Jump to content

Ugovor o darovanju?


Marijo2

Preporučene objave

Naša sestra živi u kući na selu koju smo naslijedili od pokojnih roditelja u približno jednakim dijelovima.

Odlučili smo da svoje naslijeđene dijelove poklonimo sestri uz uvjet da tu nekretninu sama ne može prodavati ni poklanjati trećim osobama već bi je naslijedio onaj tko će se adekvatno brinuti za nju, ali tek nakon sestrine smrti. Sestra se nije udavala niti nema djece.

 

Može li se to riješiti ugovorom o darovanju odnosno kakav bi se ugovor trebao sastaviti i koje su pravne pojedinosti tu bitne? Može li mi netko poslati primjerak takvog ili sličnog ugovora?

 

Unaprijed hvala i lijep pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 mjeseci kasnije...

Imao bih pitanje u vezi Ugovora o darovanju (nastavak od 22.06.2009.). Konkretno, je li ugovor pravno valjan za ukljižbu vlasništva ako se dodaju niže navedeni članci? Drugim riječima, hoće li ZK odjel suda (gruntovnica) prihvatiti prijedlog ukljižbe 1/1 vlasništva Daroprimateljice ako priloži takav ugovor? Što će se upisati u teretovnicu ZK uloška?

 

Unaprijed hvala na odgovoru i komentatima.

 

___________________________________________________________

 

...

 

Prava i obveze

 

Članak 7.

 

Darodavateljice izričito ovlašćuju Daroprimateljicu da temeljem ovog Ugovora, a bez bilo kakvog daljnjeg pitanja ili odobrenja može u zemljišnim knjigama suda i u drugim javnim očevidnicima ishoditi uknjižbu prava vlasništva na svoje ime na nekretnini kao cjelini točno opisanoj u članku 2. ovog Ugovora.

 

Članak 8.

 

(1) Darodavateljice ovim Ugovorom ograničavaju slobodno raspolaganje nekretninom koja je opisana u članku 2. ovog Ugovora, a Daroprimateljica je potpuno suglasna da istu nekretninu ne smije prodati, zamijeniti, ili na bilo koji drugi način otuđiti ni teretiti za svog života, kao ni za života bilo koje Darodavateljice, bez prethodne pisane suglasnosti Darodavateljica. Navedena nekretnina ne smije biti predmet mogućeg budućeg Ugovora o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju Daroprimateljice bez prethodne pisane suglasnosti Darodavateljica.

 

(2) Darodavateljice se odriču opoziva dara obuhvaćenog ovim Ugovorom osim iz razloga navedenih u prethodnom stavku ovog članka.

 

(3) Daroprimateljica je također suglasna da Darodavateljice tu nekretninu i dalje mogu koristiti za privremeni boravak, odmor, noćenje i sl., u bilo koje doba i bez vremenskog ograničenja.

 

Članak 9.

 

Ugovorne strane suglasno utvrđuju da je Daroprimateljica već u posjedu darovane nekretnine opisane u članku 2. ovog Ugovora, te da od dana zaključenja ovog Ugovora snosi sve poreze, režijske troškove i druge obveze vezane uz vlasništvo, posjed, korištenje i održavanje navedene nekretnine.

 

Članak 10.

 

Troškove zaključenja ovog Ugovora, ovjere potpisa i provedbe postupka uknjižbe prava vlasništva u zemljišnim knjigama suda snosi Daroprimateljica.

 

...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bitna stvar u ugovoru je da se opiše nekretnina (kao u vlasničkom listu)i da ima tabularnu izjavu kojom se daroprimcu dozvoljava upis nekretnine.

 

ako daruješ svoju nekretninu ona više nije tvojai daroprimatelj sa njom raspolaže po svojoj volji.

nekretnine može ostati u tvom suvlasništvu a da u njoj živi neko drugi ,uz dogovor.

 

ne razumjem zašto bi se daroprimateljica izlagala trošku a vi i dalj možete koristiti nekretninu (porez ,održavanje itd)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bovu je napisao i ovo:

 

ne razumjem zašto bi se daroprimateljica izlagala trošku a vi i dalje možete koristiti nekretninu (porez ,održavanje itd)

 

 

Marijo2:

Naprotiv, radi se o suprotnoj činjenici. Jedino je daroprimateljica u posjedu te nekretnine (seoskog imanja u Slavoniji). Njome se već godinama koristi i u njoj živi s prijavljenim prebivalištem. Ali tu nekretninu ne održava, niti želi plaćati režije ni ostale troškove već očekuje da sve plaćaju ostale sadašnje suvlasnice, njih 4 koje žive u Zagrebu i inozemstvu. Uopće nije sporno daroprimateljici da jedanput godišnje ili u 2 godine netko od darodavateljica posjeti svoje rodno mjesto ili grob svojih roditelja. Znači krajnje privremeni boravak...

 

Mene u svemu tome najviše zanima hoće li takav ugovor o darovanju (s čl. 7-10) sud prihvatiti, tj. je li valjan za upis 1/1 vlasništva daroprimateljice.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U ovom slučaju je stvarno prerano da se sklapa ugovor o doživotnom uzdržavanju. Za to još ima vremena barem 20-30 godina...

 

Zanima me hoće li takav ugovor o darovanju (s čl. 7-10) sud prihvatiti, tj. je li valjan za upis 1/1 vlasništva daroprimateljice. Hoće li sud (gruntovnica) uzeti u obzir samo tabularnu izjavu u čl. 7 ugovora ili uzima uobzir i ostale članke (8, 9...)?

Molim da mi netko odgovori na ovaj upit.

Unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija