Jump to content

Pad s travom ??? - jako hitno


Pehisttt

Preporučene objave

Bog ljudi, molio bi vas da mi malo pojasnite jer sam u nekoj specifičnoj situaciji glede tog pada.

 

Dogodilo se u prvom mjesecu, vozila je jedna cura i nas je u autu bilo još trojica. Ugl. cura je proletila kroz crveno svjetlo i naravno da je iza bio policijski auto koji nas je zaustavio odmah nakon toga. Nakon što smo izašli iz auta oni su ga pretražili i našli opušak koji tamo stoji od bog zna kad jer nitko nije imao ništa u sebe. U PP sam završio jedino ja (ne znam zašto jer ništa sumljivo nisam radio), na pretraživanju gdje nisu pronašli baš ništa.

 

Tamo su mi davali papir na kojem je pisalo da priznajem da je u nutra 0.2 grama marihuane i bla bla bla, koji nisam potpisao jer zbilja nisam znao što je unutra.

 

Danas mi je došao poziv na prekršajni sud u kojem piše:

- da se teretim po članku 173 st.1 (dakle posjedovanje)

- da sam neovlašteno posjedovao opojnu drogu hašiš u količini od 0.10 grama, a koja droga je pronađena po policijskim službenicima između sjedala osobnog vozila bla bla bla.

 

Što mi je činiti kad dođem tamo? Jer kad malo sagledam ova cijela optužnica je jako nategnuta, nas je bilo četvero u autu a samo sam ja završio na policiji i na sudu, piše da je droga moja a odmah poslije toga piše da je pronađena između sjedala osobnog vozila. U pp su mi pokazivali to 200 puta i mutili me da priznam da je moje. Normalno nisam priznao.

 

Još me zanima mogu li se žaliti, koliko puta i kolika mi kazna može biti (nisam nikad kažnjavan niti sam imao ikakve probleme sa policijom), student sam, što reći na to da je u tom opušku bilo 0.1 gram što je praktički ništa.

 

Stvarno bih vas molio da mi odgovorite što prije na ovo jer imam sud već sljedeći tjedan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa, sve ovo ponovite. Iz vašeg posta proizlazi da taj opušak zaista nije bio vaš, niti da ste uopće znali za njegovo postojanje, te niste potpisali zapisnik u kojem se tvrdi drugačije. Valjda će sud prepoznati vašu iskrenost.

 

Šteta je što niste ranije zatražili pomoć odvjetnika, u zadnje vrijeme već državno odvjetništvo za ovakve slučajeve odlučuje da uopće ne poduzima kazneni progon, kvalificirajući ovakva kaznena djela kao beznačajna.

 

Odvjetnik bi vam na sudu stvarno dobro došao, a ako si ga ne možete priuštiti, samo svoje tvrdnje na sudu ponovite.

 

Ključno je da osporite tvrdnju da se droga nalazila u vašem posjedu. Međutim, ako se utvrdi (svjedočenjem ostalih osoba koje su se nalazile u vozilu) da se opušak nalazio u pepeljari, vlasnica vozila bi mogla biti označena kao posjednica droge.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru.

 

Opušak je pronađen negdje u autu (vjerojatno na podu), pepeljara je bila prazna a tijekom pregleda (vani na cesti) nitko nije imao ništa (pod ovim mislim na upaljače, duhan i sve ostalo što je potrebno za to). Na suđenju ću imati svjedoke, ovu dvojicu koji su bili u autu.

 

Zatražio bi pomoć od odvjetnika da sam mislio da će doći bilo kakav poziv. Poziv sam dobio danas a sljedeći tjedan u petak moram biti na sudu.

 

 

Postoji li šansa da prođem bez ikakve kazne?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hm. Ovisi o sudu, sucu, okolnostima i praksi. Vi ćete dokazivati da uopće niste krivi, odnosno da niste posjedovali drogu. Ako uspijete, bit ćete oslobođeni optužbe. Odvjetnik bi vam bio od velike pomoći.

Kazne, koliko znam, propisana je novčana kazna ili kazna zatvora do 1 godine.

Nezgodno je što ako idete dokazivati da niste krivi, a ne da je djelo beznačajno (čl. 28. Kaznenog zakona) i da stoga nema kaznenog djela (razlog isključenja protupravnosti), ako sud presudi da ste krivi vjerojatno neće presuditi da je djelo beznačajno nego vas kazniti, pa bi trebali razmisliti o strategiji obrane.

Čudno mi je da nije već državno odvjetništvo nešto poduzelo, događa se da u ovakvim slučajevima uopće ne poduzima kazneni progon, ili da vam odredi neke mjere čijim poduzimanjem uvjetuje nepokretanje kaznenog progona...da niste možda dobili poziv s prekršajnog suda?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ah, pardon, nisam vidio.

 

Nemoj se plašiti zakonskog maksimuma, zbog ovakve situacije nikad nitko nije išao u zatvor. Najviše godina dana uvjetne, često samo sudska opomena i slično, a često se sve završi već kod državnog odvjetništva i od svega ne bude ništa. Sve to vrijedi za kazneni postupak, koji se vodi pred općinskim sudom.

 

Za prekršaje ne znam točno kako idu stvari, ali osnove su slične. Mislim da tu možeš dobiti samo novčanu kaznu. Drži se svog iskaza, a ako nisi zadovoljan rješenjem prekršajnog suda, u roku od 15 dana od primitka rješenja možeš se žaliti Visokom prekršajnom sudu. Žalba odgađa izvršenje rješenja, što znači da ako te sud proglasi krivim i odredi novčanu kaznu, ne moraš ništa platiti do odluke Visokog prekršajnog suda o žalbi.

 

Neka ti barem žalbu, ako bude bila potrebna, pomogne sastaviti odvjetnik ili netko tko se malo razumije u te stvari.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Nije mi jasno. Kako moze prekrsajni sud zvati ga i optuzivati za kazneno djelo po clanku 173. st.1. KZ-a?

 

Nesto si fulao, jer ne moze prekrsajni odredjivati mjeru zatvora, on radi po prekrsajnoj prijavi PP MUP-a sudu i on odlucuje samo o novcanoj kazni u ovom slucaju jer tako zakon o suzbijanju zlouporabe droga propisuje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija