Jump to content

Suvlasništvo nad stanom


G123

Preporučene objave

Prvi put sam na ovom forumu i trebam savjet iz obiteljskog prava. Suprug i ja smo u braku od 2002. godine. Stanujemo u stanu kojeg sam stekla 2001. uz pomoć stambenog kredita. Kredit je na 30 godina, za to vrijeme na stan je upisana hipoteka banke. Od početka otplate kredita, suprug i ja dijelimo trošak rate kredita pola-pola. Dakle, stan smatramo zajedničkom imovinom. Međutim, ne postoji niti jedan dokument koji bi mom suprugu jamčio pravo vlasništva nad predmetnim stanom. Na koji način možemo mome suprugu osigurati suvlasništvo nad stanom? Obzirom da je stan pod hipotekom, kada i kako možemo u vlasnički list navesti moga supruga kao suvlasnika? Da li možemo potpisati neku izjavu ili ugovor gdje bismo konstatirali da je suprug dosad ravnopravno sudjelovao u otplati kredita, te da je vlasništvo nad stanom zajedničko i proporcionalno sudjelovanju u otplaćenim ratama kredita? U sadašnjoj situaciji, kakva bi bila prava moga supruga u slučaju moje smrti odnosno tko bi bio nasljednik/vlasnik stana - banka, naše malodobno dijete, moja obitelj ili moj suprug?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stan već sada jest izvanknjižno vaša zajednička imovina. Naime, prema obiteljskom zakonu zajednička imovina bračnih drugova je ona koja je stečena radom za vrijeme trajanja bračne zajednice. Obzirom da kredit plaćate iz sredstava stečenih radom za vrijeme trajanja braka, stan je zajednička imovina (s neodređenim, ali odredivim suvlasničkim udjelima). Jedino bi se trebalo dokazivati što je s ratama od 2001. do 2002, ali pretpostavljam da ste i tada već bili u izvanbračnoj zajednici.

 

Vi možete, bez obzira na upis hipoteke i bez suglasnosti banke ugovorom o darovanju na supruga prenijeti suvlasnički dio od npr. 1/2 stana. Darovni ugovor treba provesti u zemljišnoj knjizi, tako da i suprug bude "u vlasničkom listu", a hipoteka će i nadalje teretiti stan, i vaš i suprugov suvlasnički dio. Dapače, stan možete i prodati, a hipoteka ostaje upisana, a vaš dug banka može namiriti iz vrijednosti stana od svagdašnjeg vlasnika - to i jest smisao hipoteke. Porez na promet nekretnina ne plaća se, obzirom da ste u braku, što dakako svejedno treba prijaviti poreznoj upravi i priložiti vjenčani list.

 

Obzirom na navedeno, nepotrebno je potpisivanje nekakve izjave kojom bi konstatirali da ste zajedno plaćali stan, ali ako želite, možete to napraviti za vlastite potrebe, ili pak uvrstiti to utvrđenje u jednu stavku ugovora o darovanju.

 

U slučaju vaše smrti,u ovome trenutku, nasljednici bi bili suprug i mldb dijete, svatko u 1/2, a hipoteka banke bi i nadalje teretila stan u cijelosti. U slučaju vaše smrti po prijenosu 1/2 na supruga, suprug bi bio suvlasnik u 3/4, a mldb dijete u 1/4.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija