerite kada je održana ostavinska rasprava pod kojim okolnostima i koga je Vaš otac naveo kao nasljednika.

Doznati ćete vrijeme i okolnosti pod kojima je vođen ostavinski postupak.

 

Izjava mora biti u strogoj pismenoj formi ovjerena od naprijed navedenih Naslova , a u Hrvatskoj u novije vrijeme ovjerava Javni bilježnik , prije 1991. to su činili općinski sudovi .

 

 

Vi trebate imati više informacija o činjenicama da bi odgovor bio zadovoljavajući.

 

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam na datim informacijama jer po Vasem pisanju taj dokumenat i nije vazeci. Ja sam ga sam napisao, potpisao i poslao postom. Bez ovjerenja sa strane notara ili konzularnog predstavnistva.Medutim ipak je interesantno kako je otac mogao da dobije potvrdu da je jedini vlasnik te kuce koju pokazuje zainteresiranim kupcima?

 

Da bi malo pojasnio cjelokupnu sliku moje situacije dodao bih sljedece.

Kako sam uspio saznati nakon smrti moje mame njezin dio sam nasljedio ja,a tati je ostala druga polovica.Toga , moga djela sam se odrekao pismenim putem.

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija