Jump to content

faze stečajnog postupka, razlike među stečajnim vjerovnicima


isadora

Preporučene objave

molim pomoć oko nekih nedoumica - naime, za tjedan dana imam obranu diplomskog rada na temu 'stečajni plan' i mentor mi je rekao da je rad super, samo da "razmislim malo o fazama stečajnog postupka, razlikama među vjerovnicima i što bi još - po meni - trebalo mijenjati u stečajnom zakonu".

 

faze (kako sam ih ja skužila):

- prijedlog za pokretanje steč.post.

- prethodni postupak (osim ako sam dužnik pojedinac ne predlaže pokretanje postupka)

- pokretanje steč.post.

- prijavljivanje i utvrđivanje tražbina vjerovnika

- donošenje stečajnog plana

- unovčenje stečajne mase

- djelomične diobe, završna dioba

- zaključenje steč. postupka

- brisanje dužnika iz sudskog registra

 

razlike među vjerovnicima:

ja znam za razlučne i 'obične' vjerovnike...

 

a što se promjena steč. zakona tiče, ja bi da se kod dioba najprije namiruju zaposlenici, da nema povlaštenih vjerovnika i odrediti neke maksimalne rokove za okončanje svih faza?

 

pomozite!!! :place:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ajme, pa ko će ti pomoć kad ti od svih 18659 registriranih korisnika daleko najbolje poznaješ stečajno pravo?

To je tvoj diplomski, ja iz svoga dan-danas okolo držim lekcije :)

Osim razlučnih imaš i izlučne vjerovnike - to su oni koji tvrde da pojedini predmet ne spada u stečajnu masu (npr. posudim auto poduzeću a taj auto se uvrsti u stečajnu masu).

Nisi spomenula redove namirenja: prvi viši isplatni red: plaće radnika, otpremnine radnika, naknade štete radnicima; drugi viši isplatni red: ostale tražbine; niži isplatni red: kamate, novčane kazne itd. itd.

S time da se najprije naplaćuju određeni troškovi tipa obveze preuzete nakon otvaranja stečaja, troškovi stečajnog postupka, odvjetničke usluge itd.

Ali vjerujem da sve ovo već itekako dobro znaš.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

izlučni vjerovnici nisu stečajni vjerovnici jer oni svoje pravo polažu na stvar koja nije dužnikova imovina (stroj posuđen dužniku) pa tako ni ne spada u stečajnu masu. njih se zapravo stečaj ni ne tiče, a svoje pravo ostvaruju prema pravilima koja vrijede za ostvarivanje tog prava izvan stečajnog postupka.

 

zbunjuje me ovo pomalo jer ispada da su svi stečajni vjerovnici razlučni, i da se razlikuju jedino po tome u kojem su isplatnom redu???

 

definicija iz 4.novele SZ kaže: "razlučni vj. su vj. koji imaju pravo na odvojeno namirenje svojih tražbina iz određenih dijelova stečajne mase".

kako to misle odvojeno? i šta znači "iz određenih" dijelova stečajne mase? je li to ovo:

recimo da sam ja dužnik, firma koja se bavi proizvodnjom kožne odjeće. firma xy je moj dobavljač kože, isporuči mi određenu količinu i ja kao osiguranje plaćanja dam (prepišem ili što??)neku nekretninu u vlasništvu moje firme. u slučaju mog stečaja dobavljač xy se namiruje isključivo od prodaje te nekretnine... ili?

 

:misli::misli::misli::misli::misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nisu svi vjerovnici razlučni! to ti se odnosi prvenstveno ako ne i isključivo) na slučajeve u kojima je tražbina vjerovnika osigurana založnim pravom na stvari u vlasništvu stečajnog dužnika. pravo odvojenog namirenja na dijelu imovine znači upravo to: dijelu imovine koji je založen.

 

za nekretnine - hipoteka u korist vjerovnika; za pokretne stvari: predaja u posjed vjerovnika založene stvari (ručni zalog - pignus), ili upis založnog prava u javnu knjigu u kojoj se vodi evidencija o vlasništvu na tim stvarima (npr. automobili, kamioni, bageri - kod MUP-a, brodovi - u upisniku brodova pri lučkoj kapetaniji). mogu se založiti i dionice, založnim indosamentom ako su u materijaliziranom obliku (danas rjeđe), ili upisom kod SKDD (nekad središnja depozitarna agencija), ako se vode u nematerijaliziranom, elektroničkom obliku (danas češće).

 

svi stečajni vjerovnici koji imaju založno pravo na stvari u vlasništvu stečajnog dužnika radi osiguranja svoje tražbine kako je gore opisano, su razlučni vjerovnici i imaju prvenstveno pravo da se namire iz vrijednosti založene stvari.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija