Jump to content

Kupovina/darovanje zemljišta


mariog

Preporučene objave

Imam sljedeću situaciju. Muž od bake (nije mi pravi djed) mi želi darovati veće građevinsko zemljište na kojem namjeravam graditi obiteljsku kuću (većim djelom putem kredita). Načelno sam se dogovorio s njim da sklopimo kupoprodajni ugovor na neku simboličnu cifru kako bih postao vlasnik tog zemljišta i mogao skupiti potrebnu dokumentaciju za gradnju kuce. Naravno spreman sam platiti porez kojeg mi država odredi za to zemljište.

 

Prema informacijajama koje sam skupio od odvjetnika ali i s ovog foruma, darovni ugovor mi se manje sviđa kao opcija budući da u slučaju smrti darovatelja darovana imovina ipak može ući u ostavinsku masu što u svakom slučaju želim izbjeći.

 

S obzirom da zemljište graniči s zemljištem na kojem djed i baka imaju vlastitu kuću, jedini uvjet od djeda je da za njegova života ne prodajem zemljište koje mi daje/prodaje. To mi ne predstavlja nikakav problem budući da nemam nikakvu namjeru prodavati zemljište. Zanima me kako se to može pravno rješiti, kao neka klauzula u samom kupoprodajnom ugovoru ili se to može zabilježiti u nekom drugom obliku koji bi ovjerili kod JB? Da li se u slučaju stavljanja takve klauzule u kupoprodajni ugovor to bilježi u gruntovne knjige kao teret na zemljište?

Naime brine me da li bi tako nešto zakompliciralo ili onemogućilo dobivanje kredita za gradnju kuce (hipoteka)?

 

Zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, i kupoprodajni se ugovor može pobijati prilikom provedbe ostavine, ako je bio fiktivan. Ipak, on vam pruža dodatnu zaštitu, pa će valjda sve biti u redu. Pazite da u ugovor ne uvrstite previsoku cijenu, jer nasljednici nasljeđuju i potraživanja umrlog, pa bi vam se moglo dogoditi da zahtijevaju isplatu kupoprodajne cijene.

 

Nažalost, nije moguće pravno se obvezati da zemljište nećete prodati, a da ta obveza djeluje prema trećima. Naime, ako bi se to dogodilo, bili bi dužni naknaditi štetu djedu, ali bi zemljište ostalo u vlasništvu sljedećeg kupca. Ta se zabrana ne može zabilježiti u zemljišnoj knjizi, pa je možete tek uvrstiti u kupoprodajni ugovor kao jednu od odredbi.

 

Razmislite o mogućnosti sklapanja ugovora o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju.

 

Porezna uprava odredit će poreznu obvezu prema tržišnoj cijeni, ako cijena iz ugovora bitno odstupa od tržišne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija