Jump to content

Rad nedjeljom i blagdanima..


TanjaRi

Preporučene objave

Poštovani,

pitanje..

Radim u jednoj od prodavaonica u Tower Centru Rijeka. Svakih par dana nam šalju neke promjene radnog vremena,..., ali danas je vrhunac!!

U 14.oo h su nam iz Uprave Towera poslali dopis da je Zakon o radu nedjeljom i blagdanima ponovno stupio na snagu, tj. čeka se objava u NN, i onda ćemo početi raditi..

U 16.oo h, 2 sata kasnije, opet stiže dopis iz Uprave u kojem nas obavještavaju da je ipak zakon na snazi (više NN nisu bitne) i da nam je 22.06. (ovaj ponedjeljak) i 25.06. (četvrtak) radni, i to u vremenu od 10 - 19 h, (znači da je radno vrijeme pon-sub 09-21, i nedj i blag. 10-19 h).

Da li više ne vrijedi i ono da se mora 7 dana unaprijed obavijestiti o radnom vremenu? I da li se nedjelje i blagdani mogu staviti u preraspodjelu radnog vremena jer se Vlasnici naše firme samo pozivaju na tu nekakvu izmišljenu preraspodjelu ( s obzirom da nama nitko te nedjelje i blagdane extra ne plaća, ne računa drugačije satnicu, i imamo slobodno onoliko koliko imamo- ako radimo dobijemo koji od tih dana dobijemo 30 kn na plaći, a ako ne radimo - npr. bolovanje u trajanu od 7 dana, skinu nam 300-tinjak...). :place:

Hvala unaprijed,

i lijep pozdrav iz Rijeke,

Tanja

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana,

 

preraspodjela radnog vremena znači da ako Vi npr. u srpnju odradite 300 sati (hipotetski), poslodavac Vam neće odmah isplatiti 300 sati, već će na kraju mjeseca isplatiti npr. 240 sati, a ostalih 60 sati se prebacuje za neko drugo razdoblje kada neće biti posla. Tada Vas šalje kući a Vama se računa kao da radite, sve dok ne iskoristite onih 60 sati - to je otprilike 8 dana kod kuće. Plaća je ista kao kad radite.

Vi imate pravo na povećanu plaću za rad nedjeljom i blagdanom ali nemate pravo na prekovremeni jer je ovdje riječ o preraspodjeli radnog vremena. Takvo radno vrijeme ne smije biti duže od 52 sata tjedno.

p.s. javite nam kada budu akcije u toweru ;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Još samo jedna stvar: koeficijent sa rad nedjeljom je isti kao i ostalim danima? Kada je satnica u pitanju. 11 sati odrađenih u komadu- je 11 sati u onih max. 40 tjedno? :(

Snjiženja počela... Al ne trebate žuriti.. Tamo smo i nedjeljom,... i praznicima,.. i blagdanima,... tako da kad uhvatite vremena- mi radimo..

:misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Osobno gledam da ne idem nedjeljom u trgovine ili velike centre, na kraju krajeva i ja sam rađe nedjeljom na moru ili u prirodi nego u trgovini.

Što se tiće prekovremenih citat iz kolektivnog:

"6. Pravo na povećanu plaću

 

Članak 35.

 

Osnovica iz stavka 1. članka 29. pomnožena koeficijentom složenosti poslova, povećava se:

 

za rad noću ........................................…….... 30 posto

za prekovremeni rad ..............…...............….... 50 posto

za rad nedjeljom ...............…....................…... 35 posto

za rad u drugoj smjeni (ako rad traje više od 8 dana neprekidno)................................................. 10 posto

za dvokratni rad s prekidom dužim od 1 sata.......15 posto

Ako radnik radi na dane blagdana i neradne dane utvrđene zakonom, ima pravo na naknadu plaće i plaću uvećanu najmanje za 50 %.

 

Ako radnik radi na dan Uskrsa ima pravo na plaću uvećanu najmanje za 50 %.

 

Ako je prisutno više uvjeta istovremeno, dodaci iz prethodnih stavaka se kumuliraju, osim ako je državni blagdan ili neradni dan utvrđen zakonom, nedjelja. "

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija