Jump to content

izljev vode u susjedni stan, u zgradi


domet

Preporučene objave

Poštovani,

 

molim Vas za savijet vezano uz jedan problem. Nadam se da nisam off-topic, ali tu mi djeluje najprikladnije...

 

Živim u zgradi sa 8 stanova, bivši hotel iz 1920.

Živim u stanu u prizemlju, a ispod mene u suterenu živi susjeda koja već godinama tvrdi da ima fleke od vode na stropu.

 

Na posljednjem sastanku stanara pozvali smo je da uzme stručnjaka koji će detektirati u ćemu je problem i onda ako se radi o kvaru na istalacijama dovoda i odvoda, može na račun zdrade sanirati kvar i nastalu štetu.

 

Međutim ona to nije učinila nego je pozvala Upravitelja zgrade koji je došao na očevid. Po izvršenom očevidu posalo je meni pismo u kojem tvrdi "utvrđeno je da je došlo do izljeva vode iz vašeg stana u donji stan, i to na više mjesta. Vidljivo je da su sada fleke suhe i vlaženja više nema. Kako šteta nije nastala od kvara na instalacijama dovoda i odvoda vode dužni ste nadoknaditi štetu počinjenu na način kako je navedeno"

 

Ja imam naravno više primjedbi i pitanja:

 

1. dali upravitelj meni može naložiti da platim štetu. pa nije on sud da raspolaže mojim novcem, a imam osječaj da mi je dosuđeno bez da mi se sudi - nije da inzistiram na ovome, ali malo iritira :)

 

2. ja nisam imao ni kvara, ni poplave u posljednjih 5 godina i ne vidim na koji način mogu biti izravno odgovoran za štetu

 

3. u pismu kažu da "šteta nije nastala na instalacijama dovoda i odvoda". Kako su to utvrdili bez da raskopaju pola mog stana? To argumentiraju time "da su sada fleke suhe i vlaženja više nema", ali to sigurno nije jednokratno jer susjeda se godinama žali na to. po mom mišljenu, a laik sam, do vlaženja je moglo doć iz niz razloga (međukatne instalacije, vodoravni izljevi) pogotovo zato jer se stan nalazi u suterenu (pola je ispod, a pola iznad zemlje), a samo sušenje može biti vezano i uz meteorološke uvijete. Također sam gotovo siguran da će se fleke u jesen sa prvim kišama ponovo pojaviti.

 

Onako, sam sa sobom, znajući o kakvoj se osobi radi, imam osječaj da je dojadla upravitelju (zove ga jednom mjesečno) pa je on mudro odlučio lopitcu prebaciti na mene.

 

Znam da nije neki veliki problem, ali svejedno Vas ljubazno molim mišljenje i savjet kako da postupim.

 

Lijep pozdrav i unaprijed svima hvala,

budite mi zdarvi i veseli,

Domet.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hmm,kao prvo upravitelj moze doci na ocevid i vidjeti o cemu se radi,ali on bogami sigurno nije kompetentan da moze donjeti zakljucak o cemu se tocno radi,a najmanje moze nekog okrivit bez ikakve strucne dokumentacije ili misljenja strucnjaka.

Neznam u kakvom je polozaju taj suteran i dali prolaze kakve cijevi (zajednicke) vodovod,kanalizacija kroz taj stan,jer je moguce da kad fekalije sa visih stanova a vrlo cesto i tko zna kakav sve otpad se baca u wc skoljku,moze se nakupit svega i svacega u sifonu a posto je to suteran,postoji mogucnost da je sifon ostecen i da ponekad curi nesto kod Vase susjede na samom pregibu tog sifona.

 

 

Ostale su fleke,a gdje pise da to nisu fleke od vlage pa susjeda uporno zeli neku lovicu izvuci od Vas,

Ako imate osiguran stan prijavite osiguranju nastali problem i neka pozovu izadje njihov strucnjak na uvidaj pa ce on procjeniti stetu.

 

Znam da nisam bas nekaj puno pomogel,ali mozda sam Vam dao neku smjernicu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odgopvor na tvoj upit, pokušat ču dati, jer se tvoje pitanje odnosiu na moju užu stručnu naobrazbu.

Dakle, ako sam dobro shvatio, zgrada je građena prije više od 80 godina. Nisi naveli kojim sistemom je građena međukatna konstrukcija. Ja pretpostavljam, da je građena kao sve zgrade iz perioda vremena gradnje. Dakle nakakvi stropni nosači ( drvene ili željezne grede) sa donje strane imaju trstiku žbukanu vapnenim mortom. Taj vapneni mort ima ulogu upijanja vlage iz prostora u vremenu kada je ta vlaga obilna, te je vraćaju u prostor, kada je zrak suh ( dali zbog nekorištenja ili zbog atmosverskih uticaja-svejedno) Dakle vlaga koja je u vapnenom mortu djeluje na žicu i čavle, kojima je trstika pričvršćena na nekakve nosače. Žica i čavli od te slobodne vlage korodiraju i izbacuju tamne fleke pa plafom donjeg stana. To se događa uvijek kada žica i čavli ili bilo koja čelična armatura ( ako se radi o AB stropnoj ploči)nisu u cjelosti i potpuno obavijeni mortom. Način otklona je taj, da se skine ta žbuka, izmjeni zahrđala žica ili čavli, te ponovo postavi nehrđajuća ( pocinčana ) žica i čavli, te ponovo očbuka ( ali kvalitetno), potom gletuje i nakon šlajfanbja obopji.Ako je satropna ploča izvedena od Armiranog Betona prije 80 goidina, sigurno nije beton vibriranbjem nabijen, pa je ostalo djelomično nezaštićenih betonom djelova nosive armatute, koja zbog već opisane vlage korodira - hrđa -, pa su posljedice iste.Ako pak ima dokaza da instalacije vode ili kanalizacije nisu ispravne, to je lako rjršivo, iz sretstava pričuve, jer ke međukatna konstrukcija zajednički dio svig suvlasnika. Ako sam ti bar malo pomogao razjasniti tu čestu pojavi, drago mi je. Pozrdavljam te. :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imao sam slični slučaj kod sebe. Kod mene je puštalo nešto sitno i tako 30 godina, jer cijev iz odvoda kade prilikom gradnje nije dobro postavljena u vertikalni odvod. Kad bi se kada napunila do vrha pa ispustila, natopio se beton oko cijevi i u stanu ispod pojavila se fleka veličine kutije cigareta.I ta fleka je tako stajala 15 godina. Znači puštalo je na spoju u vertikalu. Taj spoj je 1 metar iza zida mog stana i ide 1 metar ispod mog stana. Svejedno upravitelj je napisao da pušta iz mog odvoda i mi smo to morali rješiti. Ali nemoj dopustiti da upravitelj prođe lišo. Njegov posao je da nađe vodoinstalatera, da to prokopa, da vodoinstalater vidi gdje pušta, da upravitelj to lijepo uslika, da to plati iz pričuve, a zatim traži novac od osiguravajućeg društva, a što ne prizna osiguravajuće društvo ide na vaš račun ako je od vašeg odvoda.

Međutim Udruga stanara iz RI mi je rekla drukčije. Ono što ne prizna osig.kuća ide iz pričuve, i radnici trebaju dovesti ono što kopaju u stanje kakvo je bilo prije.

Ako je vaš stan osiguran, onda razliku plaća vaše osiguranje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala zaista svima na odgovorima...

 

Stan nije osiguran, tj. je ali ne za takve slučajeve (samo požar, provale i slično).

 

Dok je međukatna konstrukcija i cijela zgrada osigurana sa sredstvima pričuve onako kako nalaže zakon.

 

Postoji mnogo teorija odakle te fleke, čak me svojevemeno susjeda optuživala da - pazi ovo! - pošto se neke od fleka (navodno ima više fleka po stanu) nalaze točno ispod mjesta gdje ja imam vazu sa fikusom da iste izbijaju zato jer ja izljevam vodu kad zaljevam cvijeće (stan je kompletno renoviran '85 i ispod fikusa su pločice, a i jadan fikus dobije vode svake prestupne). To čisto da vam ilustriram koliko je situacija surrealna.

 

Moje je pitanje u biti "pravno". Pošto upravitelj kaže da sam dužan nadoknaditi štetu, bez da ulazim u razloge, mene zanima:

 

1. Dali upravitelj meni to može naložiti? Čije je mišljenje relevantno? Ko može procijeniti razlog štete?

2. Kako da postupim? Da ignoriram ili da im pošaljem pismo u kojem se ograđujem i tražim stručno mišljenje/dokumentaciju ili nešto treće?

 

Nebi volio gubiti vrijeme i raditi posao upravitelja (tražiti instalatere, stručnjake) pošto je on plačen za to. S druge strane znam da će se susjeda uloviti tog pisma i juriti me da joj platim štetu jer je to najjeftinije način da u proljeće pofarba stan.

 

Hvala svima još jednom.

 

Lp,

 

Domet.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija