Jump to content

Status smrtno stradalog - zaostaci


DelBoy

Preporučene objave

Radi se o supruzi smrtno stradalog branitelja - 100% invalid I. skupine kojoj su prava bila priznata kao supruzi umrlog HB, kako mirovina, tako i invalidnina.

 

Zahtjev za priznavanje statusa člana obitelji smrtno stradalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata odbijen je s obrazloženjem da nisu ispunjeni uvjeti određeni Zakonom o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, da bi nakon žalbe MOBMS-u ipak bio priznat.

 

Naravno da je zahtjev bio osnovan jer se radilo o zaista teško invalidnoj osobi s utvrđenom dijagnozom T-206 (Konsolidirane frakture kralježnice s flacidnom paraplegijom ili s pastičnom paraplegijom u fleksiji – trajna nepokretnost i vezanost za krevet....... 100% - I skupina) prema tada važećem Pravilniku o utvrđivanju postotka oštećenja organizma HRVI iz Domovinskog rata (NN 18/02), što je istovjetno s T-210 prema trenutno važećem Pravilniku (NN 45/05), višekratno je bezuspješno operiran kod vodećih hrvatskih stručnjaka na području neurokirurgije i kirurgije (Paladino, Negovetić, Nanković...), ugrađivana mu je intratekalna analgetska pumpa i elekronički stimulator, predlagana je komisurotomija, u 16 godina primio je tisuće injekcija morfina, tramala, fortrala, heptanona..., a prije ranjavanja je bio izuzetno zdrava i snažna osoba.

 

Od smrti do rješenja žalbe proteklo je gotovo godinu dana.

 

Nakon smrti, privremenim rješenjem HZMO bila je priznata mirovina u manjem iznosu (kao za umrlog HB), isto tako priznata je i invalidnina.

 

 

 

Pitanje: Ima li udovica pravo na zaostatke (invalidnina i mirovina), ako ima - od kada (dana smrti, prvog dana slijedećeg mjeseca, datuma podnošenja zahtjeva za priznavanje statusa smrtno stradalog, datuma rješenja o priznavanju prava...).

 

 

PS. U HZMO kažu ovo zadnje!? Gdje je logika - ako je smrtno stradali sada, onda je bio i u trenutku smrti. MOBMS je mogao rješavati žalbu i 10 godina, ne samo jednu:-?

 

Hvala unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prava po statusu obitelji smrtno stradalog branitelja ostvaruju se sljedeći mjesec po podnošenju zahtjeva(ako je zahtjev pozitivno rješen).

prava po zahtjevu za mirovinu ostvaruju se za najviše 6 mjeseci unazad.

rješenje o priznavanju statusa obitelji smrtno stradalog branitelja treba dostaviti hitno u HZMO i tražiti novi izračun mirovine a u skladu sa Zakonom o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

 

udovica smrtno stradaloh hrvatskog branitelja (100%-I grupa invalidnosti i koji je koristio tuđu njegu i pomoć),ako je isti bio dragovoljac,pripadnik gardijske postrojbe ili specijalne policije ,ima faktor 1,95

ZOPHBDR N.N.174/04

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prava po statusu obitelji smrtno stradalog branitelja ostvaruju se sljedeći mjesec po podnošenju zahtjeva(ako je zahtjev pozitivno rješen).

 

Ako sam dobro shvatio, prava ovisna o MOBMS, odnosno koja su u njihovoj nadležnosti (dakle i invalidnina) idu od slijedećeg mjeseca nakon podnošenja zahtjeva, neovisno o tome što je zahtjev prvobitno odbijen a prava konačno priznata tek nakon uvažavanja žalbe na rješenje o nepriznavanju prava.

 

prava po zahtjevu za mirovinu ostvaruju se za najviše 6 mjeseci unazad.

 

Ovo mi je mrvicu nejasno: HZMO je mirovinu isplaćivao na osnovu privremenog rješenja donešenog povodom zahtjeva nakon smrti HB. U rješenju izričito stoji da je privremeno odnosno služi dok se ne utvrde sve činjenice bitne za donošenje trajnog rješenja (statusa smrtno stradalog).

 

Dakle,prava po zahtjevu za mirovinu (mislim na zaostatke jer mirovina je isplaćivana ali u manjem iznosu) ostvaruju se za najviše 6 mjeseci unazad, ali od čega?:misli:

 

a)podnošenja prvobitnog zahtjeva HZMO-u

b)donošenja privremenog rješenja HZMO_a

c)podnošenja zahtjeva HZMO-u za novi izračun mirovine

d)rješenja HZMO-a o novom izračunu

 

Sve osim a) ovisi o ažurnosti pojedinih službi za koju znamo kakva je. Primjerice, za utvrđivanje statusa smrtno stradalog MOBMS-u je trebalo 11 mjeseci (odbijanje zahtjeva, zatim rješavanje žalbe).

- b) je u ovom slučaju bilo prihvatljivo.

- ako je c), udovica u ovom slučaju gubi 5 mjeseci zaostataka (što nije malo) i to krivnjom MOBMS-a

- ako se računa od d), možemo dodati još bar nekoliko mjeseci

 

udovica smrtno stradaloh hrvatskog branitelja (100%-I grupa invalidnosti i koji je koristio tuđu njegu i pomoć),ako je isti bio dragovoljac,pripadnik gardijske postrojbe ili specijalne policije ,ima faktor 1,95

 

Ne vidim nigdje ovaj faktor 1,95. Da nije polazni faktor 1,90 (prema čl.26.st.3.) pa kad se sve izračuna još se množi s 0,8 (prema čl.28. - samo bračni drug), što je dakle nešto više od 80% invalidske mirovine koju je primao HRVI za života (kod izračuna inv. mirovine polazni faktor prema čl.17. je primjerice 1,85 za dragovoljca sa statusom HRVI) ili se ovaj faktor 1,90 kod izračuna obiteljske mirovine primjenjuje kad su ispunjena oba uvjeta - i pripadnik gardijske postrojbe i dragovoljac?

 

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

udovice smrtno stradalog branitelja mirovinu ostvaruje po ZOPHBDR i faktor je 1,90 ,ako je branitelj bio pripadnik gardijske postrojbe,specijalne policije ili dragovoljac(greškom sam prije napisao 1,95,za branitelj dragovoljce faktor iznosi 1,85).

vrijeme ostvarivanja prava je takođe navedeno u ZOPHBDR. čl.109 i nastupa sljedeći mjesec od dana podnošenja zahrjeva ukoliko je isti pozitivno riješen i nakon zalbe ili presude Upravnog suda.

po podnošenju zahtjeva za isplatu mirovine ista se isplaćuje po Zakonu o mirovinskom osiguranj čl.67.(čl.79) i to najviše unazad 6 mjeseci unazad (od datuma smrti HRVI i podnošenja zahtjeva za mirovinu)

primitkom rješenja o ostvarenom statusu obitelji smrtno stradalog hrvatskog branitelja ,isto dostavite što ranije HZMO radi obračuna mirovine u skladu sa ZOPHBDR a time i isplatu zaostataka od vremena priznavanja statusa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija