Jump to content

otkaz darovnog ugovora...molim pomoć


student20

Preporučene objave

Poštovani stručnjaci -javljam se prvi puta na ovaj forum i molim Vas hitno savjet.Imam 20 god i redovni sam student u ZG- Naime 14. svibnja ove godine deda mi je darovnim ugovorom darovao traktor star31.g i nekoliko priključaka - sveukupne vrijednosti cca 25.000 kn. Nakon mjesec dana njegova prijateljica-15 god mlađa od njega ga je uvjerila da treba on prodati taj traktor i njoj dati novce, ak želi biti s njom, i zajednički kod njezine odvjetnice su napravili zahtjev, tj, njezina odvjetnica koja dotičnoj vodi nekoliko sporova je meni poslala dopis da u roku 15 dana trebam doći kod nje radi raskida tog darovnog ugovora -kako je navela odvjetnica u dopisu-zato jer je djed u teškoj materijalnoj situaciji- ili će me u protivnom djed tužiti sudu za povrat dara. Iz moralnih principa ja to ne želim vratiti jer moj djed ima hrv i ino mirovinu ukupno oko 5.000 kn , a ja sam student koji je u principu bez primanja, ponekad ako ulovim nešto preko Student servisa i ono što mi roditelji daju za najnužnije školovanje. Napominjem da cijelog svog života prema djedu nisam uputio niti jednu ružnu riječ niti mu se ičim zamjerio . Molim savjet kako se postaviti u ovom slučaju i da li ja imam ikakvo pravo kao student bez redovitih primanja na besplatnu pravnu zaštitu i da li društvo i sistem ikako mogu štititi nas uzorne i poštene građane od gramzljivih sponzoruša . Unaprijed zahvaljujem na savjetima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne kaže se gramzljivih nego gramzivih.

Darovanje se može opozvati samo zbog grube nezahvalnosti obdarenika i osiromašenja darovatelja, ako se i obdarenik ne nalazi u oskudici. Definicije i dodatne informacije možete pronaći u Zakonu o obveznim odnosima, na www.nn.hr, broj 35, godina 2005, članci 493-498. Mislim da je tamo sve jasno opisano i da ne morate vratiti dar.

Napišite temeljem toga odgovor odvjetnici. Ako vas tuže, morat će platiti sudsku pristojbu, a i vlastite i vaše troškove za zastupanje, ako izgube. Ne znam za mogućnost besplatnog zastupanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na pomoći i gramatičkoj ispravci .Molim samo da mi još netko tko se razumije u sistem besplatne pravne pomoći kaže da li imam ikakvo pravo na to da ne moram hodati po institucijama i istraživati-i ustvari barem me uputite gdje se može dobiti točna informacija i u kojoj instituciji za besplatnu pravnu pomoć jer nemam do sada apsolutno nikakvog iskustva sa sudom, ali nažalost zbog svog rođenog ću ga izgleda steći. :vrti:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

evo mene opet- opet dobio obavijest od dedine odvjetnice da se moj deda želi nagoditi samnom u kojoj piše- S obzirom da je vrijednost darovanih stvari oko 10.000 eura , moj deda bi pristao da mu ja unuk -student isplatim 5.000 eura u roku 15 dana. Imam dva pitanja za stručnjake: 1. da li odvjetnici u svojim službenim dopisima smiju pisati cifre u EURIMA iako je KUNA u RH službena valuta i 2. pitanje: u potpisanom darovnom ugovoru stoji da je vrijednost darovanih stvari 30.000 kuna. Otkud onda njima 10.000 eura i da li je to zakonski u redu. Da li se mogu ikome žaliti na temelju te dvije činjenice. Naravno da im nemam odakle to isplatiti, a i da imam nebi vidjeli niti 1 euro. Čekam baš taj sud ,pa kako bude. Ali s obzirom da je deda u cca 2,5 god poznanstva s tom ženom potrošio na nju i sebe oko 250.000 kn, i neka je, to je njegov novac i njegovo pravo i još uvijek ima 5.000 kn mjesečna primanja od mirovine, baš me zanima tko može dokazati da je jadni deda u teškoj materijalnoj situaciji, kako navodi njegova odvjetnica.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma, ja imam sličan slučaj i trenutno sam na sudu,

 

Tvoj djed može opozvati darovanje samo ako dokaže da je u teškoj materijalnoj situaciji a sa pet tisuća ne znam baš da je jadan.

A vrijednost traktora valjda procjenjuju procjenitelji a ne tek onako .

To sa odvjetnicom samo vrše pritisak.

U zakonu ZOO piše pod kojim se uvjetima može raskinuti

darovni ugovor.

 

Da sam na tvom mjestu ne bih popustila .

Ali opet , bilo bi bolje da i ti popričaš sa odvjetnikom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija