Jump to content

prometna nesreća dijete-pravo na odštetu od osiguravajuće kuće


maramih

Preporučene objave

dijete u dobi od 7 godina stradalo je u prometnoj nesreći, vozeći se s biciklom izletio je pred osobni automobil te završio pod istim. dijete je zadobilo višestruke ozljede od kojih nijedna nije karakterizirana kao teška ali je broj tih ozljeda ok 40 na svim dijelovima tijela, glava, prsni koš, oba ramena, leđa, slabinski predio u području oba bubrega, obje noge i oba stopala. ozljede su u vidu nagnječenja mišićnog tkiva, kontuzija, hematoma, rasjekotina, opekotina, razderotina, i oguljotina od kojih je jedna opekotina veličine promjera 10 cm, dok je jedna oguljotina u predjelu ramena i desne lopatice veličine presjeka rukometne lopte i dubine oko 3 milimetra. navedene povrede su iziskivale hitno medicinsko zbrinjavanje i kiruršku obradu te je hospitaliziran do daljnjeg, a isti zbog zadobivenih ozljeda trpi velike bolove s obzirom na svoju dob.vozač automobila koji je sudjelovao u prometnoj nezgodi će vjerojatno biti oslobođen prekršajne i kaznene odgovornosti za navedeni događaj i posljedice što nije ni predmet ove teme. zanima me da li postoji osnov za pokretanje odštetnog zahtjeva prema osiguravajućoj kući čiju policu koristi navedeni vozač s obzirom na navedenu situaciju. dodatne detalje upućenim sudionicima rasprave a radi pojašnjenja navedene situacije naknadno ću iznijeti. molim osobe koje nešto znaju o navedenoj temi da pripomognu sa savjetom. radi se o obitelji koja je slabijeg imovinskog stanja i koja bi moguće zbog daljnjeg dijetetovog liječenja i oporavka mogla imati troškove koje neće biti u stanju snositi.HVALA unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vlasnik vozila čiji je automobil sudjelovao u prometnoj nesreći, koji je vjerovatno pretrpio manja oštećenja prilikom udarca u dijete i bicikl, ima pravo podnijeti odštetni zahtjev roditeljima djeteta radi nadoknade štete na vozilu. Dakle samo u slučaju da vlasnik vozila izričito traži nadoknadu štete. Ukoliko je to vozilo bilo kasko osigurano, te osiguravatelj isplati štetu vlasniku vozila, taj će osiguravatelj sa sigurnošću potraživati isplaćen iznos od roditelja tog djeteta.

 

Roditelji djeteta mogu podnijeti odštetni zahtjev osiguravatelju vozila, koji će im glatko biti odbijen.

 

Sve što sam napisao vrijedi samo u slučaju da u postu pod #1 niste izostavili niti jednu bitnu činjenicu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U potpunosti se slažem s potpeticom, uz molbu da nas ne treniraš ovdje još nekakvim skrivenim potpitanjima i dodatinim objašanjavanjima ako dobiješ procjenu koja te ne zadovoljava. Iznesi stvar primarno jasno i kratko pa sukladno tome budeš dobio (dobio si) odgovor.

 

Ukoliko nema kaznene odnosno u ovom slučaju prekršajne odgovornosti vozača automobila, nema ni pravne osnove za nadoknadu štete protiv ili njega ili njegove osiguravateljske kuće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

"Ukoliko nema kaznene odnosno u ovom slučaju prekršajne odgovornosti vozača automobila, nema ni pravne osnove za nadoknadu štete protiv ili njega ili njegove osiguravateljske kuće."

 

Ovo je žešća glupost!!

čl. 12. st. 3. ZPP

 

Dijete na biciklu, ako je baš klinac i bicikl je dječiji, nije sudionik u prometu već ima status treće osobe.

 

Odgovornost ne ide po krivnji, već je objektivna.

 

TREBALO BI VIDJETI POLICIJSKI ZAPISNIK O OČEVIDU, PO MOGUĆNOSTI SA SKICOM, DA SE VIDI KRETANJE AUTA I KLINCA.

Ako je klinac vozio po pločniku ispred auta pa skrenuo ispred njega, znači da ga je vozač vidio pa je morao prilagodit brzinu (nemate pojma koliko su sudovi skloni trećim osobama, pogotovo djeci).

 

Samo vi podnesite zahtjev osiguranju. Određena suodgovornost postoji, ali zahtjev je osnovan.

 

Vjerojatno će vas osiguranje odbit, ali vi podnesite tužbu.

Kamate vam idu od podnošenja zahtjeva. Bitno je da je liječenje završeno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija