Jump to content

sporazumni razvod-maloljetno dijete


taisha

Preporučene objave

Priča je ovakva. Muž i žena ne žive zajedno već preko 8 godina i u to vrijeme oboje imaju nove partnere i nema nikakve šanse za pomirenje. Imaju i zajedničko maloljetno dijete od 11 god koje od svoje 2. godine kad su se oni rastali živi s očevim roditeljima (zbog komplicirane situacije, da sad ne odugovlačim s pričom). Napokon žele okončati brak i potpisati papire za sporazumni razvod. Ono šta me zanima je koji je sad proces za pokrenuti razvod i da li dijete mora na czss doći na razgovore i opredijeliti se s kojim roditeljem želi živjeti. Kako će se riješiti skrbništvo kad je 100% sigurno da će dijete nastaviti živjeti kao i dosad sa bakom i djedom, mogu li oni postati djetetovi zakonski skrbnici (oboje imaju oko 55 god.) A postoji li kakva mogućnost da roditelji potpišu da su oboje skrbnici pa da dijete ne mora dolaziti na czss, a da situacija opet ostane kakva je i bila dosad.

Koliko otprilike traje čitav taj proces razvoda? Koliko košta (bez odvjetnika)?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

poštovana,

pročitajte Obiteljski zakon (dostupan je na internetu) u kojem je opisano čemu tijekom razvoda braka u kojem ima maloljetne djece služi CZSS, kada i kako i da li se dijete pita za mišljenje s kojim će roditeljem nastaviti živjeti, tko je kada i kako skrbnik djetetu itd. također, malo pročitajte i ostale objave i odgovore na obiteljskom podforumu gdje su već nebrojeno puta objašnjeni pojmovi skrbništva, samohranog roditeljstva itd., itd. itd...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Roditelji i kad bi htjeli se roditeljske skrbi odreći ne mogu, imat će tu dužnost i nakon razvoda oboje. Može ih se iste lišiti, pod uvjetima koje zakon predviđa (pročišćeni tekst se nalazi i u Legalisovoj zbirci: klik-ovdje čl.114.), pa se kao djetetu bez odgovarajuće roditeljske skrbi imenuje skrbnika.

 

Jer je dijete maloljetno, posredovanje se neće ni preskočiti ni zaobići (osim ako jedno ili oboje ne žive u inozemstvu i sl. pa je izgledno da bi ta okolnost znatno otežala postupak)...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija