Jump to content

Kupnja prve nekretnine i darovni ugovor


florjan

Preporučene objave

Pozdrav

 

Prvo isprika ako je bilo ovakvo pitanje (ako je može link) treba mi brzo savjet pa nisam stigao čitati cijeli forum

 

Dakle radi se o kupnji stana, supruga i ja smo kupili novi stan u novogradnji, ja sam nosioc kredita i porez bi trebao biti cca. 1% vrijednosti stana (mislim da je 5% zemljišta), ali imam pitanje, ja imam stan koji su roditelji darovnim ugovorom darovali meni, ja bi taj stan ponovo darovnim ugovorom vratio roditeljima (da li je to oslobođeno poreza kao i u slačaju kada su oni meni darovali).

Da li bi ja u tom slučaju mogao biti oslobođen plačanja poreza za kupnju prve nekretnine pošto više ne bih bio vlasnik niti jedne nekretnine (osim te novo kupljene), ako da da li je za to dovoljan samo darovni ugovor na poreznoj ili treba predati zahtjev u gruntovnicu tog darovanog stana pa kada je upisana promjena vlasništva da tek onda ja predam zahtjev za upis novokupljenog stana

 

Hvala na savjetima

 

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prvo, da li ste stan kupili nakon što su vam roditelji darovali nekretninu?

drugo, kolika je površina darovane nekretnine, a kolika kupljene?

ukoliko ste prvo kupili nekretninu, a prethodno ni vi ni supruga niste bili vlasnik druge nekretnine, te ispunjavate uvjete iz čl11 stavka 9 poreza na promet nekretnina, imate pravo na oslobođenje od plaanja poreza do 65m2. ukoliko je površina veća, plaćate porez na razliku kvadrata i uvijek se utvrđuje po stopi od 5%, s tim da je kod novogradnje osnovica za izračun poreza vrijednost zemljišta i naknada za komunalno uređenje.

oslobođenje ostvarujete i u slučaju da su vam roditelji darovali nekretninu prije kupnje novog stana, uz uvjet da nekretnina ne zadovoljava vaše stambene potrebe, a to znači da je manja od 65m2, ujedno manje površine od novokupljene nekretnine, te je manje tržišne vrijednosti.

što se tiče ponovnog darovanja nekretnine roditeljima, porez se ne plaća, ali se svakako mora prijaviti poreznoj upravi, kao i svako stjecanje nekretnine. rok je 30 dana od sklapanja darovnog ugovora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru

Darovana nekretnina je bila prije kupnje novog stana i manja je od 65m, u gruntovnici sam uredno kao vlasnik upisan ja, dakle ja bih taj darovani stan nazad darovao roditeljima i naravno prijavio na poreznu, stan koji je kupljen je veći i jasno mi je za plaćanje poreza na razliku kvadrata ukoliko priznaju kao prvu nekretninu, mene samo zanima da li moram to darovanje obaviti prije nego na gruntovnicu odnesem ugovore novokupljenog stana (mora se banka upisati hipoteku)mislim da bi bilo poželjno.

Dakle da li je poreznoj kao dokaz da ja više nemam nekretnina dovoljan taj darovni ugovor ili mora biti vlasnički list, jer roditelji ne mogu ponovo u tako kratkom vremenu dobiti vlasnički

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za novosagrađene nekretnine plaća se pdv koji je sadržan u cijeni stana kad ga kupujete.U tom slučaju porez na promet nekretnina plaća se na zemljište u odgovarajućem udjelu(koji je jako mali kad se radi o velikoj zgradi) u iznosu od 5 posto.

Oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina odnosi se prvo stjecanje nekretnine za rješavanje vlastitog stambenog pitanja, stoga bi prethodno stjecanje druge nekretnine bez obzira na otuđenje iste bila zapreka za oslobođenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ne bi bila prepreka za ostvarenje prava na oslobođenje ako(darovana) nekretnina ne zadovoljava stambene potrebe dvočlane obitelji.

nije bitno da li ćete nekretninu darovati roditeljima prije ili poslije kupnje nekretnine, odnosno da li ste u tom trenutku vlasnici (darovane) nekretnine ili ste bili ranije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija