Jump to content

Darivanje - nije rodbina


skosovic

Preporučene objave

Sklopite darovni ugovor (obrazac možete kupiti u nekoj papirnici).

Kada to ovjerite kod javnog biljenžnika. Odite u poreznu upravu i oni ća vas uputiti oko procjene vrijenosti darovane nekrtnine da bi mogli platiti porez na darove.

Kada platite porez, u poreznoj upravi će vam staviti žig o uplati na ugovor te s takvim ugovorom odete u gruntovnici i zatražite upis prava valsništva za tu nekretninu, platite pristoju u iznosu od 250 kn.

Nakon nekog vremena dobit će te rješenje o uknjižbi prava vlasništva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najkvalitetnije rješenje je parcelacija zemljišta, odnosno formiranje zasebne katastarske čestice za dio kojeg gospođa želi darovati.

Druga varijanta je da vam geodet izmjeri površinu koja je u pitanju, a gospođa vam daruje odgovarajući suvlasnički dio cijele parcele (npr. parcela ima 2000 m2, želi vam darovati 352 m2, pa vam daruje 352/2000 dijela parcele).

Bilo bi korisno, u ovoj drugoj varijanti, usput napraviti ugovor u kojem se specificira način korištenja nekretnine u suvlasništvu.

Sve ovisi o konkretnim okolnostima, ali prvo rješenje je, iako zahtjevnije (novac i vrijeme), "ono pravo".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

skosovicc je napisao:

Ona nam poklanja samo jedan dio svog zemljišta pa mi molim vas recite kakva je procedura sa mjerenjem tog dijela zemljišta koji nam poklanja?

 

Provedba takve parcelacije u katastru i z.k. je sada praktički nemoguća misija - samo geodet bi vas koštao preko 10000 kn , a trebali biste vaditi dozvolu za gradnju,ili sl.

Upišite se kao suvlasnici u z.k.

Ugovorom definirajte površinu koja se daruje, i napišite tko će koristiti koji dio parcele (npr. ' dio parcele 9 metara od sadašnje istočne međe...'.)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija