Jump to content

Ugovor o doživotnom uzdržavanju


agamemnon

Preporučene objave

Dobar dan, evo ponovno pišem i tražim savjet, jer ne znam gdje je završila moja objava prvi put.

Dakle, živim sama u kući sa nepokretnom bakom koja me je dizala i odgojila, vrlo sam vezana uz nju i brinem o njoj 24 h, osim što dolazi 2 puta dnevno moja teta, njena kćer, da je premota i opere, obzirom da je nepokretna.

Baka je izrazila želju, i cijela se familija složila, da napiše darovni ugovor, kojim ostavlja cijelu kuću sa vrtom,

meni.

I sad pitam, kad za to dođe vrijeme, da li su ta kuća i vrt predmet ostavinske rasprave, odnosno, da li netko (ako se predomisli) može osporavati taj darovni ugovor i vršiti potraživanje od mene bilo koje vrste?

Ili je možda bolje napisati ugovor o doživotnom uzdržavanju, i u čemu je razlika, ako je ima?

Zahvaljujem na pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako Vam baka kuću daruje, moguće je (osobito ako nema druge imovine), da njeni nužni nasljednici (bračni drug i potomci) traže i ostvare pravo na nužni dio ostavine (1/2 zakonskog dijela), jer se svi darovi ostavitelja zakonskim nasljednicima, a i darovi učinjeni trećima u posljednjoj godini ostaviteljevog života, uračunavaju u ostavinsku masu.

Ukoliko s bakom sklopite ugovor o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju, kuća se ne uračunava u ostavinsku masu. O ugovorima pročitajte više u Zakonu o obveznim odnosima, Narodne novine broj 35 iz 2005, čl. 579-589.

Vodite računa da ugovor po sklapanju provedete u zemljišnoj knjizi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

..a možda je i najbolje rješenje sklapanje ugovora o ustupu i raspodjeli imovine za života (predmet ugovora ne mora biti sva imovina), jer je za valjanost tog ugovora potrebna suglasnost svih zakonskih (tj. i nužnih) nasljednika, čime po izričitoj zakonskoj odredbi gube pravo da zahtijevaju nužni dio, bar što se kuće tiče, pa kad je već takva situacija, to bi vam bilo najbolje. Više o tom ugovoru u Zakonu o nasljeđivanju (NN 48/03, čl. 105-115.).

Napomena: ugovori o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju su BILI regulirani Zakonom o nasljeđivanju, ali su te odredbe prestale važiti i sada važe one iz Zakona o obveznim odnosima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala puno na odgovoru i objašnjenju, sve je jasno, ali ja bi samo postavila još jedno pitanje, da li je moguće (ili bolje, primjereno) načiniti oba ugovora, i darovni i ugovor o doživotnom uzdržavanju, odnosno, da li jedan isključuje drugi, tj. da li se uopće mogu imati takva dva različita ugovora, hvala još jednom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru, ali mislim da nisam baš shvatila, vjerojatno zato jer nisam dala potpune informacije, naime:

darovni ugovor je po bakinoj želji već napisan (i ja sam već uknjižena kao vlasnica), pa me zanima, obzirom na neke nove situacije u obitelji, da li je moguće (i ispravno) sada

načiniti i ugovor o doživotnom uzdržavanju, a u cilju nemogućnosti osporavanja vlasništva ili potraživanja nužnih dijelova, kad za to dođe vrijeme, kako sam već navela na početku. Hvala još jednom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Napravite ugovor o darovanju kojim darujete kuću baki (oslobođeno poreza) i ugovor o dosmrtnom uzdržavanju kao bakin uzdržavatelj.

2. Idite kod bilježnika: PRVO ovjerite svoj potpis na ugovoru o darovanju, a potom solemnizirajte ugovor o dosmrtnom uzdržavanju.

3. Idite na sud: PRVO predajte na provedbu ugovor o darovanju, a potom predajte na provedbu ugovor o dosmrtnom uzdržavanju.

4. Prestanite s pitanjima :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija