Jump to content

promjena boravišta za vrijeme korištenja porodiljnog


mella

Preporučene objave

Tražila sam, ali u zadnjih godinu dana nije bilo slične teme, pa molim sve one koji mogu/znaju da pomognu.

 

Dakle ovako, moj budući suprug i ja imamo različita mjesta prebivališta. Nakon otvaranja rodiljnog dopusta planiram se preseliti k njemu ( u drugi grad)i tamo roditi dijete. Međutim, po isteku rodiljnog dopusta oboje se planiramo preseliti u moje sadašnje mjesto prebivališta gdje ćemo i on i ja nastaviti živjeti i raditi. Prema zakonu, ja ako se preselim na tih godinu dana moram tamo prijaviti svoje boravište. Hoće li to utjecati na moja prava za ostvarivanje rodiljne naknade i gdje ja onda na kraju predajem zahtjev za otvaranje rodiljnog dopusta i rodiljne naknade? U mjestu prebivališta u kojem sad živim i radim (i pod čiji HZZO spadam) ili tamo gdje ću biti za vrijeme porodiljnog? :-?

 

Znam da zvuči komplicirano, ali help, please!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

O pravima koja te interesiraju u prvom stupnju rješava nadležna ustrojbena jedinica Zavoda (HZZO) na čijem je području prebivalište ili stalni boravak podnositelja zahtjeva.

 

Uz napomenu da rodiljni dopust ne traje godinu dana, već 6 mjeseci i nakon toga treba podnijeti zahtjev za roditeljski dopust (ako si zaposlena majka recimo, ukoliko si nezaposlena tada se po "novome" može riješiti zahtjev i na godinu dana), a to bez problema možeš učiniti gdje god ti paše. U slučaju "potrebe" ustrojbena jedinica može rješiti zahtjev ili ga dostaviti na rješavanje drugoj ustrojbenoj jedinici (no s tim se ti ne moraš zabrinjavati)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru!

 

Drugim riječima, nema veze to što ću ja imati drugo boravište i što će dijete tamo biti rođeno i prijavljeno?

 

Da li da tu činjenicu uopće spominjem kada budem predavala zahtjev tj. izjavu za korištenje rodiljnog?

 

(Btw. znam da ima rodiljni i roditeljski dopust, ali prekomplicirano mi je to pisati svaki put)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Rodiljni dopust - Zaposlena majka ili samozaposlena majka za vrijeme trudnoće, poroda i njege novorođenog djeteta, ima pravo na rodiljni dopust do navršenih 6 mjeseci života djeteta. Majka obvezno koristi rodiljni dopust 28 dana prije dana očekivanog poroda i koristi ga u neprekidnom trajanju do 42. dana poslije poroda

 

Roditeljski dopust - Zaposleni roditelj ili samozaposleni roditelj, nakon proteka rodiljnog dopusta ima pravo na roditeljski dopust. Zaposleni roditelj ili samozaposleni roditelj po isteku rodiljnog dopusta ima pravo na roditeljski dopust u trajanju od 6 ili 30 mjeseci, ovisno o broju rođene djece i načinu njegova korištenja.

 

Dispozicija korištenja prava je vrlo velika, pa ti u svakom slučaju preporučam da izlistaš Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama ("Narodne novine", broj 85/08 i 110/08 ) i dobro ga proučiš kako bi mogla i postaviti zahtjev u skladu s svojim statusom i potrebama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija