Jump to content

Ostavina - novac


tupko2

Preporučene objave

Poslije smrti oca 2 kćeri se odrekle prava na dionice majci.

U tih devet godina isplaćeno je oko 700.000 kn dividende. Sad umire majka i biti će ostavinska rasprava. Imamo saznanja da će kćer s kojom nismo u dobrim odnosima uzeti sav novac.

 

Novac se ne pojavljuje u ostavini.

 

1. varijanta:

 

Kćer koja je živjela s majkom i imala punomoć u banci, vjerojatno ga je podigla prije smrti

 

2. podigla ga je nakon smrti

 

Pitanje: da li druga kćer može potraživati pravo na diobu tog novca? Kako dokazati da je novac uopće postojao?

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani,

Iz vlastitog iskustva i kompliciranih odnosa po slicnoj temi, mogu vam dobronamjerno komentirati slijedece:

 

Ostavinska masa se utvrdjuje na ostavinskoj raspravi stoga ukoliko postoje sumnje da ona koja je trenutacno prijavljena nije potpuna, svaki od potencijalnih sunasljednika ima pravo i obvezu predociti podatke kojih je u posjedu ili pak zatraziti od javnog biljeznika koji vodi predmetnu ostavinsku raspravu da ih on zatrazi po sluzbenoj duznosti od nadleznih institucija - u ovom slucaju od banke ostaviteljice (racuni, stedne knjizice i izlistaji prometa) te od SKDD, institucije koja u RH vodi registar dionica:

 

„Središnje klirinško depozitarno društvo d.d. (SKDD) je društvo koje posluje kao središnji depozitorij odnosno registar nematerijaliziranih vrijednosnih papira, gdje se, u obliku elektroničkih zapisa, vode podaci o izdavateljima, vrijednosnim papirima i vlasnicima tih vrijednosnih papira, kao i drugi podaci predviđeni zakonom. SKDD, osim usluga depozitorija, pruža i usluge prijeboja i namire za transakcije s nematerijaliziranim vrijednosnim papirima“.

 

Kao dokaz o nekadasnjem postojanju i odricanju od dionica postoji vjerojatno prethodno Rjesenje o nasljedjivanju (ostaviteljicinog pokojnog supruga) u kojem je ta cinjenica zabiljezena, a na internet stranicama SKDD postoje tocne upute kako postupiti u navedenom slucaju:

 

23. Kako mogu dobiti stanje na računu za investitora koji je preminuo?

SKDD-u je potrebno dostaviti Poziv za ostavinsku raspravu i Smrtni list. Dokumentacija se dostavlja faksom, poštom ili neposredno. Stanje na računu iza pokojnog SKDD će dostaviti izravno tijelu pred kojim se vodi ostavinski postupak. Ukoliko je ostavinska rasprava pravomoćno završena, tada je za pokretanje postupka radi raspoređivanja naknadno pronađene imovine SKDD-u potrebno dostaviti presliku pravomoćnog rješenja o nasljeđivanju iza pokojnika na temelju kojeg je podnositelj zahtjeva imenovan nasljednikom. U tom se slučaju Obavijest o stanju za pokojnika dostavlja nasljedniku, koji potom pokreće postupak radi raspoređivanja naknadno pronađene imovine.

 

U forumu na temu Nasljednog prava je bilo slicnih upita i slucajeva prethodnih mjeseci.

Lijepi pozdrav :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija