Jump to content

Novi brak moga oca


nuttyyy

Preporučene objave

Postovani,

molim za informaciju. Naime, moj otac je udovac i prije 2 godine zasnovao je novu bracnu zajednicu, nova zena je takodjer udovica. Otac je zaposlen, ona je otisla u prijevremenu penziju. Oboje imaju po 2 punoljetne djece iz prethodnih brakova; oboje imaju stanove stecene u prethodnim brakovima. Zive zajedno u stanu moga oca. Prije 3 mjeseca mi je umrla i baka te moj otac polaze pravo na pola njenog nasljedstva. E sad je moj otac dosao na ideju da proda svoj stan, doda novac dobijen iz nasljedstva i od tog novca kupi za njih dvoje novi stan koji bi bio nesto veci i nize spratnosti. Nova zena ne bi prodavala svoju imovinu i finansijski podijelila teret kupovine novog stana.

 

Moje pitanje je da li ce taj novokupljeni stan biti bracna stecevina tj. da li cemo ja i moja sestra nakon oceve smrti imati potencijalni problem sa raspodjelom imovine izmedju nas i nove zene. Sta da radim? Da li da se petljam u ovu kombinaciju ili mogu biti mirna znajuci da cemo ja i sestra ipak imati nasljedstvo svojih roditelja.

Hvala na savjetima...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve što se stekne u braku (gotovo sve) je bračna stečevina.

A da to ne bi bilo bračna stečevina supružnici skapaju bračni ugovor u kojem odrđuju takve stvari.

U slučaju da se razvedu-ona doiva pola stana.

U slučaju da se ne razvedu a on umre-stan nasljeđuju njegova djeca i supruga.

Ali pitanje je što ste vi i vaša sestra nasljedili nakon majčine smrti?Ako ste nasljedili njenu polovicu stana(koji su eventualno ona i vaš otac kupili za vrijeme braka)ona i vi, vaša sestra i otac imate taj stan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nuttyyy je napisao:

... da li cemo ja i moja sestra nakon oceve smrti imati potencijalni problem sa raspodjelom imovine izmedju nas i nove zene. Sta da radim? Da li da se petljam u ovu kombinaciju ili mogu biti mirna znajuci da cemo ja i sestra ipak imati nasljedstvo svojih roditelja.

Hvala na savjetima...

 

Postovana, kad vec pitate za savjet isto napraviti, iz osobnog vam iskustva s ocem udovcem i problema s nasljedstvom dobronamjerno savjetujem da o svom tom buducem eventualnom nasljedstvu razmisljate kao o "na vrbi svirali" te da budete sretni sto je vas otac u novoj vezi, sto jos uvijek radi te ima cak i planove za buducnost, a nije ni bolestan ni vama na skrbi ili financijskom teretu.

Iskoristite vrijeme koje sad imate na raspolaganju, ucite i vrijedno radite, koncentrirajte se na sebe i na stvaranje svog vlastitog kapitala vlastitim znanjem, snagama i zalaganjem, jer je to jedino cega ste stvarno u posjedu i o cemu iskljucivo sami odlucujete.

A odgovor na vase nedoumice cete mozda naci na nacin da se stavite u ulogu svog oca i zamislite si da ste prosli sve sto i on te da imate pred sobom jos mozda desetak ili petnaestak godina kvalitetnog zivota, pa postupite na nacin kao sto biste zeljeli da postupi vase dijete u navedenoj situaciji prema vama.

Nadam se da sam vam bar malo pomogla, lijepi pozdrav :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ajde evo da vam netko da i odgovor na vase pitanje...

 

Nasljedstvo i stan koji vec ima nisu dio bracne stecevine. Ukoliko mozete dobit kopiju prodajnog ugovora njegovog sadasnjeg stana i zadrzite rjesenje o nasljeđivanju, mozete dokazati da stan nije dio bracne stecevine. U tom slucaju ce se vlasnistvo nad stanom djelit na 3 djela:vama, sestri i novoj zeni vaseg oca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala svima na odgovorima i trudu.

Mislim da ce ova situacija ipak zahtijevati razgovor sa mojim tatom. Ostavinske rasprave nakon smrti moje majke nije bilo.

Malo me je uvrijedio odgovor od @poduzetnice. naime, suditi o meni ovako virtalno nema bas prevelikog smisla. Ja sam fakultetski obrazovana, zaposlena, udata, stambeno situirana, imam dvoje male djece. Moja sestra je takodjer fakultetski obrazovana, zivi u inostransvu, zasniva bracnu zajednicu na jesen i namjerava ostati vani da zivi. Tako da ja ni u kom slucaju ne polazem sve adute na potencijalno buduce nasljedstvo.

 

Pitanje sam postavila naprosto zato jer mi se cini nepravednim, da nesto sto je moj otac gradio zajedno sa mojom majkom 20 godina i gdje je podigao 2 djece bude potencijalno predmet dijeljenja sa ,meni, ipak stranom osobom dok pri tome njena djeca vrlo vjerovatno nece biti u toj situaciji. Mislim da bi bilo puno korektnije da oboje prodaju svoje stanove i kupe zajednicki ono sto njima odgovara.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nuttyyy je napisao:

...Malo me je uvrijedio odgovor od @poduzetnice... Mislim da bi bilo puno korektnije da oboje prodaju svoje stanove i kupe zajednicki ono sto njima odgovara.

 

Postovana, nije mi naravno bila namjera povrijediti vas, niti omalovazavati vasu zabrinost nego samo podijeliti svoje vlastito iskustvo u iskljucivoj zelji da vas postedim eventualnih razocaranja, jer sam, poput vas, smatrala da je "pravedno" jednako tako kao sto razmisljate i vi, a vjerovala sam da i ona druga strana pravdu dozivljava na isti moralno-eticki nacin kao i vi i ja. No to se u praksi pokazalo racunom bez krcmara i sviralom na vrbi, obzirom da sam, nakon puno godina uzrujavanja zbog "nepravde" te astronomskih odvjetnickih honorara, konacno morala prihvatiti da zakon kaze da svi imamo pravo i mozemo svatko sa svojim vlasnistvom raditi sto god hocemo, pa ga mozemo i prepustiti ili pokloniti nekom drugom ili prije smrti prodati, a da o tome nikog treceg u obliku eventualnog potencijalnog nasljednika nemamo zakonske obveze obavijestiti, obzirom da se nasljednicka prava stjecu iskljucivo nakon smrti ostavitelja.

Sto znaci da, dok god je buduci ostavitelj ziv, njegovi potencijalni nasljednici nemaju nikakvih posebnih prava u pogledu potencijalne ostavine koja bi proizlazila iz potencijalnog nasljednickog statusa. Ali mi pri tome ostaje nejasno zasto nakon smrti vase pokojne gospodje mame nije bilo ostavinske rasprave na kojoj bi se utvrdili nasljednicki dijelovi njenih nasljednika na koje imate pravo.

Stoga vam najiskrenije zelim da razgovor s ocem uspijete obaviti na obostrano zadovoljstvo.

Puno uspjeha :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija